Ta domowa sztuczka sprawi, że podczas gotowania skorupka jajek nabierze lepszej elastyczności. Dzięki temu nie pęknie, a jajko będzie łatwiej obrać. Nie zmarnujemy ani kawałka i będą gotowe do podania nawet na eleganckie śniadanie. Wystarczy dodać do wody z jajkami jeden składnik, który znajdzie się w każdym domu.
Udając się na urlop lub jakikolwiek inny wyjazd warto zabezpieczyć swoją żywność, aby uniknąć jej zepsucia. Pamiętajmy, że rozmrożonego jedzenia nie można ponownie mrozić, a może tak wydarzyć się automatycznie, kiedy podczas naszej nieobecności w domu dojdzie do przerwy w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy zawartość zamrażalnika nadaje się do spożycia?
Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Z tych leśnych skarbów można przyrządzić nie tylko porządny obiad, ale też pyszne dodatki do dań głównych i przekąsek. Jeden "grzybowy" przepis staje się dziś szczególnie popularny w domowych kuchniach. Spróbuj! Ten prosty dodatek jest godny tytułu Master Chefa.
Często można usłyszeć opinię, że grzyby nie mają w sobie wartości odżywczych, i że zjada się je tylko dla smaku. Nic bardziej mylnego. Ten pogląd można już włożyć między bajki. Okazuje się, że w grzybach znajdziemy składniki mineralne, które są korzystne dla zdrowia. Nic, tylko zbierać i jeść!
W październiku w polskich lasach można natknąć na siedzunia sosnowego. To tzw. “leśny kalafior”, którego trudno przegapić, bo ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jest jadalny, a wiele osób uznaje go za przysmak. Ma delikatny smak, przypominający orzechy. Jest najlepszy, gdy przesmaży się go na maśle.
Jeżeli twoja lodówka "przeszła" aromatem jedzenia, koniecznie wypróbuj tę kuchenną sztuczkę. Raz-dwa pozbędziesz się przykrych zapachów i odświeżysz ją w łatwy sposób. Wystarczy jedna rzecz, która zwykle ląduje w koszu: korek.
To przyprawa, która ma wielu amatorów w Polsce i na świecie. Przyprawia się nią mięso, zupy, świetnie pasuje do makaronów i dań kuchni włoskiej. Ma też liczne właściwości lecznicze. Niestety, jak się okazuje, polscy konsumenci często dostają zafałszowany produkt. W saszetkach z popularną przyprawą można znaleźć zupełnie coś innego.
Wypalcowane i brudne sprzęty w kuchni to zmora wielu osób. Nic dziwnego, bowiem podczas gotowania nietrudno o pobrudzenie dłoni, którymi następnie dotykane są inne przedmioty. Jeśli twój toster, czajnik lub pokrywa od kuchenki, zamiast pięknie lśnić, wciąż wygląda nieestetycznie, ten sposób jest dla ciebie.
To jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w polskiej kuchni. Niestety, często używamy go niezgodnie z przeznaczeniem. Olej słonecznikowy doskonale sprawdzi się w sałatkach i daniach na zimno, ale smażenie na nim mięs czy ryb to zły pomysł.
Zazwyczaj, kiedy gotujemy, dodajemy do posiłków pietruszkę, koperek, szczypior, bazylię czy inne popularne i dostępne zieleniny. Nie wielu wie jednak, że jest dla nich alternatywa, która wpływa na zdrowie niezwykle korzystnie.
Liście laurowe powinny być w każdej kuchni, bo to niezbędny dodatek do niezliczonych potraw. Ta obowiązkowa przyprawa ma też jedno inne przydatne i zaskakujące zastosowanie. Pomaga pozbyć się uciążliwego problemu z lodówkami. Wystarczy włożyć jeden listek. Przekonaj się!
Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa", podzieliła się swoim przepisem na najlepsze domowe kotlety mielone. Restauratorka dodaje do nich jeden nietypowy składnik. Wychodzą przepyszne i bardzo soczyste.
Przyzwyczailiśmy się już do segregowania śmieci i wydaje się to łatwym zadaniem, ale nadal wiele odpadków często trafia nie tam, gdzie trzeba. Jeden z najczęściej popełnianych błędów wiąże się ze starymi paragonami. Wielu Polaków wyrzuca je do pojemników na papier. Nic bardziej mylnego.
