Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Polski specjał podbija świat. Smakosze nazywają go "czarnym złotem"
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 15.09.2024 12:50

Polski specjał podbija świat. Smakosze nazywają go "czarnym złotem"

Śliwka suszona
Fot. Canva/Rido

Ten lokalny polski produkt nazywa się często "czarnym złotem". Nie bez powodu, bo to prawdziwy i unikatowy kulinarny skarb prosto z województwa świętokrzyskiego. W najnowszym rankingu serwisu TasteAtlas na drugim miejscu na liście najlepszych przetworów owocowych na świecie znalazła się śliwka szydłowska.

Śliwka szydłowska to "czarne złoto" z Polski

Śliwkę szydłowską produkuje się tylko w gminie Szydłów. Miejscowość położona jest między Górami Świętokrzyskimi a Niecką Połaniecką, ok. 40 km na południowy wschód od Kielc.

Przez wieki kuchnia tego regionu charakteryzowała się prostotą. Dzięki dogodnym naturalnym warunkom często sięgano po uprawiane tu owoce. Okoliczne sady pełne są nie tylko cenionych jabłek sandomierskich, ale też i śliwek.

Projekt bez nazwy - 2024-09-15T123808.923.jpg
Fot. IJHARS

To one stanowią surowiec, z którego lokalni producenci wyczarowują miejscowe „czarne złoto”. Bo trzeba wiedzieć, że nieodłącznym elementem krajobrazu tych okolic są suszarnie, w których wytwarza się śliwki szydłowskie.

Dramatyczne sceny w Głuchołazach. Mężczyzna i pies uwięzieni przez wodę Turyści znaleźli w Polsce nową stolicę drożyzny. Pokazał paragon za bułkę i chleb

Śliwka o niezwykłym aromacie. Powstaje tylko w jednym miejscu

Śliwka szydłowska to śliwka, którą poddaje się suszeniu i wędzeniu. 

Nadaje się do tego tylko węgierka lub jej pochodne odmiany. Zawierają dużo cukru i stosunkowo niewiele wody, dzięki czemu suszenie i wędzenie pozwala na uzyskanie wyjątkowego smaku i aromatu.

Suszenie i wędzenie odbywa się w specjalnie do tego przystosowanych suszarniach. Cały proces trwa ok 48 godzin, w zależności od wielkości owoców, utrzymywanej temperatury, a także czynników atmosferycznych – temperatury i wilgotności.

W efekcie powstaje “czarne złoto", czyli śliwka szydłowska - miękka, o charakterystycznym, intensywnym smaku i zapachu wędzenia.

Śliwka szydłowska ma swoje święto

Śliwki szydłowskie są tak popularne w regionie, że w Szydłowie odbywa się nawet coroczne Święto Śliwki. Prezentowane są tam tradycyjne procesy suszenia śliwek oraz najróżniejsze smaczne dania stworzone z wykorzystaniem tego produktu.

W 2010 roku śliwka szydłowska została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznaczeniem tym mogą być opatrzone wyłącznie śliwki szydłowskie uwędzone z węgierek na obszarze gminy Szydłów w województwie świętokrzyskim.