Kiszone, konserwowe czy świeże? Te ogórki są najzdrowsze,
Ogórki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, które jest częstym dodatkiem do obiadów i sałatek. To wdzięczny produkt, który można przygotować na wiele sposobów. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, które ogórki wybrać? Jak się okazuje, jedne z nich mają nieporównywalnie więcej wartości odżywczych i to właśnie one powinny jak najczęściej lądować na talerzach.
Ogórki to bogactwo witamin. Wydłużają życie i wspomagają stawy
Podłużne, zielone, mniejsze i większe — ogórki, bo o nich mowa, zaskarbiły sobie sympatię wielu Polaków. Cenione są nie tylko za swój smak i niewielką ilość kalorii, ale także ze względu na ważne dla zdrowia substancje odżywcze, które zawierają w swoim składzie. Chodzi o witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B3 i B6, a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jakby tego było mało, ogórki są bogate w przeciwutleniacze oraz flawonoidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Dzięki temu ogórki w niezwykle korzystny sposób mogą wpłynąć nie tylko na zdrowie, ale i urodę. Z uwagi na to, że w prawie 96% składają się z wody, stanowią doskonałe źródło nawilżenia zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Są niezwykle pomocne w walce z chorobami stawów, ułatwiają wypróżnianie, mają działanie moczopędne, pomagają regulować ciśnienie krwi, a nawet pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Niewątpliwie, powinny być nieodłącznym elementem codziennej diety.
Jakie ogórki są najzdrowsze? Dietetycy nie mają wątpliwości
Ogórki mogą być przygotowywane na różne sposoby: można podać je na świeżo (sprawdzone z ekologicznych upraw można jeść ze skórką), można przygotować je formie konserwowej bądź kiszonej. Co oczywiste, każde smakują zupełnie inaczej, ale to nie na smaku skupimy się tym razem. Jak się bowiem okazuje, sposób przygotowania wpływa także na właściwości zdrowotne ogórków.
Najzdrowsze ogórki to... ogórki kiszone. O dobroczynnych właściwościach kiszonek wiadomo nie od dzisiaj, dlatego nic dziwnego, że to właśnie kiszone ogórki zajęły pierwsze miejsce. Ogórki poddane naturalnemu procesowi fermentacji zawierają bakterie kwasu mlekowego, przez co stanowią swego rodzaju naturalny probiotyk. Ich jedzenie podnosi odporność, usprawnia procesy trawienne, wpływa na krzepliwość krwi, korzystnie działa na wzrok, a nawet polecane jest w przypadku bólu głowy lub gardła.
Czy ogórki kiszone mogą zaszkodzić?
Ogórki kiszone to z pewnością najlepszy wybór jakiego możesz dokonać. Musisz jednak pamiętać, że warzywa przygotowane w ten sposób zawierają bardzo dużo soli, a ta, jak wiadomo, nie jest wskazana w codziennej diecie i specjaliści zalecają, by maksymalnie ją ograniczać.
Mimo tego, prozdrowotne właściwości kiszonek są na tyle istotne, że nie należy z nich rezygnować. Warto jednak jeść je z umiarem, a osoby z chorobami żołądka lub jelit powinny z nich całkowicie zrezygnować.