Słabe włosy i paznokcie mogą oznaczać niedobór ferrytyny
Wypadające włosy, łamliwe paznokcie, złe samopoczucie, zmęczenie i senność. To niektóre objawy, które mogą świadczyć o niskim poziomie ferrytyny w organizmie. To białko, którego obecność związana jest z poziomem żelaza we krwi. Sprawdź, czy te objawy nie wymagają konsultacji z lekarzem.
Czym jest ferrytyna?
Ferrytyna to białko, które zarządza zapasami żelaza w organizmie. W organizmie dorosłego, zdrowego człowieka, znajduje się od 1 do 1,5 g ferrytyny. Niski poziom ferrytyny może świadczyć jednocześnie o niskim poziomie żelaza w organizmie. To z kolei wpływa na rozregulowanie pracy ciała w wielu aspektach.
W Polsce to chwast, na świecie warzywo. Ugotuj, ususz, albo dodaj do kanapek Weź korek i włóż do lodówki. Uciążliwy problem zniknie raz-dwaObjawy niedoboru ferrytyny. Na to trzeba uważać
O niedoborze ferrytyny w organizmie, poza osłabionymi włosami i łamliwymi paznokciami, mogą też świadczyć:
- skłonność do szybkiego męczenia się,
- osłabienie koncentracji,
- nadmierna senność,
- kołatanie serca,
- ogólne uczucie osłabienia.
- osłabiona odporność organizmu na infekcje,
- blady odcień skóry.
Oprócz dolegliwości związanych z tymi symptomami, niski poziom ferrytyny może prowadzić m.in. do anemii, a także do problemów z prawidłowym przebiegiem ciąży.
Niedobór ferrytyny trzeba skonsultować z lekarzem
Podejrzenie niedoboru ferrytyny trzeba skonsultować z lekarzem i potwierdzić badaniami laboratoryjnymi. W przypadku wykrycia niedoboru, lekarze z reguły przepisują preparaty zawierające żelazo. Im więcej żelaza przyjmie i wchłonie organizm, tym poziom ferrytyny będzie wzrastał, a dolegliwości ustąpią.
O uzupełnienie żelaza we krwi, a tym samym podniesienie poziomu ferrytyny, trzeba zadbać też odpowiednią dietą.
Żelazo znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso czerwone, drób czy ryby), ale także wegetarianie i weganie mogą zadbać o odpowiednie dawki żelaza. Dużo tego pierwiastka znajdziemy w brokułach, warzywach strączkowych, szpinaku, burakach, kaszy jaglanej czy kakao.