Najgorszy nawyk Polaków przy smażeniu ryb. Psuje smak i szkodzi zdrowiu
To jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w polskiej kuchni. Niestety, często używamy go niezgodnie z przeznaczeniem. Olej słonecznikowy doskonale sprawdzi się w sałatkach i daniach na zimno, ale smażenie na nim mięs czy ryb to zły pomysł.
Olej słonecznikowy do smażenia? Lepiej unikać przy rybach
Olej słonecznikowy jest świetnym zamiennikiem dla tłuszczy zwierzęcych , ale najlepiej nie używać go do smażenia ryb, mięsa czerwonego czy drobiu. Choć nadaje się doskonale na dodatek do surówek czy sałatek i ma wiele właściwości zdrowotnych, to smażenie po prostu go "psuje".
Dlaczego należy unikać oleju słonecznikowego podczas przygotowywania potraw na gorąco? Powodem jest jego skład.
Z badań wynika, że olej słonecznikowy poddany obróbce termicznej powyżej 175-185 stopni, może uwalniać szkodliwe aldehydy . To związki rakotwórcze. Potrawa przygotowana na tym oleju może zawierać nawet 200 razy więcej tych związków niż dopuszczają normy.
Poza tym warto pamiętać, że smażenie na oleju słonecznikowym może zepsuć też smak ryby . Olej ten zostawia po sobie subtelny smak.
To zresztą nie jedyny olej, którego lepiej unikać na patelni .
Na tych olejach lepiej nie smażyć ryb
Nie tylko olej słonecznikowy nie nadaje się do takiej obróbki. Inne oleje, które również nie są zalecane do smażenia ryb czy innego rodzaju mięsa , to:
- olej sojowy,
- olej kukurydziany,
- olej z pestek winogron,
- olej z pestek dyni,
- olej sezamowy.
Podobnie jak olej słonecznikowy, zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury .
Oleju słonecznikowego używaj tylko na zimno
A co z zaletami oleju słonecznikowego ? Jest ich wiele, pod warunkiem, że nie poddajemy go nadmiernej obróbce cieplnej, takiej jak właśnie smażenie. Olej słonecznikowy:
- zawiera witaminę E, która korzystnie wpływa na serce,
- jest silnym antyoksydantem,
- zawiera lecytynę i karoteny.
A zatem: używajmy oleju słonecznikowego, ale zgodnie z przeznaczeniem. Do smażenia ryb lepiej użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek .