Silver.Lelum.pl > Kuchnia

Kuchnia

Jajka w garnku
21.10.2024 09:31 Nalej na łyżkę i wlej do jajek. Łatwo obierzesz po ugotowaniu

Ta domowa sztuczka sprawi, że podczas gotowania skorupka jajek nabierze lepszej elastyczności. Dzięki temu nie pęknie, a jajko będzie łatwiej obrać. Nie zmarnujemy ani kawałka i będą gotowe do podania nawet na eleganckie śniadanie. Wystarczy dodać do wody z jajkami jeden składnik, który znajdzie się w każdym domu.

Zamrażalnik
20.10.2024 09:49 Zanim wyjedziesz z domu, włóż do zamrażalnika szklankę z monetą. To zdradzi, co działo się pod twoją nieobecność

Udając się na urlop lub jakikolwiek inny wyjazd warto zabezpieczyć swoją żywność, aby uniknąć jej zepsucia. Pamiętajmy, że rozmrożonego jedzenia nie można ponownie mrozić, a może tak wydarzyć się automatycznie, kiedy podczas naszej nieobecności w domu dojdzie do przerwy w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy zawartość zamrażalnika nadaje się do spożycia?

Jajka w lodówce
18.10.2024 06:23 Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Przełóż je, a będą świeże dłużej

Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.

Majonez grzybowy
16.10.2024 15:07 Ani zupa, ani sos. Szybki przepis z grzybami godny Master Chefa

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.

Smażone grzyby
14.10.2024 14:17 "Grzyby nie mają wartości odżywczych". Nic bardziej mylnego

Często można usłyszeć opinię, że grzyby nie mają w sobie wartości odżywczych, i że zjada się je tylko dla smaku. Nic bardziej mylnego. Ten pogląd można już włożyć między bajki. Okazuje się, że w grzybach znajdziemy składniki mineralne, które są korzystne dla zdrowia. Nic, tylko zbierać i jeść!

Grzybobranie
13.10.2024 14:29 Zbierają "leśne kalafiory" i smażą na maśle. Smakują, że palce lizać

W październiku w polskich lasach można natknąć na siedzunia sosnowego. To tzw.  “leśny kalafior”, którego trudno przegapić, bo ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jest jadalny, a wiele osób uznaje go za przysmak. Ma delikatny smak, przypominający orzechy. Jest najlepszy, gdy przesmaży się go na maśle.

Korek od wina
13.10.2024 09:31 Weź korek i włóż do lodówki. Uciążliwy problem zniknie raz-dwa

Jeżeli twoja lodówka "przeszła" aromatem jedzenia, koniecznie wypróbuj tę kuchenną sztuczkę. Raz-dwa pozbędziesz się przykrych zapachów i odświeżysz ją w łatwy sposób. Wystarczy jedna rzecz, która zwykle ląduje w koszu: korek.

Kuchnia seniora
12.10.2024 11:39 Przyprawa, którą każdy ma w kuchni, może być fałszywką

To przyprawa, która ma wielu amatorów w Polsce i na świecie. Przyprawia się nią mięso, zupy, świetnie pasuje do makaronów i dań kuchni włoskiej. Ma też liczne właściwości lecznicze. Niestety, jak się okazuje, polscy konsumenci często dostają zafałszowany produkt. W saszetkach z popularną przyprawą można znaleźć zupełnie coś innego.

sprzątanie kuchni
03.10.2024 10:17 Wetrzyj w sprzęty kuchenne, a będą jak nowe. Żałuję, że tego triku nie znałam wcześniej

Wypalcowane i brudne sprzęty w kuchni to zmora wielu osób. Nic dziwnego, bowiem podczas gotowania nietrudno o pobrudzenie dłoni, którymi następnie dotykane są inne przedmioty. Jeśli twój toster, czajnik lub pokrywa od kuchenki, zamiast pięknie lśnić, wciąż wygląda nieestetycznie, ten sposób jest dla ciebie.

