Sposób na puszyste naleśniki. Tak w PRL-u robiły je nasze babcie
Jeżeli bardziej od naleśników cienkich lubisz te grubsze i puszyste, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy jedna drobna podczas przyrządzania ciasta. To szybkie i lubiane przez wszystkich danie stanie się jeszcze bardziej apetyczne. Nic dziwnego, bo właśnie tak robiły je nasze babcie.
Puszyste naleśniki według przepisu babci
Podczas gdy popularność zdobywają cieniutkie naleśniki francuskie, wiele osób wciąż woli tradycyjną "polską" wersję naleśników. Taką, jaką jadło się w dzieciństwie. To naleśniki grubsze, bardziej puszyste i sycące. Jak przyrządzić je w ten sposób?
Ciasto naleśnikowe robi się bardziej puszyste m.in. dzięki dodaniu do niego wody gazowanej, ale to nie wszystko. Nasze babcie stosowały inną prostą sztuczkę. Przepis na puszyste naleśniki znaleźliśmy w książce kucharskiej wydanej jeszcze w PRL-u.
Niewykorzystane urlopy w pracy. Komu należy się ekwiwalent pieniężny? Dodaj do potraw zamiast soli. Pomoże zrzucić zbędne kilogramyNaleśniki z pianą. Zawsze wychodzą puszyste
Na czym polegał babciny sekret puszystych naleśników, którymi rozpieszczały wnuczków? Należy przyrządzić je z pianą z białek.
Podajemy składniki, ale prawdziwa sztuczka pojawia się podczas przyrządzania ciasta.
- 2 jaja
- 20 dag mąki
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody
- sól
- skórka od słoniny do natłuszczenia patelni
W oryginalnym przepisie widnieje zwykła woda, ale można zastąpić ją wodą gazowaną. Zamiast mleka można z powodzeniem użyć maślanki. Podobnie z tłuszczem. Słonina sprawdzi się w przypadku naleśników na słono, ale można zastąpić ją innym tłuszczem, jeżeli planujemy wersję wegetariańską lub słodką.
Puszyste naleśniki z pianą z przepisu babci. Przygotowanie
Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, czas zabrać się za przygotowanie. By naleśniki wyszły bardziej puszyste, trzeba przygotować ciasto nieco inaczej niż zwykle.
- Rozdzielamy żółtka od białek.
- Trzepaczką mieszamy żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki. Mieszamy, aż ciasto będzie miało konsystencję śmietany.
- Ubijamy pianę z białek.
- Dodajemy pianę do ciasta, lekko mieszamy, dodajemy resztę mąki oraz soli.
- Mocno nagrzewamy patelnię, dodając do niej wybrany tłuszcz.
- Smażymy rozprowadzając ciasto równomiernie po całej patelni.
Gotowe!
Uważajmy jedynie przy rozprowadzaniu ciasta na patelni - może to wymagać nieco wprawy. Dzięki pianie z białek ciasto naleśnikowe jest bowiem nieco bardziej zbite i mniej płynne niż przy tradycyjnych naleśnikach.