Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najlepszy jogurt, a Polacy rzadko go kupują. Zdrowszy od naturalnego
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 23.06.2024 10:18

Najlepszy jogurt, a Polacy rzadko go kupują. Zdrowszy od naturalnego

Jogurt skyr
Fot. Canva/Halfpoint

Ma mało kalorii, jest lekkostrawny, a pod względem zawartości białka bije na głowę inne jogurty. Świetnie smakuje sam, z owocami, albo jako baza do potraw. Wspomaga odchudzanie i jest cenny w diecie cukrzyków. To tylko niektóre z zalet islandzkiego jogurtu, który w Polsce wybierany jest rzadziej od jogurtu naturalnego.

Skyr: jogurt pełen zdrowia

Skyr to pochodzący z Islandii jogurt o bardzo prostym składzie. Tradycyjnie wyrabia się go ze zsiadłego mleka, które jest pasteryzowane. Skyr jest bardzo gęsty i ma delikatny, śmietankowy smak.

Naturalny skyr jest ceniony zwłaszcza za wysoką zawartość białka. W 100 gramach skyru to aż 12 gramów, podczas gdy jogurt naturalny zawiera go ok. 5 gramów, a grecki - ok. 4 gramów. W jogurcie skyr znajdziemy też:

  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez.

Skyr nie jest bardzo kaloryczny. 100 g tego jogurtu (w postaci naturalnej, bez dodatków) to ok. 65 kalorii, dlatego skyr to dobry wybór przy dietach odchudzających.

Projekt bez nazwy - 2024-06-23T102114.458.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Uwaga na ból głowy latem. Pierwszy sygnał, by sięgnąć po wodę Melisa ma skutki uboczne. To się dzieje, gdy pijemy jej za dużo

Kto powinien wybrać skyr?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom dorosłym picie minimum dwóch szklanek mleka dziennie, ale przynajmniej jedną z nich warto zastąpić przetworem takim jak skyr.

Skład skyru, w tym kultury bakterii i wysoka zawartość białka, sprawia, że ten islandzki jogurt ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  • wspomaga pracę mikrobiomu jelitowego,
  • wzmacnia odporność,
  • pomaga zapobiegać osteoporozie,
  • wspomaga zdrowie serca,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Bez obaw można jeść jeden jogurt skyr dziennie, jeżeli nie cierpimy na uczulenia. Powinny go unikać jedynie osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy (choć skyr zawiera jej bardzo niewiele).

Skyr: jak go podawać?

Jogurt skyr nadaje się do spożycia sam, prosto z pudełeczka. Można jednak nieco urozmaicić tę przekąskę. Skyr pysznie smakuje z dodatkiem pokrojonych świeżych owoców lub orzechów.

Skyr jest również dobrą bazą do innych przekąsek i dań. Pasuje np. do płatków śniadaniowych, owsianki albo ryżu i makaronu podawanego na słodko. Można podać go do naleśników i gofrów, a nawet użyć jako dodatek do serników.