Popularna konserwa wycofana ze sklepów. GIS wydał ostrzeżenie
W popularnej konserwie znanej marki stwierdzono obecność alergenu - poinformował GIS w najnowszym ostrzeżeniu. Na etykiecie brakuje informacji, że taki składnik znajduje się w konserwie. Dla osób z alergią może oznaczać to dolegliwości związane ze zdrowiem.
Alergen w popularnej konserwie. Jest komunikat GIS
W konserwie zbadanej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi.
Na etykiecie badanego produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Oznacza to, że spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać reakcję alergiczną.
Alergicy muszą uważać na tę konserwę. Ostrzeżenie GIS
GIS podał szczegółowe informacje na temat zbadanej konserwy z alergenem. Produkt ten to popularna konserwa turystyczna - mielonka wieprzowa.
Numer partii, w której stwierdzono obecność białka soi, to 03.03.2026 416A.E. Data minimalnej trwałości wskazana na puszkach to 03.03.2026
Producentem konserwy jest firma Sokołów. Firma zareagowała już na wyniki badania GIS.
Producent reaguje na alert GIS. Zapadła decyzja
Firma Sokołów niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązała się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu.
W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
GIS zaleca, by osoby z alergią na białko soi nie spożywały wskazanej w komunikacie partii produktu.