Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Babcina surówka z cykorii do obiadu. Taką robiło się w PRL
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 22.08.2024 06:15

Babcina surówka z cykorii do obiadu. Taką robiło się w PRL

Sałatka z cykorią
Fot. WordRidden/Flickr

Taką surówkę przyrządzało się na rodzinne obiady w PRL. Cykoria to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na dodatek dobrze działa na trawienie, a odpowiednio dobrane dodatki podbiją jej smak. Warto spróbować!

Cykoria to skarbnica zdrowia. Tak działa na organizm

Cykoria nie bez powodu uznawana jest za naturalny probiotyk

Dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Reguluje zwłaszcza pracę wątroby, dzięki czemu wytwarza ona większą ilość żółci. Żółć jest z kolei potrzebna do trawienia tłuszczów, dobrze wpływa na wchłanianie witamin i reguluje pracę jelit.

Projekt bez nazwy - 2024-08-21T162417.195.jpg
Fot. Canva/Fido

Cykoria działa na pracę organizmu dobroczynnie na wiele sposobów:

  • wzbogaca florę bakteryjną jelit,
  • poprawia apetyt,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • wzmacnia włosy i skórę,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Cykoria jest także źródłem witaminy A, E i K, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne: potas, fosfor i wapń. To wszystko sprawia, że jest cennym składnikiem diety.

Dodaj do wody i pij o poranku. Dodatek lepszy od cytryny Nietypowy objaw salmonelli. Mało kto łączy to z zakażeniem

Surówka z cykorii na obiad znana z PRL. Składniki

Przepis na surówkę z cykorii znaną z babcinych obiadów jest bardzo łatwy. Można go jednak udoskonalić kilkoma dodatkami znanymi z "nowej" kuchni.

Składniki:

  • 300 g cykorii
  • 1-2 średniej wielkości jabłka
  • natka pietruszki
  • pół szklanki majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól

Przygotowanie:

Umytą cykorię czyścimy i kroimy listki w cienkie paseczki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy je z cykorią. Dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt. Mieszamy razem z natką pietruszki, dodając kilka kropel soku z cytryny. Sól i cukier - do smaku.

Surówka na tej bazie doskonale smakuje również z dodatkiem rzodkiewki. Dobrze sprawdzą się w niej również orzechy włoskie.

Projekt bez nazwy - 2024-08-21T162813.383.jpg
Fot. Canva/Ariwasabi

Cykoria. Czy ma przeciwsskazania?

Cykoria to bezpieczne i lekkostrawne warzywo, które będzie bezpieczne dla niemal wszystkich. Ostrożność w spożyciu cykorii jako dodatku do diety powinny zachować jedynie dwie grupy osób.

Chodzi o osoby uczulone na tę roślinę oraz osoby skarżące się na choroby jelit. W obu tych przypadkach w przypadku nadmiary cykorii w diecie (m.in. z uwagi na dużą zawartość inuliny) mogą wystąpić niepożądane reakcje.