Silver.Lelum.pl > Kuchnia

Kuchnia

Tilapie na straganie
07.05.2024 15:20 „Najgorsza ryba”, a Polacy ją uwielbiają. Ma ogrom ołowiu

Mało ości, delikatne mięso, atrakcyjna cena. Nic dziwnego, że ta ryba króluje na naszych stołach. Problem w tym, że za ceną i smakiem nie idą zasługi dla zdrowia, które zwykle przypisujemy rybom. Tilapia nie bez powodu porównywana jest do okrytej złą sławą pangi. Nie chodzi nawet o to, że nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a o to, że może po prostu szkodzić.

Prodiż w kuchni
06.05.2024 16:26 W PRL był w każdej kuchni. Dziś sprawdzi się jak najdroższy sprzęt

Z latami PRL-u wiele osób łączy nutkę nostalgii, a jej częścią są często smaki i zapachy. Jeden ze sprzętów, które dobrze pamiętamy z dawnych kuchni, właśnie wraca do łask.

Kolendra w kuchni
29.04.2024 11:54 Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach

Ta aromatyczna roślina jest popularnym składnikiem zarówno w kuchni Azji, jak i Meksyku. Znajdziemy ją też w wielu przyprawach, np. w curry czy garam masala. Mimo jej bezcennych prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla żołądka, wiele osób za nią nie przepada. Powód bardzo zaskakuje!

Młynek do kawy PRL
26.04.2024 11:42 Gadżety z PRL przydatne w kuchni. Kolekcjonerskie skarby dla każdego

PRL to czas, kiedy wykonywanie domowych obowiązków nie było tak łatwe jak obecnie. Z uwagi an poważne problemy z dostępem do podstawowych produktów, a tym bardziej do urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, kobiety musiały często tworzyć coś z niczego i radzić sobie w bardzo kreatywny sposób. Jak się okazuje, gadżety wykorzystywane w PRL z powodzeniem mogą być używane również teraz! 

grillowanie
19.04.2024 13:20 Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana

Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. 

Przyjęcie z grillem
07.04.2024 14:45 Czy grillowanie jest zdrowe? Trzymaj się tych ośmiu zasad

Rusza sezon na wiosenne grillowanie. Na naszych piknikowych stołach powoli pojawiają się pierwsze dania z rusztu. Grillowane potrawy są smaczne, ale czy aby na pewno nam nie szkodzą? Dietetycy mówią o wielu zaletach grillowania, ale nie przymykają oka na ryzyka. Jak zatem grillować, by było zdrowo?

Kobieta w kuchni
04.04.2024 10:26 "Wnuki się brzydzą, a ja uwielbiam". Te dania z PRL nie mają dziś wzięcia

"Nie wiedzą, co tracą" - ocenia pani Ewa na jednej z grup dyskusyjnych na Facebooku. Chodzi o gusta kulinarne jej wnuczków. Nastolatki za żadne skarby nie chcą nawet spróbować ulubionych przysmaków pani Ewy. Nie tkną flaków, krzywią się nawet na nóżki w galarecie. Ta lista niedocenianych dziś dań PRL-u jest bardzo długa!

Para gotuje w kuchni
02.04.2024 16:00 Warzywo bezcenne w dojrzałej diecie. Aż żal, że tak szybko znika ze sklepów

Na polskich stołach goszczą dość rzadko. A szkoda, bo są prawdziwym skarbcem witamin. Szparagi, bo o nich mowa, są niskokaloryczne, smaczne, i dają naszemu organizmowi to, co zabiera czas. Mają właściwie tylko dwa minusy: stosunkowo wysoką cenę oraz bardzo krótki sezon. Mimo tego warto urozmaicić dietę o te cudowne warzywa.

Wojciech Modest Amaro z żoną i synami
29.03.2024 12:12 Wojciech Modest Amaro został dziadkiem! Wnuczka ma wyjątkowe imię

Znany restaurator i szef kuchni Wojciech Modest Amaro podzielił się z fanami raodsną nowiną. Na świat przyszła jego wnuczka, a dokładniej córka jego pasierbicy. Dumny dziadek nie krył wzruszenia. 

Kobieta w kuchni
18.03.2024 11:22 Nie żałuj go sobie w Wielkanoc. Wzmacnia odporność i chroni organizm

Wielkanocny stół to nie tylko babki i jajka ze szczypiorkiem. Nieodłącznym składnikiem świątecznego menu w Polsce jest chrzan. Może być dodatkiem do żurku lub wędlin. Ważne, by pojawił się na stole nie tylko ze względu na tradycję. Podczas przedwiośnia jest wielkim wsparciem dla organizmu, więc nie trzeba go sobie odmawiać.

Kobieta pijąca kawę
09.03.2024 17:43 Ludzie po 60-tce myślą, że kawa im szkodzi. Nic bardziej mylnego

Jest niezastąpiona o poranku, cudownie pachnie, a przede wszystkim jest najlepszą towarzyszką spotkań z bliskimi. Na temat kawy pokutuje jednak wiele żywieniowych mitów. Czy po 60-tce aby nie szkodzi naszemu zdrowiu? Sprawdzamy, jak jest naprawdę.

Kobieta z bólem oczu
05.03.2024 14:25 To trzeba jeść, by zachować dobry wzrok. Jedno warzywo jest szczególnie ważne

Gdy myślimy o zdrowej diecie, najczęściej zależy nam na zachowaniu odpowiedniej wagi, wzmocnieniu odporności i zdobyciu dawki energii. Wiele osób zapomina o jednym. W codziennym menu powinny znaleźć się składniki, dzięki którym nasze oczy będą zdrowe przez długie lata. Co jeść, by cieszyć się dobrym wzrokiem?