Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najzdrowszy dżem, a Polacy rzadko go kupują. Pomaga na serce i ciśnienie
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 28.10.2024 09:40

Najzdrowszy dżem, a Polacy rzadko go kupują. Pomaga na serce i ciśnienie

Półka z dżemami
Fot. Marek BAZAK/East News

Od ilości dżemów na półkach sklepowych może zakręcić się w głowie. Warto wybrać taki, który będzie nie tylko smaczny, ale też i zdrowy. W jednym ze słoiczków kryje się prawdziwa skarbnica witamin i cennych składników mineralnych. Jeżeli zobaczysz ten dżem w sklepie - koniecznie daj mu szasnę, zwłaszcza jesienią, w porze obniżonej odporności.

Aronia to skarbnica zdrowia. Tak działa na organizm

Za jeden z najzdrowszych dżemów uważany jest dżem z aronii.

Jak wskazują analizy Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, aronia korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga obniżyć ciśnienia tętnicze krwi i poziomu cholesterolu). Obniża też ryzyko chorób nowotworowych, cukrzycy typu II i choroby wrzodowej żołądka.

Oprócz tego, owoce aronii pomagają odżywiać skórę, włosy i paznokcie, opóźniają pojawianie się zmarszczek, a nawet przyczyniają się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Aronia poprawia bowiem przemianę materii i pozytywnie wpływa na aktywność enzymów trawiennych.

To amerykański "owoc młodości". Obniża cholesterol i poprawia krążenie krwi Rossmann przecenia kremy na zmarszczki. Znana marka za niecałe 20 zł

Czy dżem z aronii jest dobry dla zdrowia?

Z powodu cierpkiego smaku owoce aronii rzadko spożywa się świeże. Częściej po przetworzeniu twory się z niej koncentrat, który później wykorzystywany jest do produkcji soków i dżemów. Czy taki przetwór również zachowuje prozdrowotne właściwości? Tak, dżem z aronii nadal może być zdrowy, o ile jest niskosłodzony lub w ogóle nie ma dodatku cukru.

Dżemy z aronii znajdziemy w niemal każdym sklepie. W przypadku gotowych dżemów koniecznie trzeba zwrócić uwagę na skład. Im krótszy, tym lepszy. Sprawdźmy, czy rzeczywiście w jego składzie znajduje się dużo aronii, i oczywiście zwróćmy uwagę na zawartość cukru. Można też pokusić się o samodzielne przygotowanie dżemu z aronii.

Domowy dżem z aronii jak od babci

Przygotowanie domowego dżemu z aronii nie jest trudne, a dzięki temu mamy pewność, że otrzymamy świeży, pyszny produkt. Dodatkowa zaleta: możemy dowolnie kontrolować zawartość cukru.

  1. Dokładnie umyj i oczyść aronię.
  2. Przełóż ją do garnka, a następnie obsyp cukrem i doprowadź do wrzenia. 
  3. Owoce dokładnie zmiażdż lub zblenduj i gotuj dalej do momentu, aż staną się szkliste.
  4. Gotowy dżem przelej do słoików, zakręć, i pasteryzuj przez ok. 5 minut.

By nieco złagodzić cierpki smak dżemu z aronii, do owoców można dodać garść wiśni (mogą być mrożone) lub jabłko.