Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Przełóż je, a będą świeże dłużej
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 18.10.2024 06:23

Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Przełóż je, a będą świeże dłużej

Jajka w lodówce
Fot. Canva/Pixelshot

Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.

Jajka mogą szybko się zepsuć. Spożycie to duże ryzyko

Spożycie nieświeżych lub zanieczyszczonych jajek to częsta przyczyna nieprzyjemnych dolegliwości. Najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Może to być biegunka, bóle brzucha i niestrawność. 

By uchronić się przed takimi “przygodami”, trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie jajek. Dzięki temu uchronimy się przed chorobami żołądka i unikniemy marnowania zakupionej już żywności. Jest lepsze miejsce do przechowywania jajek niż drzwi lodówki.

Całe rodziny ruszą do Pepco po te gadżety. Da się oszczędzić, ceny zaczynają się już od 5 zł Emerycie, nie pomyl świadczeń. Ponad 100 zł różnicy na koncie co miesiąc

Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Jest lepsze miejsce

Okazuje się, że drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem do przechowywania jajek. To dlatego, że miejsce to podlega największym wahaniom temperatury. Przyspiesza to proces psucie się jajek. Wszystko przez częste otwieranie i zamykanie drzwi.

Idealnym miejscem do przechowywania jajek jest tylna część lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna. Zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie 4°C lub niższej. To znacznie spowolni rozwój bakterii i wydłuży okres przydatności jajek do spożycia.

Gdzie przechowywać jajka?

Nie zaleca się też przechowywania jajek na zaokrąglonych podstawkach, które często znajdziemy w wielu lodówkach. Jeżeli podstawka ta nie jest dodatkowo zabezpieczona zamknięciem, lepiej nie wkładać tam jajek.

Jajka lepiej jest bowiem trzymać w zamknięciu. Łatwo zbierają zapach innych produktów o intensywnym aromacie, które przechowujemy w lodówce. Dlatego lepiej trzymać je w osobnym pojemniku. Zamykana tekturowa wytłaczanka, w której zwykle kupujemy jajka, sprawdzi się doskonale.