Dzięki tym sposobom unikniesz gazowanych ogórków kiszonych. To proste
Polacy uwielbiają ogórki kiszone, a wiele osób co roku robi zapas kolejnych słoików. Zdarza się jednak, że ostatecznie kiszonki wychodzą gazowane, a zalewa zmienia się w mętną i zmienia kolor na mleczny. Jak uniknąć tego problemu?
Idealne ogórki kiszone
Ogórki kiszone są uwielbiane przez Polaków, a piwnice często wypełnione są po brzegi słoikami z kiszonkami. Istnieje wiele sposobów, jak je przygotować, a przeważnie różnią się one dodatkami. Najczęściej są to jednak: czosnek, koper, chrzan, pieprz, liście wiśni, czarnej porzeczki czy winogrona.
Przepisy różnią się od siebie również ilością dodawanej soli, a każdy robi to według własnych preferencji. Choć tradycja robienia ogórków kiszonych trwa od wielu dekad, wciąż bywa, że niektóre nie nadają się do spożycia. Są gazowane, a zalewa mętnieje i zmienia kolor. Dlaczego tak się dzieje?
Dlaczego ogórki są gazowane?
Gazowane ogórki w zalewie o mlecznym kolorze to efekt wysycenia dwutlenkiem węgla, który powstaje w procesie fermentacji. Nie zawsze oznacza to, że ogórki się zepsuły i nie nadają się do spożycia. Czasem wystarczy je tylko przepłukać z mętnej zalewy, by dodać je do ulubionej potrawy.
Zdarza się jednak, że ogórki razem z zalewą zaczynają pleśnieć. Wówczas pod żadnym pozorem ich nie jedz. W takim przypadku słoiki prawdopodobnie zostały nieprawidłowo zawekowane i nieszczelnie zamknięte.
Jak przygotować słoiki do ogórków kiszonych?
Jednym z najważniejszych kroków podczas robienia ogórków kiszonych jest użycie czystych, a najlepiej wyparzonych słoików, w których nie ma ani grama brudu. Należy pamiętać również o zakrętkach. Te najpopularniejsze mają gwinty z małymi szparami, które stanowią idealne środowisko do zbierającego się brudu. Jeśli zauważysz, że zaczęły one rdzewieć lub są zniekształcone - nie używaj ich do zakręcania kiszonki. Istnieje bowiem spore ryzyko, że nie uda się szczelnie zamknąć słoików, a ich zawartość się zepsuje.
Zwróć również szczególną uwagę na proces wekowania. Ponadto zawartość słoika powinna być dobrze upchana i dokładnie przykryta zalewą. Pamiętaj także, aby zjadać przetwory od najstarszych, aby nie stały dłużej niż kilka miesięcy.