Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Wszyscy je wyrzucają, a mają wiele zastosowań. Zastąpisz nimi wiele drogich produktów
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 27.10.2024 06:00

Wszyscy je wyrzucają, a mają wiele zastosowań. Zastąpisz nimi wiele drogich produktów

cebula
fot. Canva/MFGKM

Nie bez powodu mówi się, że cebula jest naszym warzywem narodowym. Polacy spożywają jej duże ilości i dodają do większości potraw. Wyrzucają jednak skórki, które mają wiele zastosowań. Do czego można je wykorzystać?

Właściwości łupin z cebuli

O właściwościach samej cebuli wie niemalże każdy. Już nasze babcie robiły z niej syrop na kaszel i powtarzały, że jest bogata w witaminę C, poprawia odporność, zwalcza stany zapalne, a także świetnie radzi sobie w leczeniu bólu gardła i przeziębienia. 

Mało mówi się jednak o właściwości samych łupin, które są naturalnym antyoksydantem, a także działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Wszystko dzięki dużej zawartości kwercetyny.

Złodzieje tylko czekają aż wyjedziesz. Pod drzwiami zostawią tajemnicze symbole Aleksander Kwaśniewski przeszedł operację. W jakim jest stanie?

Łupiny z cebuli jako oprysk

Obierki z cebuli warto odłożyć, by następnie wykonać z nich oprysk do ogrodu czy na działkę. Wywar z wygotowanych się łupin skutecznie chroni rośliny przed szkodnikami. Ponadto poradzi sobie z niektórymi chorobami grzybicznymi roślin, przędziorkami i mączniakiem. Może być również stosowany do gleby jako nawóz

Ten sam wywar można również pić. Zadziała relaksująco uspokajająco, a także pozytywnie wpłynie na odporność. Ostrzegamy jednak, że ma specyficzny smak, dlatego warto dodać do naparu łyżeczkę miodu.  

cebula
fot. Canva/MarekUsz

Dodatek do dań i barwnik do tkanin

Zapewne część z was wykorzystuje łupiny z cebuli do farbowania jajek na Wielkanoc. W tym samym wywarze można barwić również tkaniny. Świetnie sprawdzi się do metody tie die

Ponadto skórki cebuli stanowią świetny dodatek do sosów czy marynat. Podbijają smak mięs i ryb. Łupinki warto dodać również do zup i bulionów.