Sprawdź, czy masz tę herbatę w swojej kuchni. Wykryto w niej niebezpieczną substancję
Herbata to jeden z podstawowych artykułów spożywczych, który znajdziemy w prawie każdej kuchni. W wielu domach jest jej mnóstwo, od herbaty zielonej, przez czarną po biała i czerwoną. Okazuje się, że w jednej z nich wykryto niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy przypadkiem nie masz jej w swojej szafce. W czym tkwi zagrożenie?
Wycofano herbaty z niebezpieczną substancją
Pierwsze zgłoszenie miało miejsce we Włoszech. To właśnie tam odkryto, że pochodząca z Turcji zielona herbata ma w swoim składzie substancję niedozwoloną na terenie Unii Europejskiej już od wielu lat. W konsekwencji wycofano produkt ze wszystkich sklepów w całej UE.
W herbacie wykryto bowiem sibutraminę, czyli środek hamujący łaknienie, stosowany w niektórych przypadkach podczas leczenia otyłości. Stosowanie tej substancji może nieść ze sobą ryzyko pojawienia się licznych efektów niepożądanych, takich jak m.in. wzrost ryzyka wystąpienia zawałów serca czy udarów, szczególnie u osób ze schorzeniami układu krążenia.
Chleb z zakątka Polski uznany za jeden z najlepszych w Europie "Teściowa robiła zdjęcia mojej córce. Myślałam, że chce mieć pamiątkę"W której herbacie wykryto sibutraminę?
Zielona herbata, którą wycofano na całym terenie Unii Europejskiej to Meridetox Tea Premium - Ala Green Tea. Producent zapewnia, że produkt ten działa oczyszczająco i wspomaga proces utraty wagi. Z ulotki możemy również dowiedzieć się, że produkt ma niwelować obrzęki i działać detoksykująco.
Wykryta w herbacie sibutramina może podnosić ciśnienie tętnicze krwi, powodować bezsenność, niepokój, wahania nastrojów, biegunkę, wymioty, zaburzenia widzenia, uczucie suchości w ustach, ryzyko uzależnienia się od substancji, a u osób z zaburzeniami psychicznymi mogą pojawić się myśli samobójcze i wiele innych.
Właściwości zielonej herbaty
Należy jednak pamiętać, że zielona herbata, tak chętnie pijana m.in. przez Japończyków, wspomaga metabolizm wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto jest polecana cukrzykom, bowiem obniża poziom zarówno cukru, jak i cholesterolu. Pozytywnie wpływa na zachowanie równowagi flory bakteryjnej w jelitach i działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie.
Na rynku znajdziemy ogromną ilość herbat zielonych, jak i mieszanek, jednak warto postawić na te, które nie znajdują się w plastikowych torebkach do parzenia. Aby uniknąć wnikającego do organizmu mikroplastiku, poleca się parzenie suszu w specjalnie przeznaczonych do tego imbryczkach.