Jeden produkt, a tak wiele możliwości. Mało kto wie o jego licznym zastosowaniu
Przedmioty kuchenne często mają więcej zastosowań, niż moglibyśmy przypuszczać. Należy do nich między innymi kuchenne sitko. Przyrząd przeznaczony głównie do przecedzania płynów czy przesiewania mąki w rzeczywistości może być narzędziem niemalże wielofunkcyjnym. Koniecznie zobaczcie, do czego jeszcze możecie go wykorzystać.
Zastosowanie kuchennego sitka
W zależności od grubości sita wykorzystujemy je zarówno do przesiewania mąki, jak i do przecedzania płynów. Czy jednak zastanawialiście się, w jaki inny sposób możecie go używać?
Okazuje się, że doskonale sprawdzi się do smarowania chleba masłem. Jest to genialna porada dla wszystkich, którzy irytują się twardym i trudnym do rozprowadzenia masłem.
Wystarczy przetrzeć masło przez kuchenne sitko, dzięki czemu otrzymamy drobne płatki, które z łatwością rozsmarujemy na kromce. Analogicznie sitko staje się pewnego rodzaju tarką, na stosunkowo miękkie produkty spożywcze.
Użyj sitka jako obieraczki
Czy wiedzieliście, że kuchenne sitko możecie użyć również jako obieraczki do jarzyn lub narzędzia pomocnego podczas gotowania jajek? Wystarczy potrzeć o jarzyny sitkiem, by po chwili skórka odeszła z nich sama.
Podczas gotowania jajek z kolei polecamy położyć je na sitku i zamoczyć w wodzie. Zarówno wkładanie jajek do wody, jak również wyciągnięcie ich z wody będzie dużo prostsze.
Stwórz aromatyczny mus bez wysiłku
Z użyciem kuchennego sitka możecie również przygotowywać pyszne musy. Wystarczy położyć na nim owoce i przecierać za pomocą łyżki. Dzięki temu stworzenie musu jabłkowego czy truskawkowego będzie prostsze niż kiedykolwiek.
Drodzy Czytelnicy, czy znaliście takie zastosowanie sitka kuchennego? Jeśli posiadacie wiedzę o jego kolejnych funkcjach, koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach.