Silver.Lelum.pl > Jedzenie

Jedzenie

Smutna kobieta
09.05.2024 11:17 "Syn dzwoni, a ja udaję, że mnie nie ma". Wizyty dzieci mogą być kłopotem

Odwiedziny dorosłych dzieci to nie zawsze radosne przeżycie dla rodziców. Pani Beata, nasza czytelniczka, podzieliła się z nami bolesnym osobistym doświadczeniem. Przyznała, że od kilku miesięcy zdarza się jej unikać syna i synowej. Ich wizyty to dla pani Beaty wielki problem.

Tilapie na straganie
07.05.2024 15:20 „Najgorsza ryba”, a Polacy ją uwielbiają. Ma ogrom ołowiu

Mało ości, delikatne mięso, atrakcyjna cena. Nic dziwnego, że ta ryba króluje na naszych stołach. Problem w tym, że za ceną i smakiem nie idą zasługi dla zdrowia, które zwykle przypisujemy rybom. Tilapia nie bez powodu porównywana jest do okrytej złą sławą pangi. Nie chodzi nawet o to, że nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a o to, że może po prostu szkodzić.

Kobieta je truskawki
07.05.2024 13:11 Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie

Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.

Prodiż w kuchni
06.05.2024 16:26 W PRL był w każdej kuchni. Dziś sprawdzi się jak najdroższy sprzęt

Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.

Żółciak siarkowy
06.05.2024 11:53 Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem

Pogoda sprawia, że w lasach mamy już pierwszy wysyp owoców leśnego runa. Prawdziwki, kurki i rydze znamy wszyscy, ale warto zwrócić uwagę na nietypowego grzyba, obok którego obojętnie przechodzą nawet wytrawni grzybiarze. Wiele osób uważa go za wielki przysmak. To żółciak siarkowy, nazywany “kurczakiem z lasu”.

Ciasto z rabarbarem
30.04.2024 10:09 Pyszne wiosenne ciasto ma jedną wadę. "To udręka dla nerek"

Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.

Kolendra w kuchni
29.04.2024 11:54 Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach

Ta aromatyczna roślina jest popularnym składnikiem zarówno w kuchni Azji, jak i Meksyku. Znajdziemy ją też w wielu przyprawach, np. w curry czy garam masala. Mimo jej bezcennych prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla żołądka, wiele osób za nią nie przepada. Powód bardzo zaskakuje!

kobieta w kuchni, tofu
28.04.2024 16:11 Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie

Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.

Kobieta w domu
27.04.2024 10:34 Tani owoc pomaga w chorobach dróg moczowych. Jak naturalny antybiotyk

Ten owoc wspomagał zdrowie naszych mam i babć jeszcze w PRL, choć wtedy nie było jeszcze naukowych dowodów na jego działanie. Dziś jednak wiadomo już, że żurawina naprawdę wspiera prawidłowe działanie dróg moczowych i jest cennym dodatkiem do diety przy problemach z nerkami.

Młynek do kawy PRL
26.04.2024 11:42 Gadżety z PRL przydatne w kuchni. Kolekcjonerskie skarby dla każdego

PRL to czas, kiedy wykonywanie domowych obowiązków nie było tak łatwe jak obecnie. Z uwagi an poważne problemy z dostępem do podstawowych produktów, a tym bardziej do urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, kobiety musiały często tworzyć coś z niczego i radzić sobie w bardzo kreatywny sposób. Jak się okazuje, gadżety wykorzystywane w PRL z powodzeniem mogą być używane również teraz! 

Mężczyzna robi kiszonki
25.04.2024 10:55 Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki

Przygotowywanie kiszonek zwykle kojarzy się z jesienią, ale warto pamiętać o nich także wiosną. Kiszone warzywa są rewelacyjnym źródłem witamin,  żelaza, wapnia i magnezu. Nie musimy ograniczać się do przygotowywania kiszonek tylko podczas jednej pory roku. Wiosną także znajdziemy wiele warzyw, które mogą stanowić świetny pomysł na kiszonki. 

Książulo w barze Waga
25.04.2024 09:53 Książulo poszedł na obiad do pary emerytów. "Ci państwo nie wiedzą, co ich czeka"

Książulo to youtuber kulinarny, który bije dziś rekordy popularności. Oglądają go już i wnuczkowie, i dziadkowie. Influencer podbija serca widzów w każdym wieku naturalnym stylem, poczuciem humoru i szczerymi opiniami. Nierzadko pomaga też nagłośnić problemy restauracji, które borykają się z trudnościami. Najnowszy film Książula jest szczególnie poruszający. Youtuber odwiedził niewielki bar prowadzony przez parę emerytów.

kisiel, uśmiechnięta kobieta z łyżeczką, Fot. Canva/Syda Productions, FotoHelin, FotoHelin Images
24.04.2024 11:19 Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam

Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.

