Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Owoc, który chroni skórę jak tarcza. Zimą najlepiej jeść codziennie
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 03.12.2024 13:04

Owoc, który chroni skórę jak tarcza. Zimą najlepiej jeść codziennie

Kobieta wybiera owoce
Fot. Canva/Pixelshot

Zimą skóra narażona jest na szereg niekorzystnych czynników zewnętrznych. By ochronić cerę przed pojawieniem się niepożądanych zmian i niedoskonałości, warto zadbać o odpowiednią dietę. Dla zdrowej skóry kluczowa będzie witamina C. By utrzymać jej odpowiedni poziom, wystarczy jeść jeden owoc dziennie.

Witamina C bezcenna dla zdrowej skóry

Drogocenne właściwości witaminy C zwanej “witaminą młodości” docenione zostały w przemyśle kosmetycznym. Jest bowiem cennym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych i ochronnych, które odżywiają skórę i chronią ją od środka.

Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa korzystnie na likwidację przebarwień skóry często występujących przy zmianach trądzikowych. By zimą dostarczyć skórze odpowiednią dawkę “witaminy młodości", wystarczy zjeść jeden owoc dziennie.

Konserwa turystyczna
Popularna konserwa wycofana ze sklepów. GIS wydał ostrzeżenie
Ronn Moss
Tak dziś wygląda Ridge z "Mody na sukces". Niedawno miał 72. urodziny

Jeden owoc, by uzupełnić braki witaminy C

By wzbogacić codzienną dietę w witaminę C i tym samym zadbać o zdrową skórę, wystarczy zjeść jedną pomarańczę średniej wielkości.

Wśród innych najbogatszych źródeł witaminy C wymienia się też kiwi, porzeczki, grejpfruty, cytryny, natkę pietruszki, paprykę czy jarmuż.

Duże pokłady tej cennej witaminy znajdziemy też w dzikiej róży. Warto to rozważyć wybierając rozgrzewającą herbatkę na długie zimowe wieczory.

Witamina C: jak utrzymać jej poziom zimą?

Jak przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, niektóre czynniki obniżają zawartość witaminy C w produktach. Należą do nich np. przetwarzanie owoców czy obieranie ich ze skórki nawet, jeżeli jest jadalna.

Aby zminimalizować straty witaminy C, należy zatem starać się jeść surowe warzywa i owoce zamiast gotowanych i zjadać większość warzyw i owoców ze skórką.

Poza witaminą C zawierają one wiele składników odżywczych oraz błonnik pokarmowy poprawiający perystaltykę jelit, zadziałają więc korzystnie dla zdrowia we wszechstronny sposób - przypomina NCEŻ.