Silver.Lelum.pl > Dieta

Dieta

Jajka w garnku
21.10.2024 09:31 Nalej na łyżkę i wlej do jajek. Łatwo obierzesz po ugotowaniu

Ta domowa sztuczka sprawi, że podczas gotowania skorupka jajek nabierze lepszej elastyczności. Dzięki temu nie pęknie, a jajko będzie łatwiej obrać. Nie zmarnujemy ani kawałka i będą gotowe do podania nawet na eleganckie śniadanie. Wystarczy dodać do wody z jajkami jeden składnik, który znajdzie się w każdym domu.

Zadowolona kobieta
20.10.2024 16:31 Pij przynajmniej raz dziennie. Spada ryzyko cukrzycy i raka

Jak się okazuje, napój, który do niedawna cieszył się złą sławą, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Nie tylko sprawia, że osoby, które piją go regularnie, są bardziej czujne, lecz także wpływa korzystnie na cały organizm. Regularne spożywanie wpływa także na spadek ryzyka wystąpienia raka i cukrzycy. 

Jajka w lodówce
18.10.2024 06:23 Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Przełóż je, a będą świeże dłużej

Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.

Majonez grzybowy
16.10.2024 15:07 Ani zupa, ani sos. Szybki przepis z grzybami godny Master Chefa

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.

chleb bananowy dyniowy
15.10.2024 10:06 Żaden chleb bananowy. Jesienią robię go z dyni, wszyscy się nim zajadają

Chleb bananowy to proste i smaczne pieczywo, które każdy może upiec samodzielnie w domu. W czasie jesiennym warto je nieco zmodyfikować i dać szansę puszystemu bochenkowi zrobionemu z dyni. Zapewniamy, że ten przepis na stałe zagości w waszej kuchni.

Smażone grzyby
14.10.2024 14:17 "Grzyby nie mają wartości odżywczych". Nic bardziej mylnego

Często można usłyszeć opinię, że grzyby nie mają w sobie wartości odżywczych, i że zjada się je tylko dla smaku. Nic bardziej mylnego. Ten pogląd można już włożyć między bajki. Okazuje się, że w grzybach znajdziemy składniki mineralne, które są korzystne dla zdrowia. Nic, tylko zbierać i jeść!

Żółtlica
08.10.2024 12:15 W Polsce to chwast, na świecie warzywo. Ugotuj, ususz, albo dodaj do kanapek

Październik to jeden z ostatnich momentów na zebranie tego “chwastu”, bo przy pierwszych przymrozkach zniknie. Żółtlica w Polsce jest inwazyjną rośliną, która szkodzi uprawom i spędza rolnikom sen z powiek, ale na świecie stosowana jest w kuchni jak warzywo lub przyprawa. Smakuje trochę jak mniej kwaśny szpinak, z nutami orzechowymi lub słonecznikowymi. Można jeść ją na surowo lub po przegotowaniu.

Czasznica olbrzymia
08.10.2024 09:16 W lasach pojawił się 8-kilogramowy grzyb. Nadaje się na smaczne kotlety

Ten grzyb może ważyć nawet od 8 do 20 kilogramów! Czasznica olbrzymia przypomina wielką purchawkę, ale ze swoją mniejszą “kuzynką” ma niewiele wspólnego. To jadalny grzyb, który jest doceniany przez wielu smakoszy za swój delikatny, lekko kwaskowaty smak. Jak donoszą grzybiarze, czasznicę można coraz częściej spotkać w lasach.

