Silver.Lelum.pl > Warzywa

Warzywa

kobieta dodaje edamame do garnka
12.05.2024 11:12 Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka

Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?

Koktajl ogórkowy
11.05.2024 17:03 Zdrowy i orzeźwiający koktajl na upalne dni. Musisz go spróbować!

Dni są coraz cieplejsze, a temperatury podskakują niebezpiecznie wysoko, dlatego nic dziwnego, że na wszelkie sposoby szukamy ochłodzenia. Latem lód do napojów staje się wręcz koniecznością! W upalne dni warto spróbować także orzeźwiających koktajli, które pomogą odetchnąć i odpocząć od gorąca. Wypróbuj ten prosty napój, do którego wystarczy tylko kilka składników.  

Papryka w proszku
01.05.2024 12:21 Pestycydy w popularnej przyprawie! Jej jedzenie może ci zaszkodzić

Na kuchennych półkach praktycznie w każdym domu można znaleźć różnego rodzaju mielone przyprawy, które z powodzeniem zastępują świeże, często trudnodostępne warzywa, nadając potrawie wyjątkowego smaku. Jak się okazuje, spożywanie niektórych z nich może być szkodliwe dla zdrowia! 

Ciasto z rabarbarem
30.04.2024 10:09 Pyszne wiosenne ciasto ma jedną wadę. "To udręka dla nerek"

Rabarbar dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Sezon na to niedoceniane warzywo trwa od maja do czerwca. W tym czasie można skusić się na przykład na kompot albo ciasto z rabarbarem. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością rabarbaru w wiosennej diecie.

Warzywa
19.04.2024 12:10 Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej

Od kwietnia rosną ceny niektórych warzyw, co ma związek z malejącą podażą i ograniczonymi zapasami. Niestety, warzywa, które obowiązkowo powinny znajdować się w naszym jadłospisie, są coraz droższe! Za co w tej chwili zapłacimy najwięcej? 

Skorzonera
10.04.2024 14:42 Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie

O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.