Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > To amerykański "owoc młodości". Obniża cholesterol i poprawia krążenie krwi
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 27.10.2024 09:49

To amerykański "owoc młodości". Obniża cholesterol i poprawia krążenie krwi

Owoce acai
Fot. Canva/Pixelshot

Tę jagodę nazywa się “owocem młodości”. Nic dziwnego, bo jej wartości odżywcze rzeczywiście pomagają ciału radzić sobie z procesami starzenia, wspierają działanie układu krwionośnego i chronią komórki przed rozwojem nowotworów. Warto dodać je do codziennej diety. To nie tylko korzyść dla zdrowia, ale też ciekawy smak!

Jagoda pełna zdrowia. Zalety owoców acai

Jagody acai to owoce drzewa palmowego - euterpy warzywnej. Są okrągłe, ciemnofioletowe, mają ok. 2 - 2,5 cm średnicy i wyglądem przypominają borówkę lub winogrona. W środku mają dużą pestkę i stosunkowo niewiele miąższu.

Świeże jagody acai można dostać właściwie tylko w miejscu, w którym rosną - czyli w krajach Ameryki Południowej. Na cały świat trafiają w postaci owoców suszonych, proszku lub soku. Na szczęście nie tracą przez to cennych wartości odżywczych.

Wszyscy je wyrzucają, a mają wiele zastosowań. Zastąpisz nimi wiele drogich produktów Wystarczy ssać codziennie rano na czczo. Efekty przebijają drogie specyfiki

Owoc młodości. Zalety jagód acai dla zdrowia

Badania wykazały, że jedzenie jagód acai lub picie napojów z tym owocem koktajlu poprawia funkcjonowania systemu krwionośnego. Owoce te pomagają poszerzać tętnice i ułatwiają krążenie krwi. Działają przeciwzakrzepowo, pomagają regulować ciśnienie, a to nie jedyne ich zalety dla zdrowia.

Jagody acai pomagają obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacniają mięsień sercowy, działają korzystnie dla wzroku, są też naturalnym antyoksydantem. Spowalniają rozwój komórek nowotworowych i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Mogą też przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia.

Nic dziwnego, że często nazywa się je “owocami młodości”.

Jak jeść jagody acai? Pomysły na podanie

Smak jagody acai można określić jak wytrawny, lekko kwaskowaty, orzeźwiający. Można wyczuć w nim lekkie nuty czekoladowe. Świeże owoce powszechnie wykorzystywane są w kuchni brazylijskiej. Przyrządza się z nich wiele potraw, w tym dań głównych i deserów. Popularna jest m.in. potrawa z acai i tapioki, a także granola na bazie tych jagód.

Z powodzeniem można stosować takie receptury także używając suszonych acai. Jagody acai dostępne w Polsce sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do sałatek, proszek można dodać do jogurtów, ciast czy domowych lodów, a sok będzie zdrowym dodatkiem do codziennej diety.

Producenci acai zalecają spożywanie od 2 do 3 łyżeczek dziennie tych owoców.