Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najzdrowszy sok na jesień i zimę. Przed chorobami chroni jak tarcza
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 12.11.2024 09:45

Najzdrowszy sok na jesień i zimę. Przed chorobami chroni jak tarcza

Sok z warzyw
Fot. Canva/Pixelshot

Zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów, a jego naturalna słodycz doskonale urozmaica smak wielu potraw. Niestety, Polacy piją go zbyt mało. Jesienią warto dodać do diety więcej potraw i przekąsek z burakiem ćwikłowym. Jest niedrogim źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy je zwłaszcza w jego soku.

Buraki coraz mniej popularne. Dlaczego?

Może się wydawać, że burak często gości w diecie Polaków, ale dane wskazują coś zupełnie innego. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego za ostatnie lata, jemy go coraz mniej. Z jednego z ostatnich badań wynika, że buraki ćwikłowe kupuje mniej niż połowa gospodarstw domowych w Polsce.

To błąd, bo buraki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Hodowane są już od starożytności nie tylko ze względu na smak, ale też z powodu swoich właściwości leczniczych. Zalety jedzenia buraków i picia soku buraczanego odczujemy zwłaszcza podczas jesiennego i zimowego szczytu sezonowych chorób.

kobieta z kubkiem herbaty
Jesienna dieta na odporność. Tych składników nie może zabraknąć w twoich posiłkach
pielęgnacja włosów
Suchy szampon w czasach PRL-u. Tak radziły sobie nasze babcie

Dlaczego warto pić sok z buraka? Powodów jest mnóstwo

Jest wiele powodów, by w okresie jesienno-zimowym dodać do swojej diety więcej buraków. Także w formie soku. Sok z buraka ćwikłowego:

  • pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego, mięśniowego - zawierają kwas foliowy i mangan,
  • zawiera naturalne nitraty, które mogą zwiększyć przepływ krwi do mózgu, co usprawnia funkcje umysłowe, poprawia pamięć,
  • jest niskokaloryczny i bogaty w minerały: potas, żelazo, wapń oraz magnez,
  • jest bogaty są w witaminy z gr B i C - zawiera niemalże tyle samo witaminy C co sok z cytryny,
  • jest cennym źródłem antocyjanów i flawonoidów, związków przeciwutleniających o działaniu przeciwnowotworowym.

Co ważne, buraki swoje właściwości zdrowotne zachowują niezależnie od formy podania. Warto jednak zwrócić uwagę na formę, bo raz lepiej sprawdzi się sok z buraka, a innym razem np. buraki pieczone.

Zastosowania buraka w kuchni. Lepiej piec niż gotować

Jak podają eksperci żywieniowi, najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Jeżeli myślimy o buraku jako dodatku do potraw, to warto wiedzieć, że pieczone buraki mają znaczne więcej smaku niż gotowane i nie zostają z nich wypłukane składniki mineralne i witaminy, zwłaszcza witamina C

Co ważne, buraki ćwikłowe możemy jeść w najprostszy sposób – na surowo po obraniu ze skórki. Są wtedy dobrą samodzielną przekąską, którą można podać jak kalarepę czy marchewkę z dipami.

Przeciwwskazania? Buraki dostarczają znacznych ilości sacharozy, o czym powinny pamiętać osoby chore na cukrzycę. Regularne picie soku z buraka jest też odradzane u osób z niedociśnieniem, kamicą nerkową czy dną moczanową ze względu na dużą zawartość szczawianów.