Silver.Lelum.pl > Jedzenie

Jedzenie

Kobiety w kawiarni
22.10.2024 10:23 Kawa za złotówkę dla 60-latków. W tych kawiarniach emeryci płacą mniej

To atrakcyjna propozycja dla wszystkich, którzy mają chęć na pyszną kawę na mieście lub chcą spotkać się ze znajomymi. W Warszawie ruszyła akcja “Kawa dla seniora”. W kilku lokalach każdy po 60-tce może zamówić kawę w niższej cenie. Warto skorzystać!

Jajka w garnku
21.10.2024 09:31 Nalej na łyżkę i wlej do jajek. Łatwo obierzesz po ugotowaniu

Ta domowa sztuczka sprawi, że podczas gotowania skorupka jajek nabierze lepszej elastyczności. Dzięki temu nie pęknie, a jajko będzie łatwiej obrać. Nie zmarnujemy ani kawałka i będą gotowe do podania nawet na eleganckie śniadanie. Wystarczy dodać do wody z jajkami jeden składnik, który znajdzie się w każdym domu.

Zadowolona kobieta
20.10.2024 16:31 Pij przynajmniej raz dziennie. Spada ryzyko cukrzycy i raka

Jak się okazuje, napój, który do niedawna cieszył się złą sławą, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Nie tylko sprawia, że osoby, które piją go regularnie, są bardziej czujne, lecz także wpływa korzystnie na cały organizm. Regularne spożywanie wpływa także na spadek ryzyka wystąpienia raka i cukrzycy. 

Zamrażalnik
20.10.2024 09:49 Zanim wyjedziesz z domu, włóż do zamrażalnika szklankę z monetą. To zdradzi, co działo się pod twoją nieobecność

Udając się na urlop lub jakikolwiek inny wyjazd warto zabezpieczyć swoją żywność, aby uniknąć jej zepsucia. Pamiętajmy, że rozmrożonego jedzenia nie można ponownie mrozić, a może tak wydarzyć się automatycznie, kiedy podczas naszej nieobecności w domu dojdzie do przerwy w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy zawartość zamrażalnika nadaje się do spożycia?

złote mleko
19.10.2024 09:51 Złote mleko na odporność. Ten przepis powinien znać każdy

W sezonie jesienno-zimowym wiele osób boryka się z przeziębieniem i licznymi chorobami. Warto w tym okresie zadbać i wzmocnić swoją odporność, a idealnie sprawdzi się do tego złote mleko, które możesz samodzielnie wykonać w domu. 

akacja
19.10.2024 06:45 Zrobisz z niej herbatę, konfiturę i stworzysz aromatyczną kąpiel. Ta roślina rośnie w całej Polsce

To ceniona roślina, którą bez problemu znajdziemy w większości regionów Polski. Wystarczy wyjść na spacer, by znaleźć wszechstronną akację. Można z niej stworzyć aromatyczny napar, konfiturę, a nawet wykorzystać podczas relaksującej kąpieli. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości. 

Jajka w lodówce
18.10.2024 06:23 Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Przełóż je, a będą świeże dłużej

Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.

Majonez grzybowy
16.10.2024 15:07 Ani zupa, ani sos. Szybki przepis z grzybami godny Master Chefa

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.

Płatki owsiane
16.10.2024 09:49 Ostrzeżenie GIS. Popularny produkt może wywołać reakcję alergiczną

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów partii popularnych płatków. U niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną. Wszystko przez składnik, który nie powinien się w nich znaleźć.

chleb bananowy dyniowy
15.10.2024 10:06 Żaden chleb bananowy. Jesienią robię go z dyni, wszyscy się nim zajadają

Chleb bananowy to proste i smaczne pieczywo, które każdy może upiec samodzielnie w domu. W czasie jesiennym warto je nieco zmodyfikować i dać szansę puszystemu bochenkowi zrobionemu z dyni. Zapewniamy, że ten przepis na stałe zagości w waszej kuchni.

Smażone grzyby
14.10.2024 14:17 "Grzyby nie mają wartości odżywczych". Nic bardziej mylnego

Często można usłyszeć opinię, że grzyby nie mają w sobie wartości odżywczych, i że zjada się je tylko dla smaku. Nic bardziej mylnego. Ten pogląd można już włożyć między bajki. Okazuje się, że w grzybach znajdziemy składniki mineralne, które są korzystne dla zdrowia. Nic, tylko zbierać i jeść!

