Od ilości dżemów na półkach sklepowych może zakręcić się w głowie. Warto wybrać taki, który będzie nie tylko smaczny, ale też i zdrowy. W jednym ze słoiczków kryje się prawdziwa skarbnica witamin i cennych składników mineralnych. Jeżeli zobaczysz ten dżem w sklepie - koniecznie daj mu szasnę, zwłaszcza jesienią, w porze obniżonej odporności.
Tę jagodę nazywa się “owocem młodości”. Nic dziwnego, bo jej wartości odżywcze rzeczywiście pomagają ciału radzić sobie z procesami starzenia, wspierają działanie układu krwionośnego i chronią komórki przed rozwojem nowotworów. Warto dodać je do codziennej diety. To nie tylko korzyść dla zdrowia, ale też ciekawy smak!
Większość osób je wyrzuca, bo nie ma pojęcia o ich dobroczynnych właściwościach. Nie warto marnować pestek z owoców. Można je zachować i zrobić z nich coś, co przyda się jesienią i zimą. Wystarczy chwila łatwej i przyjemnej pracy!
Mazury, Podlasie czy Bory Tucholskie to miejsca, które wkrótce będą budzić zainteresowanie. Jeśli w lasach pojawią się osoby wyposażone w koszyki, może to oznaczać tylko jedno — rozpoczął się sezon na grzyby. Obfite opady deszczu stworzyły dogodne warunki do ich wzrostu, można więc liczyć na pokaźne zbiory.
Ten lokalny polski produkt nazywa się często "czarnym złotem". Nie bez powodu, bo to prawdziwy i unikatowy kulinarny skarb prosto z województwa świętokrzyskiego. W najnowszym rankingu serwisu TasteAtlas na drugim miejscu na liście najlepszych przetworów owocowych na świecie znalazła się śliwka szydłowska.
W lasach pojawiły się pyszne i zdrowe jadalne owoce, które w Polsce wciąż są mało doceniane. Może odstrasza nas nazwa, bo niegdyś nazywano je “owocami diabła”. Wiele osób przechodzi obok nich obojętnie, a niesłusznie. Owoce borówki brusznicy mają wiele zastosowań, a pod względem wartości odżywczych dorównują jagodom czy malinom.
Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne, owoce i warzywa powinny być podstawą codziennej diety. Niestety, obecnie wiele z nich jest zanieczyszczonych pestycydami, czyli środkami ochrony roślin, które z kolei zawierają wiele szkodliwych substancji. To sprawia, że jakość wielu owoców i warzyw drastycznie spada. Sprawdziliśmy, które z nich zawierają największe ilości trujących substancji.
Lato to prawdziwe bogactwo świeżych warzyw i owoców, które aż proszą się, by je zjeść. Jednymi z ulubionych owoców w okresie letnim są soczyste, czerwoniutkie i okrąglutkie... czereśnie! Mogą stanowić świetną przekąskę, dodatek do dań, a nawet bazę do przygotowania kompotów czy zupy. Warto po nie sięgnąć, bo zawierają szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a do tego są niskokaloryczne.
Intensywnie słońce niekorzystnie wpływa na naszą skórę, dlatego latem należy o nią szczególnie dbać. W tym celu najczęściej sięgamy po kremy z filtrem, które ograniczają napływ promieni UV. Krem można jednak zastąpić... malinami! Olejek z pestek odeprze promienie, a do tego jest w pełni naturalny i dobry dla ciała.
Wraz z wiekiem na twarzy zaczyna się pojawiać coraz więcej plam i przebarwień, które mogą skutecznie pozbawiać pewności siebie. Na szczęście nie trzeba rozpaczać, bo obecnie dostępnych jest wiele sposobów na ich skutecznie usunięcie. Zanim jednak wybierzesz się do kosmetologa, spróbuj pokonać je na własną rękę. Na pomoc przychodzi dobrze znany, egzotyczny owoc, który znajduje się praktycznie w każdym domu!
Lekarze radzą cukrzykom ograniczać owoce. Lepiej spożywać je w małych ilościach, bo zawarty w nich naturalny cukier - fruktoza - podwyższa stężenie glukozy we krwi. Czy oznacza to, że cukrzycy powinni unikać owoców za wszelką cenę? Nie, ale lepiej wybierać tylko te najzdrowsze. Jest jeden owoc, który uznaje się za najlepszy wybór przy cukrzycy.
To, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą kondycję i zdrowie. Są takie produkty, które zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ korzystnie oddziałują na wiele funkcji organizmu. Jednym z nich jest niepozorne awokado, które może opóźniać starzenie mózgu! Naukowcy wskazują, jakie produkty mogą usprawniać jego pracę i zachować go w dobrej formie na dłużej.
Czerwiec to czas, kiedy na drzewach zaczynają się pojawiać piękne, soczyste i czerwone wiśnie. Wielbiciele tych słodko-kwaśnych owoców z wytęsknieniem czekają na moment, gdy będą mogli zerwać je z drzewa. Niektórzy są tak spragnieni tego smaku, że sięgają po owoce jeszcze zanim te zdążą całkiem dojrzeć. To duży błąd, który może się skończyć dolegliwościami żołądkowymi!
O cenach tych owoców krążą już legendy. Na szczęście czereśnie są z reguły drogie tylko na początku sezonu. Powoli można je już dostać w przystępnych cenach. Warto wybrać i kupić te najlepsze. Zdaniem smakoszy i sadowników, jedna odmiana wyróżnia się na tle innych. Jak ją rozpoznać?
Polacy nie ukrywają, że kochają te owoce i coraz częściej po nie sięgają. Nic więc dziwnego, że ostatnie badania wskazały na to, że jesteśmy narodem, który okazał się liderem w konsumpcji tego smakołyku. Dlaczego tak bardzo kochamy borówki?
Jeżeli zimna woda z cytryną już nam się znudziła, to jest inne zdrowe rozwiązanie, które pomoże podczas upałów. Wystarczy kilka plasterków tego owocu, a każdy łyk wody nabierze dodatkowej mocy witamin. A na dodatek będzie smacznie!
Polacy mogą być dumni! To właśnie polskie ciasto zajęło 1. miejsce w rankingu przygotowywanym przez popularny portal TasteAtlas, pokonując przysmaki z Grecji, Belgii czy Francji. Słodka szarlotka podbiła serca smakoszy!
Truskawki to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Popularne owoce można znaleźć w dyskontach i supermarketach, ale także w osiedlowych warzywniakach i na straganach oraz targowiskach. Okazuje się jednak, że sprzedawcy coraz częściej próbują oszukiwać swoich klientów. Jak rozpoznać polskie truskawki?
Lato nieodłącznie kojarzy się nam ze świeżymi owocami. Wśród najpopularniejszych sezonowych przysmaków królują truskawki, które już za chwilę znajdziemy w dobrej cenie w każdym sklepie i na każdym bazarku. Kryją one pewien sekret i wiele właściwości prozdrowotnych.
Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.
Od kwietnia rosną ceny niektórych warzyw, co ma związek z malejącą podażą i ograniczonymi zapasami. Niestety, warzywa, które obowiązkowo powinny znajdować się w naszym jadłospisie, są coraz droższe! Za co w tej chwili zapłacimy najwięcej?