Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Weź ziemniaki, jajka i pieczarki. Przepis na słynną zapiekankę z PRL
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 16.08.2024 10:14

Weź ziemniaki, jajka i pieczarki. Przepis na słynną zapiekankę z PRL

Zapiekanka z PRL
Fot. Dreamyshade / Wikimedia Commons

To tylko kilka niedrogich składników, a powstaje z nich pyszne danie na obiad albo na kolację. Smak tej kultowej zapiekanki wiele osób doskonale pamięta jeszcze z PRL. Często była "ratunkowym" daniem, kiedy lodówka świeciła pustkami. Nie ujmuje to jednak jej pysznego smaku. Podajemy przepis.

Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek i jajek. Składniki

Przepis na słynną domową zapiekankę ziemniaczaną z jajkami i pieczarkami znaleźliśmy w książce kucharskiej z PRL.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 jajek
  • 250 ml śmietany
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta.

Gdy wszystko mamy gotowe, czas zabrać się za przygotowanie tej kultowej zapiekanki.

Projekt bez nazwy - 2024-08-16T100743.791.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
"Córka zabrała mnie na all inclusive. Ośmieszyłam się. Aż zrobiło się zbiegowisko" Zrób kawę na zimno jak w PRL. Taką podawali w Horteksie

Zapiekanka ziemniaczana z PRL. Przygotowanie

Do przygotowania zapiekanki z PRL potrzebny będzie garnek, patelnia oraz naczynie do zapiekania.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do średniej miękkości. Oryginalny przepis radzi, by ugotować je w skórkach, a potem obrać, ale nie jest to konieczne. Po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu ziemniaki kroimy w talarki. 

Pieczarki pokrojone na cienkie plasterki dusimy na patelni ok. 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na jasnozłoty kolor. Gotujemy jajka na twardo i kroimy je w talarki.

Projekt bez nazwy - 2024-08-16T100925.558.jpg
Fot. Canva/Hubo

Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy jedną warstwę ziemniaków, prószymy solą i pieprzem, posypujemy cebulą, pieczarkami, jajkami i znów dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na to nakładamy kolejną warstwę ziemniaków i warstwy powtarzamy 2-3 razy.

Na samej górze układamy warstwę ziemniaków i zalewamy śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Gdy zapiekanka zarumieni się, ostrożnie ją wyjmujemy i okrajamy dookoła nożem, by łatwiej wyjąć ją np. na półmisek. Można też podawać ją w naczyniu, w którym była zapiekana.

Zapiekanka ziemniaczana z PRL. Dodaj ulubione składniki

Przepis na taką zapiekankę ziemniaczaną z PRL można łatwo i na wiele sposobów dostosować do swoich potrzeb i upodobań. Warto eksperymentować z ulubionymi dodatkami.

Pieczarki można np. śmiało zastąpić grzybami leśnymi lub dodać trochę żółtego sera (wspaniale sprawdzi się też mozzarella).

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec również wybrane warzywa, np. pomidory, a całość podawać z dodatkiem wybranego sosu lub dipu.