Jeden z najzdrowszych owoców świata. W sklepach znajdziesz za 6,99 zł
Znamy go jako “mini kiwi”, ale jego naukowa nazwa to aktinidia ostrolistna. W jego przypadku sprawdza się powiedzenie, że małe jest wielkie, bo ten niewielki owoc kryje sobie prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Sprawdzamy, jakie zalety dla zdrowia ma mini kiwi.
Mini kiwi można uprawiać także w Polsce. Owoc jest bardzo smaczny
Mini kiwi w smaku przypominają swoje większe odpowiedniki. Są jednak subtelne różnice. Są nieco słodsze i można w nich wyczuć nutę truskawki i banana.
Owoce aktinidii ostrolistnej rosną na pnączach. Pędy mogą dorastać nawet do 50 metrów. Mini kiwi są drobne, osiągające najwyżej masę 10 gramów. Mają kolor zielonkawy, z lekkim odcieniem żółtego.
Co ciekawe, mini kiwi można z powodzeniem uprawiać także w Polsce. Roślina ta jest bowiem w pełni mrozoodporna. Szczególnie dobrze odporna na niskie temperatury jest odmiana o nazwie “ananasnaya”, choć jej owoce są nieco mniejsze.
Mini kiwi można łatwo znaleźć w wielu polskich sklepach. Niedawno dostępne były w Biedronkach za 6,99 zł.
Mini kiwi to maxi zdrowie. Mały owoc jest skarbnicą witamin
Mini kiwi należą do owoców lekkostrawnych i niskokalorycznych. Wyglądem przypominają agrest bądź winogrono. Należą do jednych z najbardziej odżywczych owoców na świecie.
Owoce aktinidii ostrolistnej zawierają ponad 20 różnych związków o działaniu prozdrowotnym, wśród których należy wymienić:
- witaminy C oraz B8,
- polifenole,
- karotenoid,
- kwas foliowy,
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- cynk.
Do najważniejszych prozdrowotnych zalet małych kiwi należy regulowanie pracy układu pokarmowego, ochrona układu sercowo-naczyniowego, pomoc w zachowaniu dobrego wzroku a także, korzystne działanie na rozwój płodu u kobiet ciężarnych - czytamy w poradniku Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, a także podczas tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.
Mini kiwi: smaczna przekąska, ale nie tylko
Mini kiwi służy w codziennej diecie przede wszystkim jako smaczna i zdrowa przekąska. W przeciwieństwie do “dużych” kiwi, nie trzeba ich obierać - można zjadać wraz ze skórką, pod którą gromadzi się najwięcej cennych składników odżywczych.
Nadają się do przygotowywania przepysznych dań, deserów czy napojów. Świetnie smakują i kuszą swoją barwą jako składnik sałatki owocowej, dodatek do lodów, czy tarty. Ten owoc jest popularną podstawą koktajli, smoothies, a także kompotów, soków i dżemów. W niektórych krajach z mini kiwi wytwarza się także wina i doskonałe likiery czy nalewki - przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Co ciekawe, mini kiwi ma właściwości zmiękczające mięso, dlatego wiele osób wykorzystuje je jako marynatę i dodatek do wytrawnych dań przełamujący ich słoność.