Smażenie na patelni
18.09.2024 14:36 Najgorszy nawyk Polaków przy smażeniu ryb. Psuje smak i szkodzi zdrowiu

To jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w polskiej kuchni. Niestety, często używamy go niezgodnie z przeznaczeniem. Olej słonecznikowy doskonale sprawdzi się w sałatkach i daniach na zimno, ale smażenie na nim mięs czy ryb to zły pomysł. 

Trybula
16.09.2024 11:01 Zastąp pietruszkę tą zieleniną. Oczyszcza krew i wzmacnia odporność

Zazwyczaj, kiedy gotujemy, dodajemy do posiłków pietruszkę, koperek, szczypior, bazylię czy inne popularne i dostępne zieleniny. Nie wielu wie jednak, że jest dla nich alternatywa, która wpływa na zdrowie niezwykle korzystnie.

Li
09.09.2024 13:32 Włóż liście laurowe do lodówki. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal

Liście laurowe powinny być w każdej kuchni, bo to niezbędny dodatek do niezliczonych potraw. Ta obowiązkowa przyprawa ma też jedno inne przydatne i zaskakujące zastosowanie. Pomaga pozbyć się uciążliwego problemu z lodówkami. Wystarczy włożyć jeden listek. Przekonaj się!

Kotlet mielony w bułce
01.09.2024 11:09 Najlepsze mielone pod słońcem. Obłędny przepis Beaty Śniechowskiej

Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa", podzieliła się swoim przepisem na najlepsze domowe kotlety mielone. Restauratorka dodaje do nich jeden nietypowy składnik. Wychodzą przepyszne i bardzo soczyste.

Stare paragony
29.08.2024 13:42 Nie wyrzucaj paragonów do papieru. Ten błąd popełnia wiele osób

Przyzwyczailiśmy się już do segregowania śmieci i wydaje się to łatwym zadaniem, ale nadal wiele odpadków często trafia nie tam, gdzie trzeba. Jeden z najczęściej popełnianych błędów wiąże się ze starymi paragonami. Wielu Polaków wyrzuca je do pojemników na papier. Nic bardziej mylnego.

Robienie naleśników
27.08.2024 09:44 Sposób na puszyste naleśniki. Tak w PRL-u robiły je nasze babcie

Jeżeli bardziej od naleśników cienkich lubisz te grubsze i puszyste, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy jedna drobna podczas przyrządzania ciasta. To szybkie i lubiane przez wszystkich danie stanie się jeszcze bardziej apetyczne. Nic dziwnego, bo właśnie tak robiły je nasze babcie.

spalony garnek
25.08.2024 16:18 Zagotuj folię aluminiową i ciesz się czystymi garnkami. Będą jak nowe

Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś przypalić garnek, a czarna powłoka ze spalenizny nie chciała się zmyć, mimo usilnego pocierania gąbką. Jeśli w twojej kuchni znajdują się spalone naczynia, ten sposób jest dla ciebie. Dzięki niemu cala spalenizna zmyje się bez problemu. 

Nutri-Score
18.08.2024 06:16 Co oznaczają te symbole na żywności? Nie chodzi o "zdrowe" i "niezdrowe"

Na zielono oznaczony jest zdrowy chleb razowy, a na pomarańczowo - również uznawana powszechnie za zdrową oliwa z oliwek. O co tutaj chodzi? Na opakowaniach rozmaitych produktów spożywczych można znaleźć oznaczenie składające się z pięciu liter. To tzw. ocena "Nutri-Score". Wbrew pozorom, nie mówi nam wprost o tym, czy dana żywność jest zdrowa, czy też niezdrowa.

Naleśnik
17.08.2024 13:11 Weź naleśnika i przekrój do połowy. Na ten pomysł wpadła geniuszka

Naleśniki: w rulonie, w trójkącie, a może bez zawijania? Każdy ma swój ulubiony sposób przygotowywania i jedzenia tej pysznej przekąski. Istnieje jeszcze jeden bardzo pomysłowy patent na podanie naleśników. Najlepiej sprawdzi się, gdy chcemy zjeść je z wieloma dodatkami.

