Zupa grzybowa Magdy Gessler. Pyszna, aromatyczna i bajecznie prosta do wykonania
To uniwersalne danie znane jest większości światowych kuchni. Wszędzie tam, gdzie w lasach rosną grzyby, które swobodnie można zrywać, jest ona świetnym, niedrogim pomysłem. W Polsce zupa grzybowa zazwyczaj jest przygotowywana na wywarze warzywnym albo mięsno-warzywnym z dodatkiem grzybów nadających jej charakterystyczny smak.
Zupa grzybowa to w Polsce tradycyjna potrawa wigilijna, ale jest chętnie jadana również na co dzień. Każdy, u kogo w rodzinie zbierało się grzyby, zna chyba widok ususzonych sznurów, zwisających z kuchennego sufitu. Dla tych z nas, które nie najlepiej czują się w kuchni, może wydawać się skomplikowana, ale w rzeczywistości, jej wykonanie jest bardzo proste. Szczególnie kiedy postępujemy zgodnie z przepisem Magdy Gessler.
Zupa grzybowa Magdy Gessler – przepis
Przepis pochodzący ze strony z przepisami Magdy Gessler, smakizycia.pl, proponuje bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na zupę grzybową. Do jej wykonania potrzebnym nam będzie zaledwie siedem składników, z których większość powinniśmy mieć w domu. Potrzebować będziemy:
- 1,5 szklanki śmietany 36%
- 5 szklanek bulionu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 500g borowików mrożonych
- cebulę
Do posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli dorzuć rozmrożone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Kiedy grzyby puszczą sok, dodać do nich bulion i gotować całość przez 30 minut. Następnie ubij śmietanę z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą, a potem gotuj jeszcze przez pięć minut.
- Wyśledzili Beatę Kozidrak. Była bez makijażu i burzy loków na głowie, nie miała pojęcia, że robią jej zdjęcia z ukrycia
- Koronawirus w akademiku. Studenci mieli kontakt z setkami osób
Z jakich grzybów zupa grzybowa?
Zupa grzybowa może być wykonana z wielu rodzajów grzybów. Chociaż niektórzy preferują, kiedy zupa grzybowa przygotowana jest wyłącznie ze świeżych grzybów, mrożone sprawdzą się równie dobrze. Jeśli korzysta z nich sama Magda Gessler, to na pewno świetnie smakują.
Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, jakie możemy użyć w tej zupie, to mamy kilka możliwości. Przede wszystkim, musimy zdecydować, czy chcemy, żeby nasza zupa była z jednego, czy wielu rodzajów grzybów. Świetnie wkomponują się do niej borowiki, prawdziwki, podgrzybki i kurki.
ZOBACZ ZDJĘCIE:
Prosty przepis, a danie smakuje obłędnie.
ZOBACZ TEŻ:
- Katarzynka Glinka właśnie przekazała radosną nowinę. „Jestem tak szczęśliwa, że nie mogę się powstrzymać”
- Magda Gessler pobiła się ze swoją ekipą. Wszystko nagrały kamery
- TVP nagle zwolniło popularną dziennikarkę po 15 latach pracy. Oburzające szczegóły, aż trudno uwierzyć
- Mama kupiła córce starą lalkę w prezencie. Gdy okazało się, co jest w środku, zamarła
- Latami nie zmywała makijażu przed snem. Lekarka prawie zemdlała, gdy zajrzała pod jej powiekę
- Jackowski ostrzegł klientów Biedronki, Lidla i innych. Zdruzgotany uważa, że ukryta jest straszna zawartość w produktach
źródła: smakizycia.pl