Magda Gessler gorzko o rodakach: „Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają”
Magda Gessler, jako słynna restauratorka, wypowiedziała się na temat napiwków. Podczas wypowiedzi z jej ust padły gorzkie słowa na temat rodaków: Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają — mówiła dla Faktu .
Restauratorka uważa, że Polacy nie są zbyt hojni, aby zostawić napiwek, nawet jeśli obsługa była na wysokim poziomie. W Kuchennych rewolucjach sama zwraca uwagę, czy niewielkie sumy pozostawione przez klientów na pewno trafiają do rąk kelnerów. Czy Magda Gessler zawsze zostawia napiwki?
Magda Gessler o napiwkach
Podczas wywiadu Magda Gessler, zapytana o napiwki, nie kryła oburzenia. Jej zdaniem Polacy nie zostawiają napiwków i nie mają pojęcia, że jest to niemal obowiązek każdego klienta restauracji.
– Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają, ale uważają, że fajnie jest nie tipować, bo i tak zapłacili za dużo — powiedziała dla Faktu .
Czy napiwek należy zostawiać niezależnie od jakości obsługi? Słynna restauratorka ma swoje zdanie na temat zasad zostawiania napiwków i nie ukrywa, że nawet jej zdarza się nie zostawić ani grosza dla obsługi.
Czy trzeba dawać napiwek w restauracji?
Napiwek w restauracji trzeba dawać w wielu krajach. W Polsce kultura zostawiania napiwków jest stosunkowo nowa i wiele osób uważa, że wynagrodzenie kelnera płacone przez pracodawcę jest wystarczające. Magda Gessler stanowczo się temu sprzeciwia.
-Są żelazne reguły gry. Jak w Stanach nie dasz 15 czy 20% napiwku, to praktycznie nie wyjdziesz z restauracji, żeby ci nie podstawili nogi i mówię to zupełnie poważnie. Ja zawsze byłam zapraszana przez eleganckich gości i sama również należę do osób wychowanych. […] Zawsze daję napiwki. Jak ktoś jest dobry, dostaje więcej, jak ktoś jest marny, dostaje mniej, a jak ktoś jest bardzo zły, to nie dostaje nic, a jeszcze do tego opieprz — mówiła w rozmowie z Faktem .
Ile napiwku zostawić kelnerowi? Wysokość napiwku zależy od kwoty, na jaką opiewa rachunek. Uważa się, że przy rachunku poniżej stu złotych wartość napiwku powinna wynosić 15%, a przy rachunku przekraczającym tę sumę wypada zostawić 10%. Wiele restauracji z góry rozwiązuje ten problem i automatycznie nalicza napiwek przy pewnej liczbie gości. Informacja na ten temat zwykle znajduje się w karcie.
ZOBACZ TEŻ:
- Ananasy masowo wycofywane. GIS ostrzega przed ich jedzeniem
- Rodzice wstydzili się swojej chorej córki. Dziadek postanowił, że to on się nią zajmie i otoczy miłością
- Ciąża czy niefortunna kreacja? Barbara Kurdej-Szatan pokazała zaokrąglony brzuszek na ściance
- Agata Duda zadaje szyku w USA. Pokazała się w dwóch wystrzałowych kreacjach i podkreśliła długie nogi
- Miłość oralna powoduje nowotwór?! Niepokojące słowa profesora
- Ta 20-latka wzięła ślub ze swoim „martwym” ukochanym. Zdjęcia z wesela zszokowały ludzi z całego świata
Źródło: Fakt