Ceny masła szybują nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Do rywalizacji na promocje jako pierwsze dołączyły Lidl i Biedronka, ale kolejne sieci również organizują wyprzedaże masła. Czy są równie atrakcyjne? Sprawdzamy, jaką ofertę dla klientów przygotował kolejny sklep.
Czy jedzenie jajek powoduje, że rośnie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Zbadali to naukowcy zajmujący się żywieniem. Okazuje się, że smakosze jajek muszą koniecznie pamiętać o przestrzeganiu jednej zasady.
Chyba nigdy nie kupujemy tyle maku, ile przed świętami Bożego Narodzenia. Kutia, makowce czy makiełki wymagają dobrej jakości składników. W zakupowej gorączce warto jednak pamiętać nie tylko o smaku i cenie, ale także o bezpieczeństwie dla zdrowia. GIS wydał komunikat o tym, na co zwrócić uwagę kupując mak, a czego za wszelką cenę należy unikać.
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie o znalezieniu bakterii w śledziach. Podano szczegółowe informacje na temat producenta i partii, którą wycofano z obrotu. To ryba bardzo popularna w okresie świątecznym, więc warto sprawdzić, czy nie mamy jej w domowych zapasach.
Po ten dostępny w supermarketach produkt Polacy sięgają stosunkowo rzadko. Niesłusznie, bo uznawany jest za naturalny probiotyk, wspomagający pracę układu pokarmowego i pomagający wzmocnić odporność. Za ok. 10 zł w sklepach takich jak Lidl i Biedronka znajdziemy kimchi - pikantną kapustę przyrządzoną w oryginalny sposób.
Jak jeść, by nie przesadzić z porcjami, a jednocześnie poczuć sytość? Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zwracają uwagę, że ważna jest nie tylko dieta, ale też sposób jedzenia posiłków. Jednym ze sposobów na zdrowe i mądre spożywanie dań jest tzw. “uważne jedzenie”. Rządzi się to swoimi zasadami. Warto je poznać!
Kiedy temperatura spada poniżej zera, ptaki żyjące w miastach i parkach często mogą liczyć na pomoc ludzi. Wiele osób lubi dokarmiać ptaki, ale trzeba robić to tak, by im nie zaszkodzić. Lasy Państwowe wydały poradnik, w którym tłumaczą zasady mądrego karmienia ptaków podczas zimy.
Główny Inspektor Sanitarny zamieścił ostrzeżenie w sprawie popularnego suplementu diety. Jego producent wykrył ryzyko, że w składzie produktu mogą znajdować się ciała obce. Podano szczegółowe informacje.
Na co uważać w swojej diecie, jeżeli borykamy się z wysokim ciśnieniem? Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem leczenia tej często spotykanej przypadłości. Warzywa i owoce będą niezbędne, ale czy wszystkie? Niektóre sposoby obróbki i podawania warzyw i owoców sprawiają, że mogą one stać się “fałszywymi przyjaciółmi” w diecie przy nadciśnieniu.
W popularnej konserwie znanej marki stwierdzono obecność alergenu - poinformował GIS w najnowszym ostrzeżeniu. Na etykiecie brakuje informacji, że taki składnik znajduje się w konserwie. Dla osób z alergią może oznaczać to dolegliwości związane ze zdrowiem.
Znamy go jako “mini kiwi”, ale jego naukowa nazwa to aktinidia ostrolistna. W jego przypadku sprawdza się powiedzenie, że małe jest wielkie, bo ten niewielki owoc kryje sobie prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Sprawdzamy, jakie zalety dla zdrowia ma mini kiwi.
Jeżeli masz w domu taką herbatkę, lepiej jej nie pij. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące znanej ziołowej herbatki ekspresowej dostępnej w sklepach w całej Polsce. Popularny produkt został wycofany ze sprzedaży.
Główny Inspektor Sanitarny opublikował ostrzeżenie o potencjalnie niebezpiecznym produkcie kuchennym ze sklepów TEDI. Należy się go pozbyć lub zwrócić w miejscu zakupu. Sieć sklepów TEDI już zareagowała na ustalenia GIS.
Picie herbaty daje dużo przyjemności, ale może mieć także korzystny wpływ na zdrowie. To istotne zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy do czynienia z sezonowymi chorobami i obniżoną odpornością. Warto połączyć przyjemność z picia herbaty z jej prozdrowotnym działaniem. Prezentujemy prosty przepis na zimową herbatę, która nas rozgrzeje, wzmocni, i sprawi, że poczujemy świąteczny nastrój.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów w całej Polsce partii czarnej herbaty liściastej. Jej spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. Wszystko przez składnik, który nie powinien się w niej znaleźć.
