Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Jeden z najzdrowszych owoców świata. W sklepach znajdziesz za 6,99 zł
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 02.12.2024 10:43

Jeden z najzdrowszych owoców świata. W sklepach znajdziesz za 6,99 zł

Mini kiwi
Fot. Canva/Pixelshot

Znamy go jako “mini kiwi”, ale jego naukowa nazwa to aktinidia ostrolistna. W jego przypadku sprawdza się powiedzenie, że małe jest wielkie, bo ten niewielki owoc kryje sobie prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Sprawdzamy, jakie zalety dla zdrowia ma mini kiwi.

Mini kiwi można uprawiać także w Polsce. Owoc jest bardzo smaczny

Mini kiwi w smaku przypominają swoje większe odpowiedniki. Są jednak subtelne różnice. Są nieco słodsze i można w nich wyczuć nutę truskawki i banana.

Kopia Szablony Lelum (25).png
Fot. Canva/Pixelshot

Owoce aktinidii ostrolistnej rosną na pnączach. Pędy mogą dorastać nawet do 50 metrów. Mini kiwi są drobne, osiągające najwyżej masę 10 gramów. Mają kolor zielonkawy, z lekkim odcieniem żółtego.

Co ciekawe, mini kiwi można z powodzeniem uprawiać także w Polsce. Roślina ta jest bowiem w pełni mrozoodporna. Szczególnie dobrze odporna na niskie temperatury jest odmiana o nazwie “ananasnaya”, choć jej owoce są nieco mniejsze.

Mini kiwi można łatwo znaleźć w wielu polskich sklepach. Niedawno dostępne były w Biedronkach za 6,99 zł.

Herbatka
Herbatka ziołowa wycofana ze sprzedaży. Może szkodzić zdrowiu
Emerytka liczy pieniądze
Emeryci dostają "gwiazdkowe" na święta. Na konto może trafić nawet 950 zł

Mini kiwi to maxi zdrowie. Mały owoc jest skarbnicą witamin

Mini kiwi należą do owoców lekkostrawnych i niskokalorycznych. Wyglądem przypominają agrest bądź winogrono. Należą do jednych z najbardziej odżywczych owoców na świecie. 

Kopia Szablony Lelum (27).png
Fot. Canva/Pixelshot

Owoce aktinidii ostrolistnej zawierają ponad 20 różnych związków o działaniu prozdrowotnym, wśród których należy wymienić:

  • witaminy C oraz B8,
  • polifenole,
  • karotenoid,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk.

Do najważniejszych prozdrowotnych zalet małych kiwi należy regulowanie pracy układu pokarmowego, ochrona układu sercowo-naczyniowego, pomoc w zachowaniu dobrego wzroku a także, korzystne działanie na rozwój płodu u kobiet ciężarnych - czytamy w poradniku Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 

Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, a także podczas tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.

Mini kiwi: smaczna przekąska, ale nie tylko

Mini kiwi służy w codziennej diecie przede wszystkim jako smaczna i zdrowa przekąska. W przeciwieństwie do “dużych” kiwi, nie trzeba ich obierać - można zjadać wraz ze skórką, pod którą gromadzi się najwięcej cennych składników odżywczych.

Nadają się do przygotowywania przepysznych dań, deserów czy napojów. Świetnie smakują i kuszą swoją barwą jako składnik sałatki owocowej, dodatek do lodów, czy tarty. Ten owoc jest popularną podstawą koktajli, smoothies, a także kompotów, soków i dżemów. W niektórych krajach z mini kiwi wytwarza się także wina i doskonałe likiery czy nalewki - przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Co ciekawe, mini kiwi ma właściwości zmiękczające mięso, dlatego wiele osób wykorzystuje je jako marynatę i dodatek do wytrawnych dań przełamujący ich słoność.