Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Dzięki tym sposobom unikniesz gazowanych ogórków kiszonych. To proste
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 31.08.2024 16:56

Dzięki tym sposobom unikniesz gazowanych ogórków kiszonych. To proste

kiszone ogórki
fot. Canva/Alliance Images

Polacy uwielbiają ogórki kiszone, a wiele osób co roku robi zapas kolejnych słoików. Zdarza się jednak, że ostatecznie kiszonki wychodzą gazowane, a zalewa zmienia się w mętną i zmienia kolor na mleczny. Jak uniknąć tego problemu?

Idealne ogórki kiszone

Ogórki kiszone są uwielbiane przez Polaków, a piwnice często wypełnione są po brzegi słoikami z kiszonkami. Istnieje wiele sposobów, jak je przygotować, a przeważnie różnią się one dodatkami. Najczęściej są to jednak: czosnek, koper, chrzan, pieprz, liście wiśni, czarnej porzeczki czy winogrona. 

Przepisy różnią się od siebie również ilością dodawanej soli, a każdy robi to według własnych preferencji. Choć tradycja robienia ogórków kiszonych trwa od wielu dekad, wciąż bywa, że niektóre nie nadają się do spożycia. Są gazowane, a zalewa mętnieje i zmienia kolor. Dlaczego tak się dzieje?

Ochroniarz Diany przerwał milczenie. 27 lat od wypadku ujawnił winowajcę Jaka dieta po 65. roku życia? Dieta od NFZ za darmo

Dlaczego ogórki są gazowane?

Gazowane ogórki w zalewie o mlecznym kolorze to efekt wysycenia dwutlenkiem węgla, który powstaje w procesie fermentacji. Nie zawsze oznacza to, że ogórki się zepsuły i nie nadają się do spożycia. Czasem wystarczy je tylko przepłukać z mętnej zalewy, by dodać je do ulubionej potrawy. 

Zdarza się jednak, że ogórki razem z zalewą zaczynają pleśnieć. Wówczas pod żadnym pozorem ich nie jedz. W takim przypadku słoiki prawdopodobnie zostały nieprawidłowo zawekowane i nieszczelnie zamknięte.

ogórki kiszone
fot. Canva/Alliance Images

Jak przygotować słoiki do ogórków kiszonych?

Jednym z najważniejszych kroków podczas robienia ogórków kiszonych jest użycie czystych, a najlepiej wyparzonych słoików, w których nie ma ani grama brudu. Należy pamiętać również o zakrętkach. Te najpopularniejsze mają gwinty z małymi szparami, które stanowią idealne środowisko do zbierającego się brudu. Jeśli zauważysz, że zaczęły one rdzewieć lub są zniekształcone - nie używaj ich do zakręcania kiszonki. Istnieje bowiem spore ryzyko, że nie uda się szczelnie zamknąć słoików, a ich zawartość się zepsuje. 

Zwróć również szczególną uwagę na proces wekowania. Ponadto zawartość słoika powinna być dobrze upchana i dokładnie przykryta zalewą. Pamiętaj także, aby zjadać przetwory od najstarszych, aby nie stały dłużej niż kilka miesięcy.