Kostka kosztuje 5 zł więcej. Czym masło irlandzkie różni się od zwykłego masła?
Masła irlandzkie w Biedronce czy Lidlu potrafią kosztować nawet blisko 11 zł za kostkę. Za tę kwotę można często dostać nawet dwie kostki zwykłego, polskiego masła. Skąd tak wielka różnica w cenie? Czy warto dopłacać za masło irlandzkie? Sprawdzamy.
Nawet 5 zł więcej za kostkę. Skąd bierze się różnica w masłach?
By "masło" mogło nazywać się masłem, musi spełniać kilka wymogów. Jak wygląda to w Polsce? Przepisy i regulacje są jasne:
- mało nie może zawierać mniej niż 80 proc. i więcej niż 90 proc. tłuszczu mlecznego.
- w składzie może być też nie więcej niż 16 proc. wody,
- w maśle nie może być więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka.
Zarówno masła "zwykłe", jak i irlandzkie, spełniają wszystkie te wymogi, tak samo jak większość maseł dostępnych w całej Europie.
Na czym polega wiec różnica i dlaczego na półkach Biedronki czy Lidla "masła irlandzkie" potrafią kosztować nawet 5 zł za kostkę więcej?
Sanepid zbadał lodziarnie nad Bałtykiem. Bakterie w popularnych lodach Tragedia, która wstrząsnęła PRL-em. W letni dzień zginęło 13 dzieciMasło irlandzkie tylko z irlandzkiego mleka. Ma to wiele zalet
Jeżeli producent deklaruje na opakowaniu, że jego masło jest "irlandzkie", musi oznaczać to jedno. Mleko, z którego powstało to masło, pochodzi od mlecznych krów hodowanych w Irlandii. Ma to niebagatelne znaczenie dla ostatecznego produktu. Powodów jest wiele.
Irlandia dzięki wilgotnemu klimatowi jest pełna bujnej, zielonej trawy. Krowy wypasane są tam nawet przez 300 dni w roku, a więc dłużej niż w innych “mlecznych” regionach Europy. Jak wynika z licznych badań, krowy karmione trawą i koniczynami, dają mleko bogatsze w cenne dla zdrowia kwasy omega-3, które:
- pomagają obniżać poziom trójglicerydów we krwi,
- regulują ciśnienie krwi,
- poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów.
Irlandzkie krowy mleczne są karmione trawą niemal przez cały rok. Nawet zimą. Dostają wtedy kiszonkę na bazie skoszonej wcześniej trawy. Ten sposób żywienia krów ma ogromny wpływ na smak masła.
Różnice w smaku dzięki trawie. Czy irlandzkie masło jest lepsze?
Krowy w Polsce są z reguły karmione różnymi paszami w zależności od gospodarstwa rolnego i producenta mleka. Nie będzie to głównie trawa, jak w przypadku krów irlandzkich. Nie oznacza to, że polskie masło jest gorsze i mniej zdrowe.
Subtelne różnice w smaku, konsystencji i kolorze mogą jednak przekonać grupę konsumentów do sięgnięcia po masło z irlandzkiego mleka, pomimo wyższej ceny.
Jeśli krowy otrzymują dietę zbilansowaną pod względem odżywczym, oznacza to, że w maśle znajduje się zdrowa mieszanka kwasów tłuszczowych i witamin. Wysoka zawartość tłuszczu nadaje masłu kremową strukturę, a jego smak wydaje się nieco bardziej aksamitny. Masła polskie nie ustępują tu jednak masłom irlandzkim. Dieta krów wpływa natomiast wyraźnie na barwę: masła irlandzkie są bardziej żółte od innych maseł.