Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Dodaj do potraw zamiast soli. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 25.08.2024 13:49

Dodaj do potraw zamiast soli. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Senior gotuje w domu
Fot. Marek BAZAK/East News

Dietetycy zachęcają seniorów do ograniczenia soli w diecie. Eksperci zalecają, by nie jeść jej więcej niż 5 gramów dziennie. To niecała łyżeczka. Polacy spożywają jej tymczasem nawet trzy razy więcej. Co zrobić, by ograniczyć sól, ale nie rezygnować ze smacznych potraw? Podajemy listę zdrowszych zamienników dla soli.

Nadmiar soli szkodzi zdrowiu. Na szczęście jest alternatywa

W stosowaniu soli w codziennej diecie najważniejszy jest rozsądek i umiar. Nie chodzi przecież o to, by odmawiać sobie przyjemności jedzenia. 

Nadmiar soli w diecie może jednak prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. nadciśnienia i chorób serca. Może też sprzyjać osteoporozie i kamicy nerkowej, a także powodować nadwagę.

Ograniczenie spożycia soli może być dość trudne, bo nie chcemy przecież rezygnować ze smacznych potraw, a sól jest do tego z reguły niezbędna. 

Z pomocą przychodzą nam tutaj inne przyprawy, które nadadzą potrawom smaku. Co dodać do dań zamiast dodatkowej porcji soli, by cieszyć się lepszym zdrowiem i schudnąć? Nie chodzi tylko o zioła.

Projekt bez nazwy - 2024-08-25T134632.759.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Patent babci na pulchny i wilgotny sernik. Ugotuj i dodaj do masy serowej Lotnisko Chopina ma darmową usługę dla seniorów. Wystarczy pokazać dowód

Zamienników soli jest wiele. Lista zdrowych alternatyw

Potrawy z mniejszą ilością soli nadal mogą być smaczne. Wystarczy dodać do nich zamiennik zamiast dodatkowej szczypty soli. Oto, czym można ją zastąpić w zdrowej diecie, również odchudzającej.

  • Czosnek - ostry smak, a na dodatek porcja zdrowia.
  • Sok z cytryny lub skórka z cytryny - wydobędzie z potraw głębię smaku.
  • Pieprz czarny mielony - lepiej sięgnąć po pieprzniczkę niż po solniczkę.
  • Koper - doskonale pasuje zwłaszcza do ryb.
  • Cebula - wzbogaca smak potraw i nadaje delikatnej ostrości.
  • Ocet balsamiczny - cierpki smak z nutą słodyczy, doskonały do sałatek.
  • Papryka wędzona - pikantny smak doskonały do mięs.
  • Rozmaryn - świeży lub suszony pasuje np. do pieczeni.
  • Imbir - połączenie słodyczy i ostrości, świetnie rozgrzewa.
  • Kolendra - bardzo odświeżający, niemal cytrusowy smak, pasuje do bardzo wielu potraw.

To oczywiście tylko niektóre z najciekawszych alternatyw dla soli. W zależności od przygotowywanego dania, warto spróbować również z miętą, gałką muszkatołową, kardamonem, chili, szczypiorkiem, szałwią czy estragonem.

Projekt bez nazwy - 2024-08-25T134731.784.jpg
Fot. Canva/Igoris

Tak ograniczysz spożywanie soli. Zdrowe nawyki pozwolą schudnąć

Stosowanie zdrowych ziół i innych dodatków zdecydowanie pomoże ograniczyć ilość soli w naszej diecie, a tym samym zrzucić zbędne kilogramy. Eksperci z Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia sanepidu radzą też wyrobić w sobie kilka zdrowych nawyków.

  • Dodawaj sól pod koniec gotowania potrawy, zawsze po uprzednim spróbowaniu.
  • Solenie potraw zacznij od mniejszych niż zwyczajowo ilości soli, potem
    próbuj i ewentualnie dodawaj więcej.
  • Unikaj gotowych mieszanek przyprawowych np. do grilla, kurczaka, sałatek itp.
  • Gdy to możliwe, gotuj na parze.
  • Do maksimum ogranicz korzystanie z kostek rosołowych.

W ograniczeniu spożycia soli pomaga także po prostu usunięcie solniczek ze stołu i z zasięgu ręki. Dzięki temu wiele osób będzie mogło łatwiej zapomnieć o odruchowym sięganiu po sól.