Tych warzyw i owoców unikaj przy nadciśnieniu. Mogą zaszkodzić
Na co uważać w swojej diecie, jeżeli borykamy się z wysokim ciśnieniem? Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem leczenia tej często spotykanej przypadłości. Warzywa i owoce będą niezbędne, ale czy wszystkie? Niektóre sposoby obróbki i podawania warzyw i owoców sprawiają, że mogą one stać się “fałszywymi przyjaciółmi” w diecie przy nadciśnieniu.
Owoce i warzywa przy nadciśnieniu. Jaka jest dobra dieta?
Codziennie powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców. Dietetycy zalecają z reguły, by ta dzienna dawka składała się w ¾ z warzyw i ¼ z owoców.
Warzywa i owoce są cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin oraz składników o działaniu antyoksydacyjnym i hipotensyjnym (potasu, flawonoidów, azotanów). Warzywa trzeba jeść jak najczęściej. Najlepiej, aby pojawiały się one w większości posiłków w ciągu dnia.
Owoce warto spożywać w nieco mniejszej ilości niż warzywa, ponieważ zawierają więcej cukrów prostych. Preferowane są owoce jagodowe, takie jak maliny, jagody, borówki, czarne porzeczki, truskawki i aronia.
Są jednak warzywa i owoce, których lepiej unikać w diecie przy nadciśnieniu i ograniczać ich spożycie. Chodzi o sposób ich przetwarzania i podawania.
Tych warzyw i owoców nie jedz przy nadciśnieniu
Jak czytamy w zaleceniach NFZ i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, są dwa najczęściej spotykane formy podania warzyw i owoców, których w diecie lepiej unikać: zwłaszcza przy wysokim ciśnieniu.
Przede wszystkim, niezalecane są warzywa konserwowe i kiszone (np. kapusta i ogórki), a także warzywa z dodatkiem tłustych sosów czy zasmażek. Kiszone warzywa zawierają duże ilości soli, dlatego lepiej spożywać je okazjonalnie, a częściej wybierać warzywa świeże lub mrożone.
Jeżeli zaś chodzi o owoce, mocno ograniczmy owoce kandyzowane lub owoce w syropach czy zalewach. Z powodu dużej zawartości dodatkowego cukru lepiej sięgnąć po wszystkie owoce świeże lub mrożone, a także po owoce suszone (w rozsądnych ilościach, bo z powodu nieco mniejszej objętości warto z nimi przesadzić i dostarczyć organizmowi zbyt dużo cukru).
Te warzywa i owoce dodaj do diety. Zawierają cenny składnik
Po jakie owoce i warzywa warto sięgać przy nadciśnieniu? Mamy tutaj pełną dowolność, ale warto zwrócić uwagę na bardzo cenny składnik: potas.
Potas korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Składnik ten znajdziemy właśnie głównie w warzywach i owocach, m.in.: bananach, awokado, pomidorach, ziemniakach, ale też w produktach takich jak kakao, migdały, morele suszone, soja i soczewica.
Znaczne ilości potasu zawarte są także w otrębach pszennych, które także warto włączyć do swojej diety, jeżeli borykamy się z wysokim ciśnieniem.