Grzybobranie
13.10.2024 14:29 Zbierają "leśne kalafiory" i smażą na maśle. Smakują, że palce lizać

W październiku w polskich lasach można natknąć na siedzunia sosnowego. To tzw.  “leśny kalafior”, którego trudno przegapić, bo ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jest jadalny, a wiele osób uznaje go za przysmak. Ma delikatny smak, przypominający orzechy. Jest najlepszy, gdy przesmaży się go na maśle.

Korek od wina
13.10.2024 09:31 Weź korek i włóż do lodówki. Uciążliwy problem zniknie raz-dwa

Jeżeli twoja lodówka "przeszła" aromatem jedzenia, koniecznie wypróbuj tę kuchenną sztuczkę. Raz-dwa pozbędziesz się przykrych zapachów i odświeżysz ją w łatwy sposób. Wystarczy jedna rzecz, która zwykle ląduje w koszu: korek.

Gąbka kuchenna
10.10.2024 12:06 Nigdy nie rób tego z gąbką kuchenną. Stanie się siedliskiem bakterii

Trudno wyobrazić sobie codzienne szybkie zmywanie w kuchni bez gąbek kuchennych. Ale czy pamiętamy, by regularnie je wymieniać i unikać jednego błędu, który skraca ich żywotność? Od wyników badania naukowców, którzy sprawdzili, ile bakterii znajduje się w gąbkach, aż włos jeży się na głowie. Tymczasem wystarczy pamiętać o jednym, by gąbki nie stały się siedliskiem bakterii.

Żółtlica
08.10.2024 12:15 W Polsce to chwast, na świecie warzywo. Ugotuj, ususz, albo dodaj do kanapek

Październik to jeden z ostatnich momentów na zebranie tego “chwastu”, bo przy pierwszych przymrozkach zniknie. Żółtlica w Polsce jest inwazyjną rośliną, która szkodzi uprawom i spędza rolnikom sen z powiek, ale na świecie stosowana jest w kuchni jak warzywo lub przyprawa. Smakuje trochę jak mniej kwaśny szpinak, z nutami orzechowymi lub słonecznikowymi. Można jeść ją na surowo lub po przegotowaniu.

Czasznica olbrzymia
08.10.2024 09:16 W lasach pojawił się 8-kilogramowy grzyb. Nadaje się na smaczne kotlety

Ten grzyb może ważyć nawet od 8 do 20 kilogramów! Czasznica olbrzymia przypomina wielką purchawkę, ale ze swoją mniejszą “kuzynką” ma niewiele wspólnego. To jadalny grzyb, który jest doceniany przez wielu smakoszy za swój delikatny, lekko kwaskowaty smak. Jak donoszą grzybiarze, czasznicę można coraz częściej spotkać w lasach.

Borowik ceglastopory
07.10.2024 12:36 Smaczny grzyb, a Polacy omijają go szerokim łukiem. Myślą, że jest trujący

Wiele osób omija te grzyby na grzybobraniu, bo ich wygląd może być odstraszający. To słuszna decyzja, bo nigdy nie powinniśmy zbierać grzybów, co do których mamy wątpliwości. Doświadczeni grzybiarze potrafią jednak je rozpoznać i docenić ich delikatny smak oraz aromat. Borowiki ceglastopore najłatwiej spotkać w październiku, zwłaszcza na południu Polski.

None
07.10.2024 11:34 Ciepła czy zimna? Taką wodę najlepiej wypić rano na czczo

Zaczynasz swój poranek od wypicia szklanki wody? Świetnie! To nie tylko oddala ryzyko odwodnienia, ale daje też wiele innych korzystnych dla zdrowia efektów. Ale czy woda ciepła działa na ciało lepiej od zimnej? Sprawdzamy, czy temperatura wody, którą pijemy rano, ma znaczenie.

grzyby
06.10.2024 09:00 Niepokojące karteczki w lasach przy grzybach. O co chodzi?

