Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Żaden chleb bananowy. Jesienią robię go z dyni, wszyscy się nim zajadają
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 15.10.2024 10:06

Żaden chleb bananowy. Jesienią robię go z dyni, wszyscy się nim zajadają

chleb bananowy dyniowy
fot. Canva/fumi liem

Chleb bananowy to proste i smaczne pieczywo, które każdy może upiec samodzielnie w domu. W czasie jesiennym warto je nieco zmodyfikować i dać szansę puszystemu bochenkowi zrobionemu z dyni. Zapewniamy, że ten przepis na stałe zagości w waszej kuchni.

Sprawdzony chleb bananowy

Zapewne nie raz zdarzyło się, że niezjedzone banany zaczęły delikatnie czernieć, a owoce z dnia na dzień stawały się coraz miększe. Bardzo dojrzałe banany są idealne, aby zrobić z nich pieczywo, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw lub posłuży jako podstawa do kanapek. 

Wystarczy, że zgnieciesz banany, dodasz do nich 4 jajka, 1 szklankę cukru, 200 ml oleju roślinnego lub 200 g masła, 2,5 szklanki mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i dodatki według uznania. Mogą do być orzechy, wiórki kokosowe, czekolada lub suszone owoce. Wyrobione ciasto należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Puszyste, wilgotne i smaczne ciasto to idealny dodatek do kawy czy kakao. 

Warto jednak nie zamykać się na inne smaki, a banany zamienić na bardziej sezonowe warzywo

Takie pytania zadaje lekarz przy diagnozie andropauzy. Trzeba odpowiadać szczerze Od 2025 roku nowy obowiązek w każdym domu. Ustawa jest już gotowa

Chleb dyniowy

Jesienią niektóre świeże warzywa i owoce mogą być nieco trudniej dostępnej. W tym okresie królują zaś dynie, które dostępne są w prawie każdym sklepie. To świetna okazja, aby wykorzystać je do upieczenia puszystego i delikatnego pieczywa z dyni. Aby je przygotować, potrzebujemy:

  • 500 ml ciepłej wody,
  • 2 opakowania drożdży suszonych instant,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • 700 g mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 200 g łuskanych pestek dyni lub inne dodatki według uznania,
  • 300 g obranej i oczyszczonej dyni.

Chleb dyniowy idealny na jesień

Pierwszym krokiem do upieczenia pysznego chleba dyniowego jest przygotowanie głównego składnika. Najpierw dokładnie obierz dynię ze skóry, usuń miękki miąższ z pestkami, a twardą część warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę oraz dodatki według uznania. Mogą być to pestki dyni, orzechy, słonecznik czy suszone owoce. Dodaj dynię, a całość dokładnie zagnieć i odstaw do wyrośnięcia.

Ostatnim krokiem jest przełożenie ciasta do formy wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 200°C. 

dynia
fot. Canva/tvirbickis