Dieta na wiosnę, by czuć się młodo i zdrowo. Co jeść, a czego unikać?
Wiosna to niezwykła pora roku, w której natura budzi się do życia prezentując nam swoje niezmierzone bogactwo. Warto z niego korzystać i do codziennej diety wprowadzić sezonowe warzywa i owoce, które w zaskakująco pozytywny sposób mogą wpłynąć nie tylko na wygląd, ale też na zdrowie oraz samopoczucie. Sięgnij po te produkty i czuj się dobrze niezależnie od wieku!
To, co jesz, ma znaczenie! Jak dieta wpływa na organizm?
Nie od dzisiaj wiadomo, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na szereg funkcji naszego organizmu . Zdrowa, zbilansowana dieta pozwala cieszyć się dobrą formą, z kolei przesycenie jej przetworzoną żywnością i daniami typu fast food może być przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych.
Jeśli będziesz dostarczać sobie odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały, twój organizm, w tym wszystkie narządy i układy wewnętrzne, będą działać sprawnie i wydajnie. Nie przywiązując wagi do tego co ląduje na twoim talerzu możesz narazić się na takie choroby jak na przykład:
- cukrzyca
- otyłość
- Alzheimer
- choroby układu krążenia (w tym zawał mięśnia sercowego)
- choroby immunologiczne
- choroby skóry
- nowotwory
-
miażdżyca, i wiele wiele innych.
Lista może być naprawdę długa, dlatego warto postawić na zdrowe nawyki żywieniowe. Pamiętaj też, że w obecnych czasach
stres jest równie poważnym zagrożeniem dla dojrzałej urody.
Zdrowe nawyki żywieniowe
Zdrowe nawyki żywieniowe to reguły, które warto wprowadzić do swojego codziennego życia, by w jak największym stopniu zadbać o swój organizm. To istotne szczególnie dla każdego, kto przekroczył już barierę 40 lat, kiedy to organizm spowalnia i trudniej mu zachować dobrą formę.
Co więc robić? Wystarczy kilka rytuałów, a z pewnością poczujesz się lepiej i upływające lata nie będą zostawiać na tobie widocznego piętna.
- Jedz śniadania - to niezwykle ważne, chociaż wciąż wiele osób bagatelizuję tę kwestię. Pożywne i zdrowe śniadanie nie tylko da ci niezbędną energię na początek dnia, ale także "rozrusza" metabolizm i zapewni uczucie sytości dzięki czemu nie będziesz mieć potrzeby ciągłego podjadania.
- Pamiętaj o owocach i warzywach - to właśnie one powinny zajmować większą część twojego talerza. Dwie porcje owoców i pięć porcji warzyw to obecnie konieczność!
- Unikaj tłuszczów trans
- Pij dużo wody - jak wskazują specjaliści: zdrowa, dorosłą osoba powinna wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie.
- Postaw na suplementację - wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie organizmu na niektóre substancje odżywcze, witaminy i minerały. Warto uzupełniać ich niedobory korzystając ze sprawdzonych, naturalnych suplementów diety.
-
Jedz regularnie
- stałe pory posiłków i ustalony harmonogram dnia to klucz do zachowania smukłej sylwetki i sprawnego organizmu. Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami powinno się spożywać 5 posiłków dziennie.
Dieta na wiosnę. Jak wyglądać i czuć się młodo?
Nie da się ukryć: wraz z wiekiem każdy z nas się zmienia, a zmiany te niekoniecznie każdemu się podobają. Mamy jednak dobre wiadomości: niektóre z procesów starzenia się można opóźnić. Jak to zrobić? Jednym z ważniejszych elementów jest właśnie dieta.
Wiosna to idealny czas na wprowadzenie ważnych zmian w jadłospisie. To właśnie ta pora roku oferuje nam ogromne bogactwo produktów, które rewelacyjnie wpływają na wiele aspektów, od smukłej sylwetki poczynając, a na dobrym samopoczuciu kończąc. A do tego... świetnie smakują!
Co więc jeść wiosną, by czuć się jak najlepiej?
Sezonowe warzywa: brukselka, brokuł, kapusta, młode ziemniaki, rzodkiewka, szczypiorek, ogórki, pomidory, groszek zielony, bób, szparagi, pietruszka, rukola, karczochy, pietruszka, botwinka.
Sezonowe owoce:
truskawki, jabłka, rabarbar, agrest, poziomki, gruszki, czereśnie, mango.
Wiosna może być nie tylko piękna, ale i pyszna oraz zdrowa!
Źródło: Sezonowe warzywa i owoce, czyli jak jeść zdrowo, ekologicznie oraz ekonomicznie - pieknowdomu.pl