Jeżeli bardziej od naleśników cienkich lubisz te grubsze i puszyste, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy jedna drobna podczas przyrządzania ciasta. To szybkie i lubiane przez wszystkich danie stanie się jeszcze bardziej apetyczne. Nic dziwnego, bo właśnie tak robiły je nasze babcie.
Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś przypalić garnek, a czarna powłoka ze spalenizny nie chciała się zmyć, mimo usilnego pocierania gąbką. Jeśli w twojej kuchni znajdują się spalone naczynia, ten sposób jest dla ciebie. Dzięki niemu cala spalenizna zmyje się bez problemu.
Na zielono oznaczony jest zdrowy chleb razowy, a na pomarańczowo - również uznawana powszechnie za zdrową oliwa z oliwek. O co tutaj chodzi? Na opakowaniach rozmaitych produktów spożywczych można znaleźć oznaczenie składające się z pięciu liter. To tzw. ocena "Nutri-Score". Wbrew pozorom, nie mówi nam wprost o tym, czy dana żywność jest zdrowa, czy też niezdrowa.
Naleśniki: w rulonie, w trójkącie, a może bez zawijania? Każdy ma swój ulubiony sposób przygotowywania i jedzenia tej pysznej przekąski. Istnieje jeszcze jeden bardzo pomysłowy patent na podanie naleśników. Najlepiej sprawdzi się, gdy chcemy zjeść je z wieloma dodatkami.
To tylko kilka niedrogich składników, a powstaje z nich pyszne danie na obiad albo na kolację. Smak tej kultowej zapiekanki wiele osób doskonale pamięta jeszcze z PRL. Często była "ratunkowym" daniem, kiedy lodówka świeciła pustkami. Nie ujmuje to jednak jej pysznego smaku. Podajemy przepis.
Choć urlop spędzany nad polskim morzem najczęściej kojarzy się z goframi, lodami i smażoną rybą, okazuje się, że na stołach wypoczywających królują również inne potrawy. Turecki specjał podbił serca turystów. A jak wykonać go samodzielnie w domu? Wyjaśniamy.
Bita śmietana z owocami, słynny deser Ambrozja, krem sułtański - to słodkości, które pamiętamy z PRL dzięki popularnym wtedy cukierniom Hortex. W lubianych barach podawano też ówczesną wersję deseru, która przypominała znane dziś z barów fast food shaki. Była to kremowa kawa mrożona.
Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Te wykonane według przepisu Katarzyny Bosackiej mają dwie potężne przewagi nad innymi. Smakują jeszcze lepiej od "zwykłych" i są jednocześnie nieco zdrowsze. Wszystko dzięki dodatkom, które dodają im wartości odżywczych.
To będzie dobra alternatywa dla gotowanego kalafiora. Zamiast podawać go z bułką tartą, warto sięgnąć po sprawdzony "babciny" przepis, prosto z książki kucharskiej z PRL. Przygotowany w ten sposób kalafior sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie główne na letni obiad.
Sezon na grzybobranie już się zaczął, a wiele osób zdecyduje się na zamrożenie części zbiorów, by cieszyć się świeżymi potrawami zimą. Warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio przygotować grzyby, aby po rozmrożeniu nie były gorzkie. Przedstawiamy sprawdzone sposoby.
Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.
Latem pojawia się większa ochota na delikatne i orzeźwiające potrawy. Królują chłodniki i dania warzywne. Częściej też sięgamy po owoce. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym i nieoczywistym przepisem na zupę cytrusową, a konkretniej - cytrynową. To połączenie smaków Was zachwyci. Jak ją przygotować?
Prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchni ścierki, które są niezwykle wszechstronne i służą każdego dnia do wielu czynności. Korzystając z nich nawet kilka razy dziennie nie można zapominać o ich regularnym praniu. Często jednak posiadają głębokie i uporczywe plamy. Jak się ich pozbyć?
To najlepszy pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik zrobiony według przepisu z PRL ma same zalety. Po pierwsze jest zupą kwaśną i orzeźwiającą, a po drugie - bardzo zdrową. Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku oraz soku z ogórków kwaszonych. Przygotujesz go błyskawicznie.