Silver.Lelum.pl > Gwiazdy > Magda Gessler gorzko o rodakach: „Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają”
Marta Kulik
Marta Kulik 26.09.2019 12:07

Magda Gessler gorzko o rodakach: „Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają”

magda gessler
fot. instagram.com @magdagessler_official

Magda Gessler, jako słynna restauratorka, wypowiedziała się na temat napiwków. Podczas wypowiedzi z jej ust padły gorzkie słowa na temat rodaków: Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają — mówiła dla Faktu.

Restauratorka uważa, że Polacy nie są zbyt hojni, aby zostawić napiwek, nawet jeśli obsługa była na wysokim poziomie. W Kuchennych rewolucjach sama zwraca uwagę, czy niewielkie sumy pozostawione przez klientów na pewno trafiają do rąk kelnerów. Czy Magda Gessler zawsze zostawia napiwki?

Magda Gessler o napiwkach

Podczas wywiadu Magda Gessler, zapytana o napiwki, nie kryła oburzenia. Jej zdaniem Polacy nie zostawiają napiwków i nie mają pojęcia, że jest to niemal obowiązek każdego klienta restauracji.

Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają, ale uważają, że fajnie jest nie tipować, bo i tak zapłacili za dużo — powiedziała dla Faktu.

magda gessler

Czy napiwek należy zostawiać niezależnie od jakości obsługi? Słynna restauratorka ma swoje zdanie na temat zasad zostawiania napiwków i nie ukrywa, że nawet jej zdarza się nie zostawić ani grosza dla obsługi.

Czy trzeba dawać napiwek w restauracji?

Napiwek w restauracji trzeba dawać w wielu krajach. W Polsce kultura zostawiania napiwków jest stosunkowo nowa i wiele osób uważa, że wynagrodzenie kelnera płacone przez pracodawcę jest wystarczające. Magda Gessler stanowczo się temu sprzeciwia.

-Są żelazne reguły gry. Jak w Stanach nie dasz 15 czy 20% napiwku, to praktycznie nie wyjdziesz z restauracji, żeby ci nie podstawili nogi i mówię to zupełnie poważnie. Ja zawsze byłam zapraszana przez eleganckich gości i sama również należę do osób wychowanych. […] Zawsze daję napiwki. Jak ktoś jest dobry, dostaje więcej, jak ktoś jest marny, dostaje mniej, a jak ktoś jest bardzo zły, to nie dostaje nic, a jeszcze do tego opieprz — mówiła w rozmowie z Faktem.

Magda Gessler

Ile napiwku zostawić kelnerowi? Wysokość napiwku zależy od kwoty, na jaką opiewa rachunek. Uważa się, że przy rachunku poniżej stu złotych wartość napiwku powinna wynosić 15%, a przy rachunku przekraczającym tę sumę wypada zostawić 10%. Wiele restauracji z góry rozwiązuje ten problem i automatycznie nalicza napiwek przy pewnej liczbie gości. Informacja na ten temat zwykle znajduje się w karcie.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ananasy masowo wycofywane. GIS ostrzega przed ich jedzeniem
  2. Rodzice wstydzili się swojej chorej córki. Dziadek postanowił, że to on się nią zajmie i otoczy miłością
  3. Ciąża czy niefortunna kreacja? Barbara Kurdej-Szatan pokazała zaokrąglony brzuszek na ściance
  4. Agata Duda zadaje szyku w USA. Pokazała się w dwóch wystrzałowych kreacjach i podkreśliła długie nogi
  5. Miłość oralna powoduje nowotwór?! Niepokojące słowa profesora
  6. Ta 20-latka wzięła ślub ze swoim „martwym” ukochanym. Zdjęcia z wesela zszokowały ludzi z całego świata

Źródło: Fakt