Dla zdrowia i dobrego samopoczucia ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także to, jak często spożywamy posiłki. Zbyt częste, zbyt rzadkie lub nieregularne posiłki potrafią zaburzyć funkcjonowanie organizmu i przyczynić się nie tylko do nadwagi, ale też do innych chorób. Najnowsze ustalenia dietetyków wskazują optymalną liczbę posiłków.
Czy istnieje jedna najlepsza dieta dla osób w dojrzałym wieku? Wszystko zależy od indywidualnego stanu zdrowia i kondycji organizmu, ale jedna z diet uznawana jest za najzdrowszą, najsmaczniejszą i najbardziej uniwersalną dla większości osób. To dieta DASH - stosunkowo nowa koncepcja na temat żywienia, która szybko wpływa na poprawę zdrowia i poprawia jakość życia także u osób 50+.
By w Boże Narodzenie zjeść dania od Magdy Gessler, nie trzeba wybierać się do jej restauracji. Kucharka i restauratorka od kilku lat prowadzi sprzedaż potraw świątecznych w swoich delikatesach “U Fukiera”. Właśnie pojawiła się tam nowa oferta na Boże Narodzenie. Wiadomo, ile trzeba zapłacić, by na naszym stole pojawiły się pyszności od Magdy Gessler.
Czy listopad to ostatnie chwile na grzybobranie? Niekoniecznie. Zimowy spacer po lesie można połączyć także z wypatrywaniem smacznych grzybów. Jeden gatunek jest dobrze odporny na łagodne zimy, z jakimi ostatnio mamy do czynienia. Trzeba go wypatrywać zwłaszcza w pobliżu drzew i pniaków. Można przyrządzić z niego sos, usmażyć lub zamarynować.
Ten napój nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale będzie też prawdziwą skarbnicą witamin i zdrowia. Wystarczy dodać do szklanki trochę suszu, dosłodzić miodem i zalać gorącą wodą. Powstanie napar, który pomoże obniżyć cholesterol, poprawi pracę nerek i układu krwionośnego.
Jesienią warto postawić na dietę, która pozytywnie wpłynie na odporność. Jest to bowiem czas obniżających się temperatur, a wiele osób boryka się wówczas z problemami zdrowotnymi. Aby nie zarazić się i móc w pełni cieszyć się zdrowiem i witalnością, warto pamiętać o kilku zasadach.
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tej przyprawy, szczególnie w przypadku pieczenia ciast i przygotowywaniu świątecznych łakoci. Większość Polaków ma go w domu, mimo że już w USA zdecydowano się go wycofać. Wszystko przez jego szkodliwość. Co złego jest w cynamonie?
Gwoździe, pinezki, żyletki, wykałaczki, igły. Takie przedmioty miały znaleźć się w cukierkach rozdawanych dzieciom z okazji Halloween. Sprawą zajęła się policja. Teraz pojawiły się nowe fakty w tej bulwersującej sprawie. Ustalono, kto stał za szeregiem tych zdarzeń.
Wiele osób uwielbia kwaśną i wyrazistą zupę szczawiową. Często podaje się ją z jajkiem i jest ku temu ważny powód. Nie chodzi nawet o smak, a o wpływ szczawiu na organizm. Jeżeli jemy zupę szczawiową bez jajka, może to negatywnie odbić się na zdrowiu.
Często w naszych kuchenkach gazowych zmienia się barwa płonącego gazu. Warto zwrócić na to uwagę, bo wszelkie odstępstwa od normy mogą świadczyć o problemie z przepływem gazu, lub nawet o konieczności wezwania serwisantów.
Tego składnika zakazano w Danii już dawno temu. Duńczycy doskonale zdają sobie sprawę z jego szkodliwości, podczas gdy Polacy nadal spożywają go na potęgę. Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych. To z kolei może mieć zgubne skutki dla zdrowia.
Każdego dnia dorosła osoba powinna wypijać około 2-2,5 litrów wody. Wiele osób zamiast po wodę sięga po inne napoje, które podczas długiego spożywania mogą przynieść opłakane skutki. Szczególnie problem ten może dotyczyć osób dojrzałych. Ekspert alarmuje, by ich nie pić.
Ziemniaki to “pusty” dodatek do diety i zwykły wypełniacz żołądka - często można spotkać się z taką obiegową opinią na temat tego warzywa. Warto obalić ten mit, bo ziemniaki mogą być niezwykle cennym i wartościowym dodatkiem do diety. Kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie. Jedna zmiana w tej rutynie sprawi, że ziemniaki będą jeszcze zdrowsze.