Kobieta i kiszone ogórki
23.04.2024 14:47 Ciągle masz chęć na kwaśne potrawy? To objaw niedoboru ważnej witaminy

Organizm ma wiele sposobów, by przekazać nam, że dzieje się coś niepokojącego. Najpotężniejszy sygnał to ból, który może sugerować, że należy udać się do lekarza. Szczególnie jeśli dolegliwość jest silna i długotrwała. Inne znaki wysyłane przez organizm są jednak nieco bardziej subtelne. To np. ochota na konkretne produkty lub smaki.

aktywni ludzie w dojrzałym wieku
22.04.2024 15:41 Powstała piramida ruchu dla dojrzałych osób. Zobacz, czy wyrabiasz normę

Regularna aktywność fizyczna ma duży wpływ na nasze zdrowie i pomaga cieszyć się sprawnością przez długie lata. Ćwiczenia nie tylko wspomagają poszczególne układy organizmu, ale również pomagają zapobiegać upadkom, chorobom, bólom oraz nadwadze i otyłości. Istnieją wytyczne odnośnie czasu, jaki tygodniowo powinniśmy spędzać w ruchu. Wyrabiacie tę normę?

Ryby
20.04.2024 12:56 Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej

Ryby powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. Zawierają szereg substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczową rolę pełnią tu kwasy omega-3, których wysokie stężenie znajduje się przede wszystkim w kilku gatunkach ryb morskich. Koniecznie powinny się znaleźć na twoim talerzu! 

grillowanie
19.04.2024 13:20 Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana

Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. 

Starsza kobieta
17.04.2024 16:26 Robiła jajecznicę z 3 jajek dla 8 osób. Sama zajadała się szynką. "Nie mogę jej tego wybaczyć"

Podobno każda matka jest w stanie zrobić wszystko, co najlepsze dla swojego dziecka. Niestety, czas pokazuje, że nie każda, a niektóre z nich przedkładają swoje dobro i wygodę nad komfort dzieci. Historia pani Krystyny, którą postanowiła się z nami podzielić, jest tego idealnym przykładem. 

Desery z PRL
17.04.2024 10:10 Comfort food prosto z PRL. Te przekąski z dawnych lat poprawią ci nastrój

Czym jest comfort food? To przekąski i potrawy, które mają w sobie wielką moc… poprawiania naszego nastroju. Przydają się szczególnie wtedy, gdy mamy po prostu gorszy dzień. Często są to przekąski, jakie pamiętamy jeszcze z PRL-u, bo kojarzą się nam z dzieciństwem. Pamiętacie te przysmaki?

kobieta pijąca herbatę
11.04.2024 16:53 Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo

Herbata to napój, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić dnia. Każdy ma swoje upodobania odnośnie rodzaju, gatunku, a także ulubionego sposobu podania herbaty. Czasami warto urozmaicić sobie chwilę z filiżanką i nadać jej nowego smaku. Do tego napoju pasuje dużo więcej dodatków niż cytryna czy miód.

Jedzenie na talerzu
10.04.2024 10:59 Samotne kobiety jedzą więcej. W mózgu zwiększa się uczucie łaknienia

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Los Angeles nie pozostawiają wątpliwości: jest ścisły związek między samotnością, a zwiększonym apetytem, który może prowadzić do otyłości i złych nawyków żywieniowych.  

magda gessler
10.12.2019 16:19 Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler. Niezwykła technika gwiazdy TVN

Magda Gessler to niekwestionowana królowa smaku. Gwiazda TVN już po jednym kęsie jest w stanie wyczuć każdy składnik najbardziej złożonej potrawy, a uczestnicy programu Kuchenne rewolucje zawdzięczają jej smaczną kuchnię i tłumy gości. Restauratorka zdradziła swój przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Jej oryginalny pomysł sprawia, że danie nie ma sobie równych! Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler? Aby zrobić pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler niezbędny będzie jeden, nietypowy składnik. Dzięki niemu gwiazda urozmaica potrawę i nadaje jej charakterystycznego, wyjątkowego smaku. Tradycyjne danie nabierze ciekawego aromatu, a goście będą prosili o dokładkę. Sama Magda Gessler nie może się mu oprzeć!