Zapiekanka z PRL
16.08.2024 10:14 Weź ziemniaki, jajka i pieczarki. Przepis na słynną zapiekankę z PRL

To tylko kilka niedrogich składników, a powstaje z nich pyszne danie na obiad albo na kolację. Smak tej kultowej zapiekanki wiele osób doskonale pamięta jeszcze z PRL. Często była "ratunkowym" daniem, kiedy lodówka świeciła pustkami. Nie ujmuje to jednak jej pysznego smaku. Podajemy przepis.

turyści
14.08.2024 15:58 Turyści nad Bałtykiem pokochali ten turecki przysmak. Jak go przyrządzić samodzielnie?

Choć urlop spędzany nad polskim morzem najczęściej kojarzy się z goframi, lodami i smażoną rybą, okazuje się, że na stołach wypoczywających królują również inne potrawy. Turecki specjał podbił serca turystów. A jak wykonać go samodzielnie w domu? Wyjaśniamy. 

Bar Hortex w Warszawie
13.08.2024 16:33 Zrób kawę na zimno jak w PRL. Taką podawali w Horteksie

Bita śmietana z owocami, słynny deser Ambrozja, krem sułtański - to słodkości, które pamiętamy z PRL dzięki popularnym wtedy cukierniom Hortex. W lubianych barach podawano też ówczesną wersję deseru, która przypominała znane dziś z barów fast food shaki. Była to kremowa kawa mrożona.

None
13.08.2024 06:11 Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Te wykonane według przepisu Katarzyny Bosackiej mają  dwie potężne przewagi nad innymi. Smakują jeszcze lepiej od "zwykłych" i są jednocześnie nieco zdrowsze. Wszystko dzięki dodatkom, które dodają im wartości odżywczych.

Kalafior w cieście
11.08.2024 15:00 Kalafior inny niż gotowany. Prosty "babciny" przepis z PRL

To będzie dobra alternatywa dla gotowanego kalafiora. Zamiast podawać go z bułką tartą, warto sięgnąć po sprawdzony "babciny" przepis, prosto z książki kucharskiej z PRL. Przygotowany w ten sposób kalafior sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie główne na letni obiad.

mrożone grzyby
02.08.2024 14:38 Jak mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie? Ten babciny sposób zawsze się sprawdza

Sezon na grzybobranie już się zaczął, a wiele osób zdecyduje się na zamrożenie części zbiorów, by cieszyć się świeżymi potrawami zimą. Warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio przygotować grzyby, aby po rozmrożeniu nie były gorzkie. Przedstawiamy sprawdzone sposoby.

Pomidory
30.07.2024 06:04 Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze

Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.

Ewa Wachowicz zupa
26.07.2024 15:53 Ewa Wachowicz i jej przepis na orzeźwiającą zupę z cytrusów

Latem pojawia się większa ochota na delikatne i orzeźwiające potrawy. Królują chłodniki i dania warzywne. Częściej też sięgamy po owoce. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym i nieoczywistym przepisem na zupę cytrusową, a konkretniej - cytrynową. To połączenie smaków Was zachwyci. Jak ją przygotować?

ścierki kuchenne
25.07.2024 09:10 Jak prać ścierki kuchenne? Każdy powinien o tym wiedzieć, tylko tak pozbędziesz się brudu

Prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchni ścierki, które są niezwykle wszechstronne i służą każdego dnia do wielu czynności. Korzystając z nich nawet kilka razy dziennie nie można zapominać o ich regularnym praniu. Często jednak posiadają głębokie i uporczywe plamy. Jak się ich pozbyć?

Chłodnik z PRL
22.07.2024 12:21 Chłodnik z PRL na zsiadłym mleku. Kwaśny i ożywczy obiad na upał

To najlepszy pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik zrobiony według przepisu z PRL ma same zalety. Po pierwsze jest zupą kwaśną i orzeźwiającą, a po drugie - bardzo zdrową. Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku oraz soku z ogórków kwaszonych. Przygotujesz go błyskawicznie.

  • 1
  • 2