Taką pizzę jadło się w PRL. W latach 80. podawano sobie ten przepis
Kiedy pizza zawitała na polskie stoły? Trudno to dokładnie ustalić, ale wiadomo za to, kiedy pojawiła się pierwsza pizzeria. Był to bar mleczny "Poranek", który zaczął podawać włoski przysmak od marca 1974 roku. Lokal działa zresztą do dziś. Jak smakowała pizza w PRL? Wiemy to z przepisu znalezionego w książce kucharskiej sprzed lat.
Pizza z PRL: te składniki będą potrzebne
Czy pizza podawana w Polsce w latach 70. i 80. bardzo różniła się od pizzy, która jest popularna dziś? Podajemy cały recepturę prosto ze słynnej książki kucharskiej z PRL, w której przepisy zebrał Stanisław Berger.
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki
- 2/3 szklanki letniej wody
- 1,5 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
Składniki na nałożenie:
- 12 dag cebuli
- ząbek czosnku
- 8 dag oleju
- 70 dag pomidorów
- 15 dag tłustego sera
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, majeranek, tymianek
Czas na przygotowanie.
Zapomniana pasta kanapkowa z PRL na zdrowe śniadanie Najlepsza ryba na grilla, a Polacy wolą pstrągi. Rozpływa się w ustachPizza rodem z PRL: przygotowanie ciasta i dodatków
Gdy składniki mamy już gotowe, czas wziąć się za przygotowanie włoskiego placuszka. Oto receptura.
- Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól i olej. Wyrobić ciasto, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotować nałożenie: obraną cebulę pokroić w plastry, czosnek posiekać i przesmażyć w oleju do przezroczystości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na kawałki. Dodać do przesmażonej cebuli i czosnku. Odparować do konsystencji gęstej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wystudzić.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na posypanej mąką stolnicy, lekko rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną olejem blachę, rozciągając rękami na cienki, równy placek. Posmarować olejem i pokłuć widelcem.
- Na ciasto ułożyć równomiernie zimną masę pomidorową, posypać startym serem, przyprawami ziołowymi, skropić olejem. Postawić w cieple na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Piec w górnej części nagrzanego do 230 stopni piekarnika przed ok. 25 minut. Upieczoną pizzę pokroić na duże kawałki i podawać na gorąco.
Jak czytamy w książce kucharskiej, "pizzę można przygotować z rozmaitymi nałożeniami, np. z sardelami lub rybą z konserwy, koncentratem pomidorowym i serem, z pieczarkami, z kiełbasą lub wędzonym boczkiem, z jajami ugotowanymi na twardo".
Pizza z PRL: w Polsce nadal można jej spróbować
By spróbować oryginalnej pizzy, jaka popularna była w latach PRL, można udać się do Słupska. To tam nieprzerwanie od ponad 40 lat działa najstarsza pizzeria w Polsce. Mieści się tuż przy barze mlecznym „Poranek” przy ul. Wojska Polskiego 46.
Pomysłodawcą otwarcia pizzerii był nieżyjący już dyrektor ówczesnego Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem” – Tadeusz Szołdra. Pomysł przywiózł z podróży służbowej do Włoch. Do dziś w otwartym przez niego lokalu podaje się pizze z niezmienioną recepturą.