Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najlepszy jogurt, a Polacy rzadko go kupują. Zdrowszy od naturalnego
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 23.06.2024 10:18

Najlepszy jogurt, a Polacy rzadko go kupują. Zdrowszy od naturalnego

Jogurt skyr
Fot. Canva/Halfpoint

Ma mało kalorii, jest lekkostrawny, a pod względem zawartości białka bije na głowę inne jogurty. Świetnie smakuje sam, z owocami, albo jako baza do potraw. Wspomaga odchudzanie i jest cenny w diecie cukrzyków. To tylko niektóre z zalet islandzkiego jogurtu, który w Polsce wybierany jest rzadziej od jogurtu naturalnego.

Skyr: jogurt pełen zdrowia

Skyr to pochodzący z Islandii jogurt o bardzo prostym składzie. Tradycyjnie wyrabia się go ze zsiadłego mleka, które jest pasteryzowane. Skyr jest bardzo gęsty i ma delikatny, śmietankowy smak.

Naturalny skyr jest ceniony zwłaszcza za wysoką zawartość białka. W 100 gramach skyru to aż 12 gramów, podczas gdy jogurt naturalny zawiera go ok. 5 gramów, a grecki - ok. 4 gramów. W jogurcie skyr znajdziemy też:

  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez.

Skyr nie jest bardzo kaloryczny. 100 g tego jogurtu (w postaci naturalnej, bez dodatków) to ok. 65 kalorii, dlatego skyr to dobry wybór przy dietach odchudzających.

Projekt bez nazwy - 2024-06-23T102114.458.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Kto powinien wybrać skyr?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom dorosłym picie minimum dwóch szklanek mleka dziennie, ale przynajmniej jedną z nich warto zastąpić przetworem takim jak skyr.

Skład skyru, w tym kultury bakterii i wysoka zawartość białka, sprawia, że ten islandzki jogurt ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  • wspomaga pracę mikrobiomu jelitowego,
  • wzmacnia odporność,
  • pomaga zapobiegać osteoporozie,
  • wspomaga zdrowie serca,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Bez obaw można jeść jeden jogurt skyr dziennie, jeżeli nie cierpimy na uczulenia. Powinny go unikać jedynie osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy (choć skyr zawiera jej bardzo niewiele).

Skyr: jak go podawać?

Jogurt skyr nadaje się do spożycia sam, prosto z pudełeczka. Można jednak nieco urozmaicić tę przekąskę. Skyr pysznie smakuje z dodatkiem pokrojonych świeżych owoców lub orzechów.

Skyr jest również dobrą bazą do innych przekąsek i dań. Pasuje np. do płatków śniadaniowych, owsianki albo ryżu i makaronu podawanego na słodko. Można podać go do naleśników i gofrów, a nawet użyć jako dodatek do serników.

Wybór Redakcji