Lidl w Chorwacji wpadł na świetny pomysł. W Polsce tego nie ma
Turyści z Polski zauważyli to rozwiązanie w Chorwacji, ale stosowane jest też w Lidlach niemieckich, holenderskich czy portugalskich. W Polsce jak dotąd można go ze świecą szukać. Chodzi o zupełnie inne półki z pieczywem niż te znane w Polsce. Zdaniem wielu osób to rozwiązanie jest wspaniałe. Warto wprowadzić je także nad Wisłą.
Lidl za granicą: różnica w dziale z pieczywem jest ogromna
Na zdjęciach z jednego z zagranicznych Lidlów wyraźnie widać, że dział z pieczywem nie wygląda tak samo jak w Polsce.
By wyciągnąć pieczywo z półki, należy sięgnąć po specjalny chwytak (łyżkę), wybrać wypiek i przesunąć go na podajnik. Dopiero wtedy można sięgnąć po pieczywo i włożyć je do koszyka. Dlaczego taki sposób wyboru pieczywa - z pozoru utrudniony - wiele osób chciałoby zobaczyć w Polsce?
Takie rozwiązanie skutecznie zwalcza jeden uciążliwy nawyk, wciąż powszechny wśród wielu klientów.
Jagodzianka za niemal 100 zł. Najdroższa w Polsce, a chętnych nie brakuje Taką pizzę jadło się w PRL. W latach 80. podawano sobie ten przepisTakiego rozwiązania Lidl nie ma w Polsce. "A szkoda"
Dzięki temu, że w wielu zagranicznych Lidlach nie ma możliwości sięgnięcia od razu po wybrane pieczywo, nie można dotykać go np. bez foliowych rękawiczek. To rozwiązanie znacznie bardziej higieniczne i przyjazne innym klientom.
Mamy pewność, że wybrana bułka czy bochenek nigdy nie była dotykana przez innych klientów gołymi rękami. Stąd też entuzjastyczne reakcje wielu osób, które miały okazje kupować pieczywo w Lidlach w Chorwacji, Holandii czy Portugalii.
Dotykanie pieczywa w sklepach: okropny nawy
Głos w sprawie złego zwyczaju dotykania pieczywa w sklepach zabrał nawet Główny Inspektorat Sanitarny.
“Towar macany należy do macanta" to stara zasada zapamiętana z wywieszek w sklepach PRL, którą przypomniał GIS.
Jak przypominają przedstawiciele sanepidu, dotykanie gołymi rękami chleba czy bułek jest bardzo niehigieniczne. Wszelkie drobnoustroje znajdujące się na naszych rękach przenosimy bowiem na pieczywo.