Nie do uwierzenia. Takie są teraz ceny dań wielkanocnych u Magdy Gessler
Ceny w restauracjach Magdy Gessler od dawna wzbudzają niemałe kontrowersje i dyskusje na ten temat były podejmowane już przy okazji poprzednich świąt. A jak jej oferta prezentuje się przed zbliżającą się Wielkanocą? Wiemy, ile zapłacimy za świąteczne rarytasy od najpopularniejszej restauratorki w Polsce.
Jak można było przypuszczać, na jedzenie od Gessler mało kto będzie mógł sobie pozwolić.
Wielkanoc w stylu Magdy Gessler
Jak przystało na autorytet w dziedzinie tradycyjnej kuchni, przepisy na frazie “Magda Gessler” zwłaszcza przed świętami są najchętniej wyszukiwanymi inspiracjami. W sieci nie brakuje poradników i nawet na YouTube można znaleźć udostępnione filmy, na których restauratorka pokazuje swój sposób na kultowe potrawy.
Idealny mazurek, prawdziwy żur, biały barszcz, sałatki, pasztety, biała kiełbasa — gospodyni “Kuchennych rewolucji” chętnie dzieli się swoimi tajnikami. Co jednak, jeśli brak nam czasu (i ochoty!) na kolejną, żmudną, wielkanocną przeprawę przy garach?
Wygrała milion w "Milionerach", z pieniędzy już nic nie zostało. Niesłychane, co zrobiła z nimi seniorkaIle zapłacimy za wielkanocne potrawy Magdy Gessler?
Nie jest tajemnicą, że przygotowanie potraw świątecznych jest czasochłonne i wprost pożera energię, przez co wiele osób, kiedy już minie ten wyjątkowy czas, czuje jeszcze większe zmęczenie. Nic dziwnego, że obecnie coraz częściej sięgamy po cateringi, lub przynajmniej gotowe potrawy, które zadowolą i nas i naszych gości.
Co jednak, jeśli chcemy zadziwić wszystkich popisem tradycyjnych kulinariów rodem z “Kuchennych rewolucji”? Plejada przeprowadziła “śledztwo” i porównała ceny z ubiegłych lat do karty wielkanocnych dań z 2023 roku. Nie od dziś wiadomo, że chcąc stołować się u Magdy Gessler trzeba się przygotować na wydatki. Jednak kwoty, które trzeba zapłacić tym razem naprawdę mogą odebrać mowę.
Wchodząc na stronę delikatesów od słynnej restauratorki, widzimy całą gamę produktów. Nie ulega wątpliwości, że wszystko podrożało o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt procent. Za skromną porcję pięciu połówek jaj faszerowanych zapłacilibyśmy 35 zł (2022: 30 zł). A co z jedną z najpopularniejszych wielkanocnych potraw? 900 ml barszczu białego na zakwasie kosztuje obecnie 68 zł, podczas gdy w 2022r. zapłacilibyśmy “tylko” 60 zł.
Nie każdy może sobie pozwolić na Wielkanoc w stylu Magdy Gessler
Podrożały także mięsa i podroby — niemal dwukrotnie zwiększyła się cena słoniny (2023: 30,14 zł za 0,5 kg), cena baleronu i boczku obecnie oscyluje wokół 40 zł. Tylko “wybrani” będą mogli pozwolić sobie też na aromatyzowaną w ziołach karkówkę i schab ze śliwką: 75 zł za pół kilo.
U Magdy Gessler znajdziemy także takie kultowe dania, jak szuba — jednak za słoiczek o gramaturze 300 g przyjdzie nam zapłacić 58 zł. Nieco lepiej jest z paschą wielkanocną, czy pastą z wiejskich jaj (po 200 g), które kosztują 33-35 zł.
Także cena słodkich deserów może przyprawić o dreszcze. Za niektóre ciasta zapłacimy nawet 150 zł za kilogram. Tymczasem cała baba drożdżowa z bakaliami kosztuje “zaledwie” 88 zł. Mniej zapłacimy za efektowny, różany mazurek - 65 zł.
Trzeba przyznać, że w dobie inflacji te ceny mogą przyprawić o dreszcze.
Źródło: Plejada, Na Temat