Ten maślany ser czasem trafia się w Biedronce. Wygrywa z mozzarellą
Jego nietypowa i aksamitna konsystencja podbija serca smakoszy na całym świecie. A smak to nie jedyna zaleta burraty - sera, który można czasem trafić w Biedronce lub Lidlu. Zdaniem wielu osób jest smaczniejszy od mozzarelli, choć bywa, że do jego produkcji używa się skrawków po tym serze.
Burrata swój największy sekret skrywa w środku
Nazwa "burrata" pochodzi od słowa "burro", co po włosku oznacza "masło". Wszystko przez maślaną konsystencję tego sera, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Burrata na tle innych serów wyróżnia się nietypową strukturą. Przypomina mozzarellę, ale nic bardziej mylnego. Z zewnątrz burrata otoczona jest nieco twardszą "skorupką", ale swój największy sekret skrywa w środku.
Po przekrojeniu lub rozerwaniu burraty, znajdziemy wewnątrz gęstą i kremową masę śmietankową. Tego po prostu trzeba spróbować.
Najgorszy rodzaj kawy. Skład woła o pomstę do nieba Zapomniana pasta kanapkowa z PRL na zdrowe śniadanieBurrata: nie tylko smak, ale też wartości odżywcze
Dorosłe osoby powinny pić co najmniej dwie duże szklanki mleka dziennie. Nie zawsze jest to możliwe, więc braki białka można uzupełnić innymi produktami mlecznymi. Burrata będzie idealnym dodatkiem do menu.
Za co, oprócz smaku, warto docenić burratę? Znajdziemy w niej:
- pełnowartościowe białko,
- witaminy z grupy B,
- dużo wapnia,
- fosfor
- zdrowe tłuszcze.
Trzeba przy tym pamiętać, że jest to ser dość "ciężki". W 100 gramach burraty znajdziemy ok. 250 kalorii. Osoby na diecie odchudzającej powinny włączać ją do jadłospisu w umiarkowanych dawkach.
Burrata smakuje dobrze na zimno i gorąco
Burrata to świetna przekąska do szybkiego podania na zimno i tak też je się ją najczęściej. Jest też jednak doskonałym dodatkiem do innych dań.
Sprawdzi się podana razem ze świeżymi pomidorami przyprószonymi solą i pieprzem z odrobiną oliwy. Będzie dobrym dodatkiem do wielu sałatek. Wspaniale smakuje w połączeniu z włoskimi lub hiszpańskimi wędlinami, np. szynką parmeńską lub kiełbasą chorizo. W wersji "na gorąco" burrata sprawdzi się jako dodatek np. do zapiekanek.
Trzeba tylko pamiętać, że otwarte opakowanie burraty trzeba zjeść dość szybko. Po 24 godzinach straci swoje właściwości i świeżość, może być po prostu niesmaczna.