None
07.10.2024 11:34 Ciepła czy zimna? Taką wodę najlepiej wypić rano na czczo

Zaczynasz swój poranek od wypicia szklanki wody? Świetnie! To nie tylko oddala ryzyko odwodnienia, ale daje też wiele innych korzystnych dla zdrowia efektów. Ale czy woda ciepła działa na ciało lepiej od zimnej? Sprawdzamy, czy temperatura wody, którą pijemy rano, ma znaczenie.

maślak
01.10.2024 06:00 Do sosu z maślaków nie daję śmietany. Zastępuję go tajemniczym składnikiem, jest o wiele lepszy

Sezon na grzyby w pełni, a wielu zbieraczy postanowi przyrządzić ze swoich zbiorów sos. Maślaki są do tego idealne, ponieważ charakteryzują się łagodnym smakiem, dopełniającym potrawy. Warto jednak zrezygnować ze śmietany i zastąpić ją innym produktem. Dzięki niemu sos będzie jeszcze bardziej kremowy i podbije smak grzybów. 

marynowana papryka
24.09.2024 15:41 Papryka marynowana z przepisu mojej babci to zdrowotna bomba. Wszyscy ją uwielbiają

W Polsce rozpoczęła się kalendarzowa jesień. Wciąż jednak bliskie są nam wspomnienia ciepłych dni, przyjemnych spacerów podczas długich letnich wieczorów czy smaku świeżo zerwanych w ogródku warzyw i owoców. Aż chciałoby się, żeby ten smak został z nami dłużej. Jest na to sposób. Z zamknięciem aromatu lata w słoiku poradzą sobie nawet ci, którym do kuchni nie po drodze. 

Winogrona
20.09.2024 12:52 Gdy jesz winogrona, przegryź pestkę. Ogrom korzyści dla urody i zdrowia

Jedni nie przejmują się nimi zupełnie, inni unikają jak ognia. Pestki winogron są malutkie, ale ich smak i tekstura często powoduje, że wiele osób wybiera winogrona bezpestkowe. Niesłusznie, bo te niepozorne “maluchy” kryją w sobie wiele niedocenianych zalet dla urody i zdrowia.  

Kiszonki
19.09.2024 10:15 Pokój w słupki i włóż do słoika. To najlepsza kiszonka na zimę

W tym roku zamiast kiszonej kapusty na zimę zrób kiszonkę z innego warzywa. Pod ręką zawsze będzie słoik z pysznym dodatkiem do obiadu, a dobroczynne właściwości kiszonki uchronią przed jesienno-zimowymi chorobami. Burak to doskonały wybór.

Marchew
17.09.2024 11:19 Jedz codziennie przed śniadaniem. Szybko zgubisz zbędne kilogramy

Warzywa bogate w błonnik mają szczególnie dobroczynne działanie dla zdrowia, gdy zaczniemy od nich posiłek. Naukowcy zbadali, jak organizm reaguje na poranną dawkę witamin. Okazuje się, że schrupanie warzywa przed głównym posiłkiem na śniadanie potrafi zdziałać cuda i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Trybula
16.09.2024 11:01 Zastąp pietruszkę tą zieleniną. Oczyszcza krew i wzmacnia odporność

Zazwyczaj, kiedy gotujemy, dodajemy do posiłków pietruszkę, koperek, szczypior, bazylię czy inne popularne i dostępne zieleniny. Nie wielu wie jednak, że jest dla nich alternatywa, która wpływa na zdrowie niezwykle korzystnie.

Ryby
13.09.2024 11:10 Ta ryba ma najmniej rtęci. Polacy powinni jeść jej więcej

Ta ryba to prawdziwe źródło witaminy D. Chociaż nie cieszy się zbyt dużą popularnością, powinna zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach, ze względu na swoje wartości odżywcze i najmniejszą zawartość rtęci. 

Solenie zupy
09.09.2024 09:44 Taka jest bezpieczna dawka soli dziennie. Polacy jedzą dwa razy więcej

Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce, spożywają dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecane dawki bezpieczne dla zdrowia - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.

