Wszyscy je wyrzucają, a mają wiele zastosowań. Zastąpisz nimi wiele drogich produktów
Nie bez powodu mówi się, że cebula jest naszym warzywem narodowym. Polacy spożywają jej duże ilości i dodają do większości potraw. Wyrzucają jednak skórki, które mają wiele zastosowań. Do czego można je wykorzystać?
Właściwości łupin z cebuli
O właściwościach samej cebuli wie niemalże każdy. Już nasze babcie robiły z niej syrop na kaszel i powtarzały, że jest bogata w witaminę C, poprawia odporność, zwalcza stany zapalne, a także świetnie radzi sobie w leczeniu bólu gardła i przeziębienia.
Mało mówi się jednak o właściwości samych łupin, które są naturalnym antyoksydantem , a także działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo . Wszystko dzięki dużej zawartości kwercetyny.
Łupiny z cebuli jako oprysk
Obierki z cebuli warto odłożyć, by następnie wykonać z nich oprysk do ogrodu czy na działkę. Wywar z wygotowanych się łupin skutecznie chroni rośliny przed szkodnikami. Ponadto poradzi sobie z niektórymi chorobami grzybicznymi roślin, przędziorkami i mączniakiem . Może być również stosowany do gleby jako nawóz .
Ten sam wywar można również pić. Zadziała relaksująco uspokajająco, a także pozytywnie wpłynie na odporność . Ostrzegamy jednak, że ma specyficzny smak, dlatego warto dodać do naparu łyżeczkę miodu.
Dodatek do dań i barwnik do tkanin
Zapewne część z was wykorzystuje łupiny z cebuli do farbowania jajek na Wielkanoc. W tym samym wywarze można barwić również tkaniny. Świetnie sprawdzi się do metody tie die .
Ponadto skórki cebuli stanowią świetny dodatek do sosów czy marynat. Podbijają smak mięs i ryb. Łupinki warto dodać również do zup i bulionów.