Ostrzegają przed jedzeniem sera z pomidorem. Jest opinia ekspertów
W dyskusjach na temat diet można spotkać się ze stanowiskiem, że nie należy jeść pomidorów razem z białym serem i twarogami. To dlatego, że zawarte w nich związki miałyby reagować i tworzyć szkodliwe dla zdrowia substancje. Ile w tym prawdy? Czy trzeba odmawiać sobie pysznej kanapki z twarożkiem i pomidorem? Sprawdzamy.
Czy można łączyć pomidory z białym serem?
Obiegowy pogląd głosi, że nie należy łączyć w posiłkach pomidora z białym serem. Wyznawcy tej tezy twierdzą, że to z powodu składu obu tych produktów. Biały ser zawiera dużo wapnia, a pomidor dużo kwasów.
Oba te składniki po połączeniu miałyby reagować ze sobą i prowadzić do powstania szkodliwych dla zdrowia substancji. Chodzi o tworzenie nierozpuszczalnych kryształków soli mineralnych, które osadzają się w stawach i wywołują potem ból.
Czy to prawda?
Biały ser i pomidor: fakty o łączeniu
Teoria o szkodliwości białego sera i pomidorów spotkała się z zainteresowaniem ekspertów ds. żywienia. Naukowcy mają dobre wiadomości dla smakoszy kanapek i twarożków. Co się okazało?
W publikacjach naukowych dotyczących diety w chorobach stawów nie spotkałam się z zaleceniem, aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego. Opinię tę można znaleźć w internecie, ale nie w literaturze naukowej - ocenia na łamach pisma "Medycyna Praktyczna" mgr Aleksandra Cichocka, specjalistka z Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych w Warszawie
Naukowczyni podkreśla jedynie, że niektóre osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów mogą po spożyciu większych porcji pomidorów odczuwać dolegliwości bólowe w stawach. Bóle mogą pojawić się też w przypadku innych warzyw psiankowatych, czyli np. po zjedzeniu ziemniaków, papryki czy bakłażana.
Nie oznacza to jednak, że osoby cierpiące na choroby stawów powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia tych warzyw. Należy tylko obserwować reakcje organizmu po jedzeniu i w razie pojawienia się dolegliwości skonsultować to z lekarzem.
Twaróg i pomidory: połączenie może być zdrowe
Nie ma zatem żadnych naukowych dowodów, by kwasy z pomidorów wchodziły w reakcję z wapniem z białego sera. Pogląd o szkodliwości tego połączenia trzeba zaliczyć do pseudonaukowych mitów. I można śmiało jeść kanapki z twarożkiem oraz pomidorem.
A powodów do ich jedzenia jest dużo. Pomidory to skarbnica witaminy C. Wzmacniają odporność, a zwarty w nich potas pomaga w pracy układu krwionośnego. Są też niskokaloryczne (jeden średniej wielkości pomidor to zaledwie 30 kcal).
Twaróg zaś to cenne źródło białka oraz witamin A, D, E i K. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zachowaniu zdrowych kości, reguluje poziom cukru we krwi i ułatwia trawienie. I smakuje pysznie - także w połączeniu z pomidorem.