Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Naturalny probiotyk ze słoiczka. W Lidlu i Biedronce za niecałe 10 zł
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 10.12.2024 16:34

Naturalny probiotyk ze słoiczka. W Lidlu i Biedronce za niecałe 10 zł

Kimchi
Fot. Canva/Pixelshot

Po ten dostępny w supermarketach produkt Polacy sięgają stosunkowo rzadko. Niesłusznie, bo uznawany jest za naturalny probiotyk, wspomagający pracę układu pokarmowego i pomagający wzmocnić odporność. Za ok. 10 zł w sklepach takich jak Lidl i Biedronka znajdziemy kimchi - pikantną kapustę przyrządzoną w oryginalny sposób.

Kimchi: jak smakuje koreańska kapusta?

Kimchi to sfermentowane warzywa wywodzące się z kuchni koreańskiej. Najczęściej do przygotowania kimchi używa się kapusty pekińskiej, choć zdarza się też kimchi na bazie rzodkwi, ogórków czy szczypiorku.

Kopia Szablony Lelum (71).png
Fot. Canva/Pexels

Nieodłączny składnik kimchi to płatki ostrej papryki. Dzięki temu jest to potrawa pikantna, w odróżnieniu od np. naszej kapusty kiszonej. Jej smak to również zasługa czosnku, imbiru, sosu sojowego czy cebuli. Zdecydowanie nie jest to smak, który będzie pasował każdemu.

W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, a kilka lat temu jeden ze sposobów przyrządzania tych warzyw został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Jeżeli jednak lubimy mocne smaki, to warto spróbować dodać kimchi do swojej diety. W Lidlu i Biedronce można spotkać słoiczki lub puszki z kimchi za niecałe 10 zł. A co z zaletami kimchi dla zdrowia? Tych jest bardzo wiele.

Kobieta na emeryturze
Świadczenie z ZUS przed 60-tką. Można otrzymać do 500 zł
Włosy
Wzmocnij włosy za 3,99 zł. Będą zdrowsze i mniej łamliwe

Kimchi: zalety dla zdrowia

Kimchi jest niskokaloryczne. W 100 gramach tej kapusty dostaniemy tylko 32 kcal. Oprócz smaku, dostarczy nam też wiele cennych witamin i składników mineralnych. W kimchi znajdziemy m.in.:

  • witaminę C, 
  • beta-karoten, 
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor. 

Kimchi działa jak naturalny probiotyk. Wspomaga trawienie, pomaga wzmacniać układ odpornościowy i uważane jest za cenne w diecie odchudzającej. Czy oznacza to, że mogą spożywać je wszyscy, którzy “polubią się” z jego wyjątkowym smakiem? 

Można powiedzieć, że w rozsądnych ilościach kimchi nadaje się dla każdego, ale w jednym przypadku warto zachować ostrożność.

Czy kimchi może szkodzić na żołądek?

Kilka lat temu w Korei Południowej, czyli w ojczyźnie kimchi, przeprowadzono badania nad wpływem tego przysmaku na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi. Badania te wykazały większe ryzyko zachorowania na raka u osób spożywających duże ilości kimchi.

Naukowcy twierdzą, że wpływ na to ma stosunkowo wysoka zawartość soli w kimchi.  Trzeba jednak pamiętać o jednym. Koreańczycy w ciągu roku jedzą nawet 36 kilogramów kimchi na osobę. W rozsądnych ilościach kimchi jest nieszkodliwe i może być cennym składnikiem diety, o ile tylko lubimy specyficzny smak tak przygotowanych warzyw.

Powiązane
Sylwestrowy quiz
QUIZ na Sylwestra. Pytamy o ciekawostki z 2024 roku