Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > W Danii zakazano ich już 20 lat temu, a Polacy wciąż je spożywają. Szkody mogą być ogromne
Sylwia Kropiewnicka
Sylwia Kropiewnicka 01.11.2024 16:00

W Danii zakazano ich już 20 lat temu, a Polacy wciąż je spożywają. Szkody mogą być ogromne

Margaryna
fot. Canva

Tego składnika zakazano w Danii już dawno temu. Duńczycy doskonale zdają sobie sprawę z jego szkodliwości, podczas gdy Polacy nadal spożywają go na potęgę. Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych. To z kolei może mieć zgubne skutki dla zdrowia. 

W Danii zakazano ich już 20 lat temu

Tłuszcze trans to składnik wielu produktów spożywczych, które są popularne zwłaszcza w przekąskach. Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy z ich szkodliwości. Duńczycy zauważyli to jednak już dawno temu, a ich władze zakazały dodawania ich do produktów spożywczych. 

Tłuszcze trans, o których mowa, to rodzaj tłuszczy, które są szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Niestety, wiele ich rodzajów znajdziemy obecnie na sklepowych półkach. 

Włosy siwieją zbyt szybko. To może być niedobór kwasu pantotenowego Wystarczy ssać codziennie rano na czczo. Efekty przebijają drogie specyfiki

W jakich produktach znajdziemy tłuszcze trans?

Już w 1993 roku opublikowano artykuł naukowy, w którym opisano, w jaki sposób tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W jakich produktach najczęściej możemy je znaleźć? 

Jednym z produktów, który jest bogaty w niezdrowe tłuszcze trans, jest margaryna, której wielu z nas używa zamiast masła. Powód, dla którego po nią sięgamy, jest banalny, a jest nim dużo niższa cena, niż innych produktów tego typu. Innym źródłem tego składnika są produkty bardzo popularne wśród najmłodszych, czyli słone przekąski takie, jak chipsy, chrupki czy paczkowane ciasteczka. Znajdziemy je także w słodkich wypiekach takich, jak ciasta i pączki

Słone przekąski
fot. Canva 

Konsekwencje nadmiernego spożywania tego składnika to nie żarty

Nadmierne dostarczanie swojemu organizmowi tłuszczy trans prowadzi do odkładania się w organizmie złego cholesterolu. To z kolei prowadzi do poważnych chorób. Jest wśród nich miażdżyca, cukrzyca typu drugiego, otyłość, udar mózgu czy zawał serca. 

Te schorzenia nieraz doprowadziły do śmierci, co obrazuje nam tylko, jak ważne jest to, aby unikać wymienionych produktów. Zamiast nich lepiej sięgać po zdrowsze zamienniki, takie jak owoce, warzywa czy orzechy.