Gdy jesz winogrona, przegryź pestkę. Ogrom korzyści dla urody i zdrowia
Jedni nie przejmują się nimi zupełnie, inni unikają jak ognia. Pestki winogron są malutkie, ale ich smak i tekstura często powoduje, że wiele osób wybiera winogrona bezpestkowe. Niesłusznie, bo te niepozorne “maluchy” kryją w sobie wiele niedocenianych zalet dla urody i zdrowia.
Czy można jeść pestki winogron? Takie są zalety dla cery i zdrowia
Pestki winogron mają gorzki smak i często stanowią “przeszkodę” dla zębów. Wiele osób uważa, że psują przyjemność jedzenia. Niektórzy z tego powodu unikają ich albo wybierają winogrona bezpestkowe.
Dla większości osób pestki z winogron nie będą jednak w żaden sposób szkodliwe, a - co więcej - dostarczą organizmowi cennych witamin i składników. Dobrze wpłyną na cerę i zdrowie.
Nie bez powodu pestki winogron są wykorzystywane do produkcji oleju, który stał się popularnym prozdrowotnym dodatkiem do potraw, a także do wytwarzania kosmetyków, np. kremów przeciwstarzeniowych.
Sanatoria w Polsce z profilami leczenia. Sprawdź, gdzie dostaniesz skierowanie Action rzucił na półki hit na zmarszczki. Od 10 do 40 zł w całej PolsceResweratrol: cenny składnik pestek winogron
Jak zwraca uwagę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, w pestkach winogron znajdziemy cenny przeciwutleniacz - resweratrol. Resweratrol ma działanie:
- antyoksydacyjne
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybiczne,
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne.
Resweratol z tego owocu to cenny towarzysz osób dojrzałych. Chroni osoby dorosłe przed wieloma chorobami związanymi z wiekiem. Wykazano, że może też powstrzymywać rozwój miażdżycy i chronić przed niedokrwieniem.
Czy pestki z winogron trzeba przegryzać?
Zawartość resweratolu to nie jedyna zaleta dla zdrowia i urody, która wiąże się z jedzeniem pestek winogron.
Pestki tego jesiennego skarbu działają też korzystnie na inne sposoby:
- zawierają witaminy A, C, E i witaminy z grupy B,
- mają dużo błonnika,
- zawierają cenny nienasycony kwas tłuszczowy,
- zawierają naturalne garbniki, które uelastyczniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych.
Aby nasz organizm mógł wchłonąć substancje odżywcze zawarte w pestkach winogron, warto je przegryźć, bo w przeciwnym razie przejdą przez jelita nie uwalniając swoich cennych składników.
Często pestki winogron możemy kupić jako osobny produkt. Służą wtedy jako dodatek do potraw, a nawet do kosmetyków domowej roboty: takich jak kremy, maseczki, balsamy czy peelingi. Wtedy również należy je rozgnieść i rozdrobnić, by uwolniły najwięcej swojego potencjału.