Magda Gessler: „Nigdy nie miałam kaca, ale wiem, jak go wyleczyć”. Wierzycie gwieździe?
Magda Gessler dość odważnie przyznała, że nigdy nie miała kaca. Mimo tego zna sposób, które skutecznie zniweczą fatalne samopoczucie. Spróbujecie?
Magda Gessler przyznała w rozmowie z Faktem, że nigdy nie miała kaca. Jak twierdzi gwiazda TVN nawet na największych imprezach, raczej stroni od trunków wysokoprocentowych. Mimo tego restauratorka zna doskonały przepis na kaca i fatalny dzień po imprezie, poleca go każdemu znajomemu, a teraz także swoim fanom.
Magda Gessler – sposoby na kaca
Restauratorka, jak się możemy domyślać, najlepszy sposób na kaca znalazła w swojej kuchni. Mimo że zazwyczaj kompletnie nie chce nam się jeść, warto poświęcić czas na przygotowanie idealnej zupy na kaca, która składa się z wielu składników, w tym dwóch magicznych, dobrze nam znanych do walki z tym stanem: tłuszczu i ogórków kiszonych.
Magda Gessler poleca zjeść Solankę, czyli potrawę jednogarnkową doskonale znaną u naszych wschodnich sąsiadów na Ukrainie i Białorusi.
Przepis na Solankę wg Magdy Gessler
Składniki:
- 30 dkg wołowiny
- 30 dkg wieprzowej łopatki
- 10 dkg kiełbasy
- 10 dkg wędzonki
- 2 marchewki
- spora cebula
- 4 ząbki czosnki
- 4 pieczarki
- 1 pietruszka
- pół selera
- średni por (zielona część)
- 2 łyżki masła
- 4 kiszone ogórki
- szklanka zalewy z ogórków kiszonych
- koncentrat pomidorowy mały
- po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz i sól
- cytryna
- koperek, natka
- śmietana – kilka łyżek do przybrania
Tyle składników szybko pomoże nam zregenerować organizm, dając poczucie sytości. Obecność ogórków to dodatkowy walor.
Przygotowanie:
- Wszystkie gatunki mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości.
- Mięso wyjąć z wywaru. Oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i postawić na minimalnym ogniu.
- Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem.
- Podsmażyć kiełbasę i wędzonkę na patelni. Przełożyć do zupy.
- Następnie podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Przełożyć do zupy.
- Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy.
- Następnie do zupy dolać zalewę z ogórków kiszonych, dodać oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać, dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków.
- Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Nieodłącznym dodatkiem do solianki jest świeży chleb ze śmietankowym masłem.
ZOBACZ ZDJĘCIE:
Restauratorka zapewnia, że to najlepszy sposób na kaca.
źródło: beszamel.se.pl, fakt.pl