Silver.Lelum.pl > Pielęgnacja i uroda > Patent z PRL na zmarszczki. Wygładza skórę jak kremy z wyższej półki
Jakub Adamiak
Jakub Adamiak 17.09.2024 12:31

Patent z PRL na zmarszczki. Wygładza skórę jak kremy z wyższej półki

Zmarszczki
Fot. Canva

W PRL-u nie było szerokiego wyboru kosmetyków do pielęgnacji skóry. Trzeba było wzbić się na wyżyny kreatywności, aby poprawić kondycję włosów czy skóry. Jednym ze sposobów była galaretka, dzięki której można było dostarczyć ciału dawkę cennego kolagenu. Ten smakowity kąsek spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na skórę i wzmacnia włosy.

Kolagen jest bardzo ważny dla skóry

Kolagen to nic innego jak białko, które stanowi podstawy budulec skóry, włosów czy paznokci. Z wiekiem produkujemy go coraz mniej. Prowadzi to do utraty jędrności i pojawiają się pierwsze zmarszczki

Jeżeli jednak regularnie dostarczamy ciału kolagen, na przykład w formie galaretki, to może nam to pomóc w uzupełnieniu jego niedoborów. Warto przypomnieć, że ten składnik wspiera regenerację komórek i zapobiega łamliwości włosów czy paznokci.

Skutki picia coli na bolący brzuch. Tak żołądek reaguje na napój Polskie babcie pracują za darmo. Policzyliśmy, ile powinny zarabiać

Trik z PRL-u

Galaretka przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Oznacza to, że ją wzmacnia i poprawia elastyczność. Kolagen wpływa dobrze na zdrowie stawów w szczególności u osób, które mają problemy reumatyczne, ale także u tych, którzy mają niedobory witaminy D. 

Przygotowaliśmy bardzo prosty domowy sposób na to, aby zadać o urodę i o kości.

KAPIF_1000pix_K101073F.jpg
Fot. KAPIF, Galaretka

Kolagenowa galaretka: jak ją zrobić?

Galaretka kolagenowa to wyśmienita opcja na deser po obiedzie, albo przekąska w ciągu dnia. Jak ją zrobić w domu? Oto prosty przepis.

Należy przygotować kilka składników:

  • 500 ml soku owocowego bez dodatku cyrku
  • 2 łyżki żelatyny
  • Miód
  • Świeże owoce

Należy podgrzać sok owocowy w garnku ale tak, aby się nie gotował. Następnie dodać żelatynę i pomieszać aż się rozpuści. Dorzucamy miód i dokładnie mieszamy. Na spód wysypujemy owoce, przelewamy do foremki i zostawiamy aż stężeje w lodówce.

Smacznego!