Sanepid zbadał lodziarnie nad Bałtykiem. Bakterie w popularnych lodach
Podczas upałów chętnie chłodzimy się lodami, ale lepiej wybierać te z zaufanych lodziarni. Pracownicy sanepidu pobrali do badań próbki lodów w miejscowościach najbardziej obleganych przez turystów nad Bałtykiem. Okazało się, że są liczne zastrzeżenia. Chodzi o obecność bakterii.
Sanepid: pałeczki okrężnicy w lodach włoskich
Sanepid skontrolował pod kątem czystości i zagrożeń dla zdrowia ponad 40 lodziarni w województwie zachodniopomorskim. Pobrał 200 próbek lodów, a zastrzeżenia miał aż do 75 z nich.
Lody, które wywołały obawy sanepidu, zawierały zawyżoną liczbę enterobakterii. To pałeczki okrężnicy. Świadczy to o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów z automatu, tzw. "lodów włoskich".
Higiena w lodziarniach nad Bałtykiem. Sanepid ma uwagi
Maszyny nie były najprawdopodobniej odpowiednio czyszczone i myte. Stały się siedliskiem bakterii, które w najlepszym przypadku zepsuć urlop , a w najgorszym poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym u człowieka. Jednak u osób z obniżoną odpornością mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe . Chodzi o:
- biegunkę,
- bóle brzucha,
- nudności
- wymioty,
- zawroty i bóle głowy ,
- gorączkę,
- osłabienie i odwodnienie organizmu.
Na szczęście w lodach nie wykryto salmonelli .
Lody nad Bałtykiem: jakość lepsza, ale nadal wiele do życzenia
Sanepid nakazał wielu lodziarniom przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu , powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność.
Pocieszające jest zaś to, że w porównaniu do poprzednich kontroli, wskaźnik kwestionowanych próbek jest niższy .
W 2022 r. na 195 próbek zakwestionowano 85 (44 proc), a rok temu na 215 próbek zakwestionowano 90 (42 proc.). Tegoroczne badanie wykryło nieprawidłowości w 37 proc. próbek .