Czy istnieje jedna najlepsza dieta dla osób w dojrzałym wieku? Wszystko zależy od indywidualnego stanu zdrowia i kondycji organizmu, ale jedna z diet uznawana jest za najzdrowszą, najsmaczniejszą i najbardziej uniwersalną dla większości osób. To dieta DASH - stosunkowo nowa koncepcja na temat żywienia, która szybko wpływa na poprawę zdrowia i poprawia jakość życia także u osób 50+.
By w Boże Narodzenie zjeść dania od Magdy Gessler, nie trzeba wybierać się do jej restauracji. Kucharka i restauratorka od kilku lat prowadzi sprzedaż potraw świątecznych w swoich delikatesach “U Fukiera”. Właśnie pojawiła się tam nowa oferta na Boże Narodzenie. Wiadomo, ile trzeba zapłacić, by na naszym stole pojawiły się pyszności od Magdy Gessler.
Czy listopad to ostatnie chwile na grzybobranie? Niekoniecznie. Zimowy spacer po lesie można połączyć także z wypatrywaniem smacznych grzybów. Jeden gatunek jest dobrze odporny na łagodne zimy, z jakimi ostatnio mamy do czynienia. Trzeba go wypatrywać zwłaszcza w pobliżu drzew i pniaków. Można przyrządzić z niego sos, usmażyć lub zamarynować.
Ten napój nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale będzie też prawdziwą skarbnicą witamin i zdrowia. Wystarczy dodać do szklanki trochę suszu, dosłodzić miodem i zalać gorącą wodą. Powstanie napar, który pomoże obniżyć cholesterol, poprawi pracę nerek i układu krwionośnego.
Jesienią warto postawić na dietę, która pozytywnie wpłynie na odporność. Jest to bowiem czas obniżających się temperatur, a wiele osób boryka się wówczas z problemami zdrowotnymi. Aby nie zarazić się i móc w pełni cieszyć się zdrowiem i witalnością, warto pamiętać o kilku zasadach.
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tej przyprawy, szczególnie w przypadku pieczenia ciast i przygotowywaniu świątecznych łakoci. Większość Polaków ma go w domu, mimo że już w USA zdecydowano się go wycofać. Wszystko przez jego szkodliwość. Co złego jest w cynamonie?
Gwoździe, pinezki, żyletki, wykałaczki, igły. Takie przedmioty miały znaleźć się w cukierkach rozdawanych dzieciom z okazji Halloween. Sprawą zajęła się policja. Teraz pojawiły się nowe fakty w tej bulwersującej sprawie. Ustalono, kto stał za szeregiem tych zdarzeń.
Wiele osób uwielbia kwaśną i wyrazistą zupę szczawiową. Często podaje się ją z jajkiem i jest ku temu ważny powód. Nie chodzi nawet o smak, a o wpływ szczawiu na organizm. Jeżeli jemy zupę szczawiową bez jajka, może to negatywnie odbić się na zdrowiu.
Często w naszych kuchenkach gazowych zmienia się barwa płonącego gazu. Warto zwrócić na to uwagę, bo wszelkie odstępstwa od normy mogą świadczyć o problemie z przepływem gazu, lub nawet o konieczności wezwania serwisantów.
Tego składnika zakazano w Danii już dawno temu. Duńczycy doskonale zdają sobie sprawę z jego szkodliwości, podczas gdy Polacy nadal spożywają go na potęgę. Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych. To z kolei może mieć zgubne skutki dla zdrowia.
Każdego dnia dorosła osoba powinna wypijać około 2-2,5 litrów wody. Wiele osób zamiast po wodę sięga po inne napoje, które podczas długiego spożywania mogą przynieść opłakane skutki. Szczególnie problem ten może dotyczyć osób dojrzałych. Ekspert alarmuje, by ich nie pić.
Ziemniaki to “pusty” dodatek do diety i zwykły wypełniacz żołądka - często można spotkać się z taką obiegową opinią na temat tego warzywa. Warto obalić ten mit, bo ziemniaki mogą być niezwykle cennym i wartościowym dodatkiem do diety. Kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie. Jedna zmiana w tej rutynie sprawi, że ziemniaki będą jeszcze zdrowsze.
