Bakteria w rybach popularnych na święta. GIS wydał komunikat
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie o znalezieniu bakterii w śledziach. Podano szczegółowe informacje na temat producenta i partii, którą wycofano z obrotu. To ryba bardzo popularna w okresie świątecznym, więc warto sprawdzić, czy nie mamy jej w domowych zapasach.
Bakteria w partii śledzi. GIS podał szczegóły
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzi z porem. Spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą .
GIS podał szczegółowe informacje na temat produktu. Chodzi o śledzie z porem w opakowaniach po 3000 g oraz 1000 g produkowane przez zakłady Perła z Chwaszczyna. Numer partii, w której stwierdzono bakterię, to 27.11.2024 , a termin przydatności do spożycia 25.12.2024.
Nie należy spożywać tych śledzi, a w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu, trzeba skontaktować się z lekarzem.
Bakterie w śledziach. Producent szybko zareagował
Producent śledzi po otrzymaniu informacji o wynikach badania niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi .
Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Sanepid nadzoruje proces wycofania partii z obrotu.
Listerioza: co to za choroba?
Listerioza może być zagrożeniem głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
U kobiet w ciąży występują objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić nawet do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Listeriozę leczy się antybiotykami.