Ostrzeżenie GIS. Popularny produkt może wywołać reakcję alergiczną
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów partii popularnych płatków. U niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną. Wszystko przez składnik, który nie powinien się w nich znaleźć.
Płatki owsiane wycofane ze sklepów. Chodzi o gluten
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten o wycofaniu ze sklepów partii bezglutenowych płatków owsianych.
Chodzi o płatki owsiane bezglutenowe firmy Bezgluten. Wycofane zostały opakowania o masie 300 g, numerze partii 321 i z datą przydatności do spożycia określoną na 6 maja 2025 r.
Spożycie tych płatków przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten lub pszenicę może wywołać reakcję alergiczną.
Żaden chleb bananowy. Jesienią robię go z dyni, wszyscy się nim zajadają "Grzyby nie mają wartości odżywczych". Nic bardziej mylnegoW płatkach owsianych wykryto gluten
Ostatnie badanie surowca użytego do wyprodukowania tej partii płatków owsianych wykazało zawartość glutenu. Badanie przeprowadził sam producent,. Gdy w płatkach wykryto gluten, firma bezzwłocznie zdecydowała o wycofaniu tej partii płatków.
Klienci, który zakupili produkt niezgodny zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji, produkty są poddawane utylizacji. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z producentem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Objawy alergii na gluten. Tak może reagować organizm
Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać płatków owsianych pochodzących z tej partii. Istnieje ryzyko dla zdrowia w postaci reakcji alergicznej.
Reakcja na gluten u osób z nietolerancją lub uczuleniem może objawiać się m.in. bólami brzucha, biegunką, wymiotami, katarem, zmianami skórnymi, a także wstrząsem anafilaktyczny.