Najzdrowszy sok na jesień i zimę. Przed chorobami chroni jak tarcza
Zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów, a jego naturalna słodycz doskonale urozmaica smak wielu potraw. Niestety, Polacy piją go zbyt mało. Jesienią warto dodać do diety więcej potraw i przekąsek z burakiem ćwikłowym. Jest niedrogim źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy je zwłaszcza w jego soku.
Buraki coraz mniej popularne. Dlaczego?
Może się wydawać, że burak często gości w diecie Polaków, ale dane wskazują coś zupełnie innego. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego za ostatnie lata, jemy go coraz mniej. Z jednego z ostatnich badań wynika, że buraki ćwikłowe kupuje mniej niż połowa gospodarstw domowych w Polsce.
To błąd, bo buraki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Hodowane są już od starożytności nie tylko ze względu na smak, ale też z powodu swoich właściwości leczniczych. Zalety jedzenia buraków i picia soku buraczanego odczujemy zwłaszcza podczas jesiennego i zimowego szczytu sezonowych chorób.
Dlaczego warto pić sok z buraka? Powodów jest mnóstwo
Jest wiele powodów, by w okresie jesienno-zimowym dodać do swojej diety więcej buraków. Także w formie soku. Sok z buraka ćwikłowego:
- pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego, mięśniowego - zawierają kwas foliowy i mangan,
- zawiera naturalne nitraty, które mogą zwiększyć przepływ krwi do mózgu, co usprawnia funkcje umysłowe, poprawia pamięć,
- jest niskokaloryczny i bogaty w minerały: potas, żelazo, wapń oraz magnez,
- jest bogaty są w witaminy z gr B i C - zawiera niemalże tyle samo witaminy C co sok z cytryny,
- jest cennym źródłem antocyjanów i flawonoidów, związków przeciwutleniających o działaniu przeciwnowotworowym.
Co ważne, buraki swoje właściwości zdrowotne zachowują niezależnie od formy podania. Warto jednak zwrócić uwagę na formę, bo raz lepiej sprawdzi się sok z buraka, a innym razem np. buraki pieczone.
Zastosowania buraka w kuchni. Lepiej piec niż gotować
Jak podają eksperci żywieniowi, najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Jeżeli myślimy o buraku jako dodatku do potraw, to warto wiedzieć, że pieczone buraki mają znaczne więcej smaku niż gotowane i nie zostają z nich wypłukane składniki mineralne i witaminy, zwłaszcza witamina C.
Co ważne, buraki ćwikłowe możemy jeść w najprostszy sposób – na surowo po obraniu ze skórki. Są wtedy dobrą samodzielną przekąską, którą można podać jak kalarepę czy marchewkę z dipami.
Przeciwwskazania? Buraki dostarczają znacznych ilości sacharozy, o czym powinny pamiętać osoby chore na cukrzycę. Regularne picie soku z buraka jest też odradzane u osób z niedociśnieniem, kamicą nerkową czy dną moczanową ze względu na dużą zawartość szczawianów.