Quiz
PRL
Kulinarny quiz o barach mlecznych PRL-u. Po 6 pytaniu zrobisz się głodny
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
8 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Dzisiejsze możliwości kulinarne są ogromne. Bez trudu znajdziemy w Polsce restauracje włoskie, azjatyckie czy typu fast food. Nie brakuje również barów mlecznych, które niegdyś były bardzo popularne. Czy znasz serwowane tam dania? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie.
Brakująca odpowiedź
1/8
Kluski z twarogu, jajek i mąki to...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
kluski lane
kluski śląskie
kluski leniwe
knedliki
Brakująca odpowiedź
2/8
Jaki napój obowiązkowo jest serwowany do dań?
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
kawa
sok jabłkowy
czarna herbata
kompot
Brakująca odpowiedź
3/8
Jaki deser był najpopularniejszy w barach mleczny w czasach PRL-u?
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
wuzetka
kisiel ze śmietaną
kremówka
kasza manna z cukrem
Brakująca odpowiedź
4/8
Pierwszy bar mleczny w Polsce otworzono w...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
1989 r.
1946 r.
1999 r.
1896 r.
Brakująca odpowiedź
5/8
Z czym serwowano placki ziemniaczane?
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
z musztardą
ze śmietaną
z keczupem
ze szpinakiem
Brakująca odpowiedź
6/8
Z czego robiono kotlety pożarskie?
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
z jajka i ziemniaków
ze słoniny i ziemniaków
z mięsa kury, bułki i jaj
mortadeli i bułki
Brakująca odpowiedź
7/8
Klasyczna zupa podawana z ryżem lub makaronem to...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
ogórkowa
rosół
flaki
pomidorowa
Brakująca odpowiedź
8/8
Z czego robiło się zupę nic?
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
z wody i chleba
z mleka zagęszczonego, żółtek i cukru
z wody i boczku
z mleka i ryżu
Twój wynik: