Najzdrowsza przekąska z bazarku. Pomaga nawet na zmarszczki
W diecie, która ma skutecznie odżywić skórę i korzystne wpłynąć na cerę, warto postawić na produkty sezonowe. Na letnim talerzu nie powinno zabraknąć warzyw kapustnych. Szczególnie bogata w cenne składniki, które wspomagają walkę z oznakami starzenia się skóry, jest kalarepa.
Kalerepa dla zdrowej skóry. Pomaga w zmarszczkach i przebarwieniach
Jeżeli chodzi o troskę o zdrowie skóry, jeden składnik z kalarepy jest bezcenny. Duża zawartość witaminy C w kalarepie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm tłuszczów i cholesterolu, ale nie tylko.
Witamina C oprócz swoich właściwości przeciwutleniających bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa korzystnie na likwidację przebarwień skóry często występujących przy niepożądanych zmianach na cerze.
W kalarepie znajdziemy ponadto:
- witaminy z grupy B,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk,
- przeciwutleniacze
- błonnik pokarmowy,
- glukozynolany.
Kalarepa jest niskokaloryczna. 100 gramów surowego warzywa dostarczy nam niecałych 30 kcal. Kalerepa ma ponadto niski indeks glikemiczny i nie wywołuje alergii. To zatem bezpieczne warzywo do konsumpcji w każdym wieku. Jedynie osoby na diecie wątrobowej powinny uważać na jej ilość w menu - może wywoływać wzdęcia.
Piwo bezalkoholowe nie jest obojętne dla zdrowia. Kluczowy jest jeden składnik Rossmann zaszalał z kremami na zmarszczki. Można kupić na zapasSezon na kalarepę. Nie zapominaj o liściach
Kalarepa to warzywo kapustne. Oznacza to, że jej liście są również jadalne. Kalarepa to nie tylko korzeń. Nie trzeba obrywać i wyrzucać jej liści. Mogą przydać się w kuchni: jako dodatek do zupy czy sałatki, ale równie dobrze można położyć je na kanapkę.
Dlaczego warto jeść liście kalarepy? Znajdziemy w nich bardzo dużo witaminy C, a to, jak wiemy, wspomaga walkę z niedoskonałościami cery. Ponadto w liściach kalarepy zawarty jest chlorofil oczyszczający organizm z toksyn i działający przeciwzapalnie także na rzecz naszej skóry.
Kalarepa w 2024 roku: ceny w sklepach
Kalarepa z reguły dostępna jest w supermarketach i bazarkach w sprzedaży na sztuki. Za jedną kalarepę, w zależności od rozmiaru, trzeba z reguły zapłacić od 2 do 5 zł.
Warzywo to idealnie nadaje się do chrupania na surowo jako przekąska. Można urozmaicić ją podając do niej dip, najlepiej na bazie jogurtu naturalnego. Kalarepa nadaje się również do gotowania. Wkładamy ją do wrzątku z dodatkiem szczypty cukru i soli i gotujemy przez ok. 20 minut.
Z kalarepy można przyrządzić również frytki, zupę-krem, surówki czy sałatki. Będzie smaczna w każdej formie i można śmiało eksperymentować z propozycjami jej podania.