Wielu Polaków tej jesieni wybierze się na grzyby. Część z nich może zastać w lesie tajemnicze karteczki, które wprawiają w niemałą konsternację. O co chodzi? Leśnik zabrał głos w sprawie, już wszystko stało się jasne. 

rukiew wodna
04.10.2024 06:00 To najzdrowsze warzywo na świecie. Mało który Polak po nie sięga

Choć sklepy wypełnione są ogromną ilością warzyw, jedno z nich nie należy do popularnych w naszym kraju. Nie jest to dobra informacja, ponieważ mówi się, że jest najzdrowsze na świecie. O której roślinie mowa?

sprzątanie kuchni
03.10.2024 10:17 Wetrzyj w sprzęty kuchenne, a będą jak nowe. Żałuję, że tego triku nie znałam wcześniej

Wypalcowane i brudne sprzęty w kuchni to zmora wielu osób. Nic dziwnego, bowiem podczas gotowania nietrudno o pobrudzenie dłoni, którymi następnie dotykane są inne przedmioty. Jeśli twój toster, czajnik lub pokrywa od kuchenki, zamiast pięknie lśnić, wciąż wygląda nieestetycznie, ten sposób jest dla ciebie.

maślak
01.10.2024 06:00 Do sosu z maślaków nie daję śmietany. Zastępuję go tajemniczym składnikiem, jest o wiele lepszy

Sezon na grzyby w pełni, a wielu zbieraczy postanowi przyrządzić ze swoich zbiorów sos. Maślaki są do tego idealne, ponieważ charakteryzują się łagodnym smakiem, dopełniającym potrawy. Warto jednak zrezygnować ze śmietany i zastąpić ją innym produktem. Dzięki niemu sos będzie jeszcze bardziej kremowy i podbije smak grzybów. 

cukinia
28.09.2024 14:31 Czujesz gorzki smak, jedząc cukinię? O tym musisz wiedzieć

Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, po które chętnie sięgają Polacy. Jest stosunkowo łatwe w uprawie, a dodatkowo można je kupić w prawie każdym sklepie. Co robić, jeśli podczas jedzenia wyczujemy jej gorzki smak? O tym powinien wiedzieć każdy. Zagrożenie może być ogromne.

śniadanie, siemię lniane
26.09.2024 06:00 Dodaj do śniadania jeden produkt. Twoje życie zmieni się na lepsze

Jest takie powiedzenie, według którego śniadanie należy zjeść królewskie, obiad książęcy, a kolacje żebraczą. Dzięki prostej analogii nie ma więc wątpliwości, który z tych posiłków jest najważniejszy w hierarchii. Jednak jeśli ktoś nie jest rannym ptaszkiem lub żyje w ciągłym biegu, przyrządzanie pierwszego posiłku może przysparzać mu zwykle sporo trudności. Jest jednak sposób, aby sobie z tym poradzić.  

marynowana papryka
24.09.2024 15:41 Papryka marynowana z przepisu mojej babci to zdrowotna bomba. Wszyscy ją uwielbiają

W Polsce rozpoczęła się kalendarzowa jesień. Wciąż jednak bliskie są nam wspomnienia ciepłych dni, przyjemnych spacerów podczas długich letnich wieczorów czy smaku świeżo zerwanych w ogródku warzyw i owoców. Aż chciałoby się, żeby ten smak został z nami dłużej. Jest na to sposób. Z zamknięciem aromatu lata w słoiku poradzą sobie nawet ci, którym do kuchni nie po drodze. 

kiszonka
22.09.2024 14:45 Jesienna kiszonka na odporność. To samo zdrowie, przygotujesz ją w mig

Gruzińska kiszonka z kapusty i buraków to idealna opcja na jesień. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego niesamowicie zdrowa i do tego wspiera odporność. Jak ją przygotować i w czym tkwi jej wyjątkowość?

Winogrona
20.09.2024 12:52 Gdy jesz winogrona, przegryź pestkę. Ogrom korzyści dla urody i zdrowia

Jedni nie przejmują się nimi zupełnie, inni unikają jak ognia. Pestki winogron są malutkie, ale ich smak i tekstura często powoduje, że wiele osób wybiera winogrona bezpestkowe. Niesłusznie, bo te niepozorne “maluchy” kryją w sobie wiele niedocenianych zalet dla urody i zdrowia.  

Kiszonki
19.09.2024 10:15 Pokój w słupki i włóż do słoika. To najlepsza kiszonka na zimę

W tym roku zamiast kiszonej kapusty na zimę zrób kiszonkę z innego warzywa. Pod ręką zawsze będzie słoik z pysznym dodatkiem do obiadu, a dobroczynne właściwości kiszonki uchronią przed jesienno-zimowymi chorobami. Burak to doskonały wybór.