Nalewanie coli do szklanki
06.09.2024 14:57 Skutki picia coli na bolący brzuch. Tak żołądek reaguje na napój

Tę nietypową radę słyszy się w Polsce bardzo często. Jeżeli boli cię brzuch, napij się coli. Popularny słodki napój gazowany ma działać kojąco na dolegliwości żołądkowe. Ale dlaczego właściwie cola ma pomagać na bóle brzucha? I czy rzeczywiście działa? Sprawdzili to eksperci.

kimchi
05.09.2024 06:00 Najzdrowsze danie świata. Każdy powinien mieć zapas w kuchni

To danie często serwowane jest jako przystawka albo dodatek do głównego posiłku. Kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, chociaż dostępne jest w wielu sklepach. O czym mowa?

kobieta z herbatą
03.09.2024 16:41 Dodaj do herbaty i ciesz się wigorem. Eliksir młodości przygotujesz za grosze

Herbata to jeden z napojów, po który Polacy chętnie sięgają niemalże każdego dnia. I choć wielu dodaje do niej ulubione dodatki, jedna z przypraw wydaje się nieoczywista i mało popularna. Wbrew pozorom przynosi szereg korzyści. 

dieta
31.08.2024 12:20 Jaka dieta po 65. roku życia? Dieta od NFZ za darmo

Po 65. roku życia nawyki żywieniowe powinny ulec zmianie, aby w pełni cieszyć się zdrowiem i zapobiegać licznym chorobom. Jeśli nie wiesz, co jeść, a z czego lepiej zrezygnować, skorzystaj z bezpłatnych diet od NFZ. Jak je otrzymać?

Sardele
29.08.2024 15:12 Tę rybę jedz częściej, nie tylko od święta. To cudowne źródło omega-3

Prawie wszystkie ryby, a także skorupiaki i mięczaki, zawierają cenne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Są jednak gatunki, które szczególnie warto włączyć do diety, bo są bardzo bogate w ten prozdrowotny składnik. Po jedną z tych ryb Polacy sięgają zdecydowanie zbyt rzadko.

Senior gotuje w domu
25.08.2024 13:49 Dodaj do potraw zamiast soli. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Dietetycy zachęcają seniorów do ograniczenia soli w diecie. Eksperci zalecają, by nie jeść jej więcej niż 5 gramów dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej. Co zrobić, by ograniczyć sól, ale nie rezygnować ze smacznych potraw? Podajemy listę zdrowszych zamienników dla soli.

Sernik z ziemniakami
25.08.2024 10:44 Patent babci na pulchny i wilgotny sernik. Ugotuj i dodaj do masy serowej

W PRL często piekło się sernik z nietypowym dodatkiem. Dzięki temu zawsze wychodził pulchny, wilgotny, i dłużej zachowywał świeżość. Ten babciny patent na przepyszny sernik o unikalnej teksturze to dodanie do masy serowej ugotowanych ziemniaków. Podajemy przepis prosto z książki kucharskiej z PRL.

olej lniany
24.08.2024 06:00 Wystarczy jedna łyżka codziennie przed śniadaniem. To zdrowotna bomba

Do swojej codziennej rutyny warto dodać picie jednej łyżki cennego oleju, który w dłuższej perspektywie może poprawić zdrowie i komfort życia. Dlaczego olej lniany jest tak dobry dla naszego organizmu i jak należy go przyjmować? Jakich efektów możemy się spodziewać?

Sałatka z cykorią
22.08.2024 06:15 Babcina surówka z cykorii do obiadu. Taką robiło się w PRL

Taką surówkę przyrządzało się na rodzinne obiady w PRL. Cykoria to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na dodatek dobrze działa na trawienie, a odpowiednio dobrane dodatki podbiją jej smak. Warto spróbować!

Seniorka pije wodę
20.08.2024 12:52 Dodaj do wody i pij o poranku. Dodatek lepszy od cytryny

Dla wielu z nas rozpoczęcie dnia od szklanki wody to obowiązkowy rytuał. Jeden dodatek do wody sprawdzi się lepiej od cytryny, bo nada jej łagodniejszego, ale równie rześkiego smaku. Szczególnie docenimy to pijąc wodę o poranku. Przyjemnie jest zacząć dzień od odświeżającego napoju.

ogórki
19.08.2024 06:00 Moi bliscy uwielbiają ogórki po watykańsku. Sekretny dodatek robi całą robotę

Polacy uwielbiają ogórki i to w przeróżnej postaci. Kiszone, korniszony, na słodko, ostro czy słono. A co powiecie na ogórki po watykańsku? Ten przepis może was zaskoczyć, jednak zapewniamy, że są przepyszne.