Gąbka do mycia naczyń to niezastąpiony pomocnik w kuchni, ale ma też kilka innych praktycznych zastosowań. Jedno z nich pomoże pozbyć się nieprzyjemnego problemu związanego z lodówkami. Wystarczy położyć odpowiednio przygotowaną gąbkę na półce. Zdradzamy, jak to zrobić.
Dni i noce są coraz chłodniejsze, ale polskie lasy wciąż obfitują w grzyby. Wyprawa do lasu to pomysł na aktywne spędzenie wolnego czasu. Z pomocą grzybiarzom przychodzą leśnicy z Lasów Państwowych.
Od ilości dżemów na półkach sklepowych może zakręcić się w głowie. Warto wybrać taki, który będzie nie tylko smaczny, ale też i zdrowy. W jednym ze słoiczków kryje się prawdziwa skarbnica witamin i cennych składników mineralnych. Jeżeli zobaczysz ten dżem w sklepie - koniecznie daj mu szasnę, zwłaszcza jesienią, w porze obniżonej odporności.
To atrakcyjna propozycja dla wszystkich, którzy mają chęć na pyszną kawę na mieście lub chcą spotkać się ze znajomymi. W Warszawie ruszyła akcja “Kawa dla seniora”. W kilku lokalach każdy po 60-tce może zamówić kawę w niższej cenie. Warto skorzystać!
Ta domowa sztuczka sprawi, że podczas gotowania skorupka jajek nabierze lepszej elastyczności. Dzięki temu nie pęknie, a jajko będzie łatwiej obrać. Nie zmarnujemy ani kawałka i będą gotowe do podania nawet na eleganckie śniadanie. Wystarczy dodać do wody z jajkami jeden składnik, który znajdzie się w każdym domu.
Jak się okazuje, napój, który do niedawna cieszył się złą sławą, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Nie tylko sprawia, że osoby, które piją go regularnie, są bardziej czujne, lecz także wpływa korzystnie na cały organizm. Regularne spożywanie wpływa także na spadek ryzyka wystąpienia raka i cukrzycy.
Udając się na urlop lub jakikolwiek inny wyjazd warto zabezpieczyć swoją żywność, aby uniknąć jej zepsucia. Pamiętajmy, że rozmrożonego jedzenia nie można ponownie mrozić, a może tak wydarzyć się automatycznie, kiedy podczas naszej nieobecności w domu dojdzie do przerwy w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy zawartość zamrażalnika nadaje się do spożycia?
W sezonie jesienno-zimowym wiele osób boryka się z przeziębieniem i licznymi chorobami. Warto w tym okresie zadbać i wzmocnić swoją odporność, a idealnie sprawdzi się do tego złote mleko, które możesz samodzielnie wykonać w domu.
To ceniona roślina, którą bez problemu znajdziemy w większości regionów Polski. Wystarczy wyjść na spacer, by znaleźć wszechstronną akację. Można z niej stworzyć aromatyczny napar, konfiturę, a nawet wykorzystać podczas relaksującej kąpieli. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości.
Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów partii popularnych płatków. U niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną. Wszystko przez składnik, który nie powinien się w nich znaleźć.
Chleb bananowy to proste i smaczne pieczywo, które każdy może upiec samodzielnie w domu. W czasie jesiennym warto je nieco zmodyfikować i dać szansę puszystemu bochenkowi zrobionemu z dyni. Zapewniamy, że ten przepis na stałe zagości w waszej kuchni.
Często można usłyszeć opinię, że grzyby nie mają w sobie wartości odżywczych, i że zjada się je tylko dla smaku. Nic bardziej mylnego. Ten pogląd można już włożyć między bajki. Okazuje się, że w grzybach znajdziemy składniki mineralne, które są korzystne dla zdrowia. Nic, tylko zbierać i jeść!
W październiku w polskich lasach można natknąć na siedzunia sosnowego. To tzw. “leśny kalafior”, którego trudno przegapić, bo ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jest jadalny, a wiele osób uznaje go za przysmak. Ma delikatny smak, przypominający orzechy. Jest najlepszy, gdy przesmaży się go na maśle.
Jeżeli twoja lodówka "przeszła" aromatem jedzenia, koniecznie wypróbuj tę kuchenną sztuczkę. Raz-dwa pozbędziesz się przykrych zapachów i odświeżysz ją w łatwy sposób. Wystarczy jedna rzecz, która zwykle ląduje w koszu: korek.