Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Jedna z najdroższych przypraw świata. W Polsce jest w każdej kuchni
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 20.07.2024 14:03

Jedna z najdroższych przypraw świata. W Polsce jest w każdej kuchni

Czepetka pachnąca
Fot. Canva/Pixelshot

Mało kto zdaje sobie sprawę, że w kuchennej szufladzie ma jedną z najdroższych przypraw świata. Goździki, bo o nich mowa, osiągają na globalnych rynkach zawrotne ceny. Dlaczego? I czy oprócz walorów smakowych i aromatycznych przyprawa ta oferuje nam coś więcej?

Cena goździków zaskakuje. To jedna z droższych przypraw

Goździki, które znajdziemy w polskich sklepach jako przyprawy, to wysuszone i nierozkwitłe pąki kwiatowe czepetki pachnącej. Uprawiane są głównie w Azji i Afryce: na Madagaskarze, Komorach, w Indonezji i Indiach, a także w Tanzanii, na Sri Lance i Zanzibarze.

Projekt bez nazwy - 2024-07-20T125950.149.jpg
Fot. Canva/Nlink

Za paczkę goździków w polskim sklepie zapłacimy niespełna 2 zł. Dlatego mało kto zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę jest to jedna z najdroższych przypraw na całym świecie. Skąd bierze się wysoka cena tej - z pozoru - powszechnej i łatwo dostępnej przyprawy?

Zasiłek dla seniora. Nawet 1000 zł niezależnie od emerytury Nowy znak na europejskich drogach. Co oznacza? Za jego zignorowanie grozi wysoka kara

Goździki to jedna z najdroższych przypraw. Dlaczego?

Cena goździków może być dla wielu osób zaskakująca. Zwykle myśląc o najdroższych przyprawach na świecie przychodzi nam do głowy szafran. I choć rzeczywiście to szafran jest najdroższą przyprawą, to za goździki też trzeba zapłacić niemałe pieniądze.

Z czego wynika wysoka cena goździków? Powodów jest kilka.

  • Kwiaty czepetki zbierane są ręcznie z wysokich drzew, a praca ta jest bardzo niebezpieczna.
  • Czepetka pachnąca to roślina, która może być uprawiana tylko w klimacie tropikalnym.
  • Jest bardzo wrażliwa na zmieniającą się pogodę.
  • Z jednego drzewa uzyskuje się tylko dwa kilogramy goździków rocznie.

Za kilogram goździków azjatyckich trzeba zapłacić na światowych rynkach nawet 500 zł. Nieco tańsze są te uprawiane w Afryce (np. w Tanzanii) - kosztują od 100 do 200 zł. Dla porównania, kilogram kardamonu kosztuje ok. 300 zł, a kurkumy - 400 zł.

Projekt bez nazwy - 2024-07-20T130033.970.jpg
Fot. Canva/Nkl1nk

Goździki są zdrowe. Warto dodać je do potraw

Goździki są zdrową przyprawą, dlatego warto uwzględnić ją w swoim menu. Najbardziej przyczyniają się do tego olejki eteryczne oraz eugenol - obecny w goździkach antyoksydant. Dzięki niemu goździki:

  • obniżają poziom cukru,
  • regulują poziom "złego" cholesterolu,
  • pomagają w zapobieganiu zawałom serca,
  • działają przeciwbakteryjnie,
  • mają działanie przeciwbólowe,
  • działają uspokajająco,
  • wzmacniają układ odpornościowy.

Obok mięty, melisy, cynamonu czy wanilii, goździki znajdują się na liście przypraw zalecanych w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Warto mocno ograniczyć przyprawy takie jak mieszanki, ocet, musztardę, ketchup czy magii albo sos sojowy i zamiast nich używać naturalnych ziół i dodaktów.