Silver.Lelum.pl > Quizy > Świat i ludzie > QUIZ: sekrety polskiej kuchni. Za 80% zasługujesz na dokładkę
Quiz Świat i ludzie
Łukasz
Łukasz Jadaś 09.09.2024 06:28

QUIZ: sekrety polskiej kuchni. Za 80% zasługujesz na dokładkę

Kucharze w restauracji
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Polska kuchnia to nie tylko schabowe, żurek i pierogi! Książka kucharska z naszymi tradycyjnymi przepisami jest długa i bogata w niezliczone, przepyszne i ciekawe potrawy. Sprawdź, co wiesz o typowo polskich daniach i tradycjach polskiej kuchni. Niektóre pytania będą trudne! Zaczynajmy!

Brakująca odpowiedź
1/12
Co warto zrobić z cebulą przed dodaniem jej do rosołu?
Opalić nad ogniem
Namoczyć w wodzie
Brakująca odpowiedź
2/12
Co jest potrzebne do zrobienia szarych klusków?
Kasza jęczmienna
Krew kaczki
Surowe ziemniaki
Brakująca odpowiedź
3/12
Polska słynęła z tego trunku. Wyróżniano wśród nich "dwójniaki" i "trójniaki".
Piwo w stylu porter
Miód pitny
Wódka anyżowa
Brakująca odpowiedź
4/12
By zrobić tradycyjną "modro kapustę", potrzebujemy też:
boczku
ogórków kiszonych
miodu
Brakująca odpowiedź
5/12
Jeżeli kotleta mielonego trudno ulepić, najczęściej oznacza to, że:
trzeba dodać więcej bułki
należy dolać trochę wody
Brakująca odpowiedź
6/12
Kto napisał słynną książkę kucharską "365 obiadów za pięć złotych"?
Florentyna Niewiarowska
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Stanisław Berger
Brakująca odpowiedź
7/12
Na jakim tłuszczu smaży się tradycyjne pączki?
Na oleju rzepakowym
Na smalcu
Na oleju lnianym
Brakująca odpowiedź
8/12
W budkach na mieście podczas PRL-u oprócz zapiekanek podawano polską wersję hot doga. Co było jej głównym składnikiem?
Pieczarki
Kotlet drobiowy
Marchewka
Brakująca odpowiedź
9/12
Kartacz znany m.in. z Podlasia najbardziej przypomina:
dużą pyzę
kotleta schabowego
tatara
Brakująca odpowiedź
10/12
Flaków nie zrobimy bez:
nóżek wieprzowych
żołądka wołowego
szpiku wieprzowego
Brakująca odpowiedź
11/12
Na Podkarpaciu przyrządza się tradycyjne gołąbki z:
kaszą gryczaną
ziemniakami
kaszanką
Brakująca odpowiedź
12/12
Kapłon bywa nazywany królem staropolskiej kuchni. Kapłon to:
kogut
dzik
cietrzew
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest